Lesbická aféra první dámy USA: Rose Cleveland se milenkou nijak netajila, na stáří se usadily v italské vesničce

Velká lesbická aféra: První dáma USA Rose Cleveland žila na stará kolena s milenkou
Zdroj: Wikimedia Commons/J.C.Bullrd, Public domain

Rose Cleveland, sestra amerického prezidenta Grovera Clevelanda, se stala první dámou poté, co ji v roce 1885 na tuto pozici dosadil její svobodný bratr. Pro roli hostitelky v Bílém domě byla jako stvořená, byla inteligentní a vzdělaná. Tehdy ale ještě nikdo nic netušil o její orientaci.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 04. 2023 11:00

Až několik let poté, co skončila ve funkci první dámy, si Rose začala s bohatou vdovou Evangeline Simpson, která byla známou filantropkou a podporovatelkou Červeného kříže. Protože je dělila velká dálka, psaly si velmi romantické a dojemné dopisy.

Lesbička v Bílém domě

Romantické dopisy, které si obě dámy vyměňovaly, jsou veřejně dostupné. Publikovala je Minnesotská historická společnost. Nejde jen o ono samotné odhalení, ale fakt, že v Bílém domě seděla lesbická žena. Odborníci se domnívají, že se ženy poprvé setkaly v roce 1889 na Floridě, kam většina bohatých lidí jezdila na dovolenou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Queer Love In History (@queerloveinhistory)

Písemný kontakt započal až o čtyři roky později. Předmětem dopisů byly jejich poznatky o lobismu a humanitární práci, které střídaly zmínky o vzájemné sexuální přitažlivosti, romantice a partnerství. Lze v nich také vypozorovat, jak se jejích vztah postupně vyvíjel. Rose se tomu snažila dát nějakou nálepku, nakonec ale rezignovala. Nemohla najít ta správná slova.

Rozchod Rose a Evangeline

Romantický vztah mezi heterosexuálními ženami byl tehdy docela běžný, intimní styk už ale byl něco zcela jiného. Zajímavé taktéž bylo, že obě dámy se s tím nijak netajily. Cestovaly spolu do zahraničí, vlastnily společný majetek a o své lásce vyprávěly rodinám.

Vztah udržovaly po dobu šesti let, dokud se Evangeline náhle nerozhodla znovu provdat. Jejím mužem se stal oblíbený kazatel z Minnesoty, o 35 let starší Henry Whipple. Rose se to logicky nelíbilo. Snažila se svou milovanou přesvědčit o tom, aby spolu zůstaly ještě půl roku. Odešly by od všeho a všech. Evangeline ale své rozhodnutí nezměnila.

Šťastné stáří v Itálii

Rose se pak vydala na další cestu do Evropy s novou ženou. Není ale jasné, jaký mezi nimi byl vztah. Korespondence s Evangeline neustala, byla však značně chladná. Něžnosti se do ní vrátily až po kazatelově smrti. Obě ženy se rozhodly, že již nebudou na nic čekat. Sbalily si kufry a odstěhovaly se do italské vesničky Bagni di Lucca, kde společně strávily zbytek svých životů.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rose Cleveland

Allthatsinteresting.com: The Great Lesbian Love Affair Of Rose Cleveland, The Former First Lady Of The United States

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články