Třetí lidská pochodeň: Evžen Plocek se upálil o Velikonocích 1969, chtěl lidi probudit z letargie

Následovník Jana Palacha: Evžen Plocek se upálil 4. dubna 1969
Zdroj: Wikimedia Commons/Schuminka janička, Public domain

Když se řekne protest proti režimu, všem se většinou vybaví student Jan Palach. Kromě něj se však v roce 1969 v "živou pochodeň" proměnili i Jan Zajíc a Evžen Plocek. Zejména ten třetí z nich však není moc známý. Také Plocek tímto způsobem protestoval proti blížící se normalizaci. Jak probíhal onen osudný 4. duben, tedy Velký pátek roku 1969?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 04. 2023 11:00

Třetí lidskou pochodní, která měla veřejnost vyburcovat k nějakému činu, se stal Evžen Plocek, čtyřiačtyřicetiletý člen celozávodního výboru KSČ v jihlavském Motorpalu. Byl také stoupenec reformního křídla strany, do níž vstoupil v roce 1955. Měl jednoho syna.

Rozumný komunista Evžen Plocek

Byl vedoucí obchodně technického oddělení strojírenského podniku Motorpal v Jihlavě, kde pracovala i jeho žena Zdena. Vždy za ní rád zašel. Jejím kolegou byl jistý Roman Fürst, který díky tomu mohl poznat, jakým člověkem Evžen Plocek byl. Měl možnost hovořit s ním hned několikrát, a to i o politice, k níž měl Plocek blízko. Ač Fürst neměl komunisty nikdy v lásce, Evžen mu byl sympatický. Dalo se s ním totiž rozumně mluvit. Nebránil se ani kritice.

Plocka nevystihovala jen otevřenost, ale také pokora. Když do podniku nastoupil devatenáctiletý Josef Dostál, budoucí ženich jeho neteře, přijal ho velmi vlídně, dokonce mu nabídl i tykání. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy se Dostál dozvěděl, že Plocek jede na mimořádný sjezd strany v pražských Vysočanech, který se konal 22. srpna 1968. Vrátil se prý jako vyměněný. Nehodlal se o tom bavit, jen řekl, že jde o podraz, který si odskáče celé vedení, včetně Dubčeka.

Konec Pražského jara

Evžen Plocek byl zastáncem Pražského jara i reforem, velmi těžce se tak vyrovnával s aktuální politickou situací, kterou řídil Kreml. Posledním hřebíčkem do rakve byl požadavek Moskvy z března 1969 o výměně vedení KSČ. Naděje na režim s lidskou tváří byla tatam. Od teď měli zemi řídit jen pochlebovači. Protisovětské nálady nebyly přijatelné.

Sebeupálení Evžena Plocka

Poslední hodiny svého života strávil Plocek ve vinárně Alfa, kde se o samotě pohroužil do svých myšlenek. Okolo osmnácté hodiny si v ulici Palackého nalil na krk, záda a hruď hořlavou látku. Poté se rozběhl přes jihlavské náměstí a okolo kolotočů zamířil k pouťové střelnici. Kolemjdoucí se za ním otáčeli, neboť z něho byl silně cítit odér ředidla.

Obsluze střelnice pak předal několik vzkazů: "Pravda je revoluční - napsal Antonio Gramsci." a "Jsem pro lidskou tvář - nesnáším necit - Evžen." Pak poodstoupil o pár kroků dozadu, škrtl sirkou a zapálil se. Okamžitě vzplanul jako obří pochodeň. Ještě stačil vykřiknout poslední slova: „Dvacet let jsem byl komunistou... Za Palacha!" Po převozu do nemocnice lékaři zjistili, že má popáleniny druhého a třetího stupně na 75 % těla. Evžen Plocek zemřel po pěti dnech. Smutečního průvodu se zúčastnilo několik tisíc lidí. Jak uvedl Roman Fürst, tak velký pohřeb ještě v Jihlavě nikdy nezažil...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Evžen Plocek

Paměťnároda.cz: Málo známá oběť Evžena Plocka. Upálil se o Velikonocích 1969

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články