100 let od narození Alexandra Dubčeka: Byla jeho autonehoda náhoda, nebo politická objednávka?

100 let od narození Alexandra Dubčeka: Byla jeho autonehoda náhoda, nebo politická objednávka?
Zdroj: Wikimedia Commons/Jaroslav Kučera, CC BY-SA 3.0
Dubček: Slovenské životopisné drama z roku 2018 se zabývá třemi etapami politikova života...Euforií během Pražského jara, následnými represemi ze strany Sovětského svazu a záhadnou autonehodou.Film byl natočen za pouhé dva měsíce, v srpnu a říjnu 2017.Na Stana Kráľe (Gustáv Husák) nejvíc zapůsobila scéna s Brežněvem v podání Vladimira Nečeperenka v Moskvě. Kdyby se na něho tak rozkřičel i v osmašedesátém, zradil by prý vlastní rodinu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Alexander Dubček, od jehož narození uplyne 27. listopadu rovných 100 let, je považovaný za jednoho z nejpopulárnějších československých politiků druhé poloviny 20. století. Ne nadarmo byl označován za ikonu Pražského jara 1968. V roce 1992 však došlo k záhadné autonehodě, jenž se Dubčekovi stala osudnou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 11. 2021 08:30

S Alexandrem Dubčekem se pojí takzvaná éra socialismu s lidskou tváří. Jeho plány na demokratizaci režimu ale zůstaly jenom na papíře. A i když by se mohlo zdát, že po roce 1989 přijde Dubčekův čas, nakonec to dopadlo úplně jinak.

Tragická nehoda Alexandra Dubčeka

Psalo se 1. září 1992 a v sedm hodin ráno zastavuje před Dubčekovým domem BMW, které řídí tehdy sedmatřicetiletý příslušník federálního Ministerstva vnitra Ján Rezník. Ten sice není žádným nováčkem, táhne se však za ním pověst ne příliš zodpovědného řidiče. Jeho jízda bývá mnohdy velmi riskantní. Osobní řidič je politikovi odebrán, neboť již nevykonává funkci předsedy Federálního shromáždění. Musí se proto spoléhat na toho, kdo je zrovna volný.

Rezník přijede s malým zpožděním. Dubček má namířeno do Prahy a spěchá, jelikož chce předložit jisté ”kompromitující materiály k srpnu 1968". Je zvyklý sedět vedle řidiče, tentokrát si ale sedá dozadu. Chce si ještě jednou prostudovat materiály. Pásy si nezapíná, nemá je rád. Na osmaosmdesátém kilometru dálnice D1 vyletí auto z vozovky. Dubček skončí na zemi asi deset metrů od auta. Za viníka je označen Rezník. Vojenský soud jej odsuzuje k dvanácti měsícům vězení a tříletému zákazu řízení.

Konspirační teorie o smrti Alexandra Dubčeka

Na první pohled to působilo velmi podezřele. Rezník vyvázl jen s lehkými zraněními, Dubček měl přeraženou páteř, pánev i žebra. Navíc zmizela jeho aktovka s důležitými, a možná i skandálními dokumenty. Po dvou měsících v nemocnici následkům nehody podlehl. Byla to ale doopravdy nehoda, nebo se ho chtěli zbavit vlivní lidé, kteří by byli odtajněním dokumentů zkompromitováni?

Jen pár dní po havárii měl navíc Dubček svědčit v Moskvě proti KGB. Také měl být proti rozdělení Československa, což se nezamlouvalo slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi. Mezi lidmi pak začal kolovat vtip: „Víte, kdy měl na sobě Mečiar naposledy montérky? Když Dubčekovi povoloval brzdy.”

Syn Alexandra Dubčeka

Tragická nehoda Alexandra Dubčeka byla pro jeho syna Pavla ranou z čistého nebe.Byl jsem překvapený. Tátu po nehodě odvezli do Prahy, přestože tam neprováděli operace páteře a do Brna to bylo blíž. Otec ale lékařům v Praze důvěřoval,” prozradil pro deník Blesk.

První měsíc, dokud nenastaly komplikace, byl optimistický. Věřil, že i na vozíčku bude užitečný. Byl plný energie. Pak se dva a půl měsíce trápil v Praze. Byl to upřímný a férový člověk, nikdy by například nedopustil takovou divokou privatizaci,” dodal Pavol k otázce, zda mohl být jeho otec někomu nepohodlnýAlexander Dubček zemřel 7. listopadu 1992 ve věku 70 let. 

Alexander Dubček ve filmu

Ke 100. výročí jeho narození odvysílá ČT 3 dnes večer o 20.05 snímek Dubček z roku 2018. V něm jsou zachyceny tři důležité etapy politikova života. Jaro a léto 1968, období plné nadějí na demokratické Československo. Pokračuje etapou ponížení, donucení a špehování, kdy se rozhoduje o podepsaní takzvaných moskevských protokolů. A končí záhadnou autonehodou, kterou se dodnes nepodařilo vysvětlit...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Alexander Dubček

Ceskatelevize.cz: Dubček

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články