Temná historie Petrových kamenů: Inkvizitoři zde upálili stovku nevinných lidí

Temná historie Petrových kamenů: Inkvizitoři zde upálili stovku nevinných lidí
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Petrovy kameny: Třetí nejvyšší vrchol Hrubého Jeseníku tvoří tři sedmimetrové vysoké skály. 
Jsou součástí Národní přírodní rezervace Praděd.
V 17. století se ale staly symbolem rejdů čarodějnic. Lidé se jim proto vyhýbali obloukem. V té době řádil na Šumpersku inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu. Tradovalo se, že právě Kladivo na čarodějnice bylo jeho oficiálním manuálem. Později však byla tato domněnka vyvrácena. 
Ale k hrůzným událostem pod inkvizitorovým dohledem skutečně docházelo. Celým krajem se tehdy ozýval křik neprávem odsouzených čarodějnic a čarodějů, kteří skončili na hranici...+ 1 fotka+ 2 fotky

Petrovy kameny patří mezi nejtajemnější místa v Česku. Pozoruhodné jsou již svým neobvyklým tvarem, a v 17. století byly navíc považovány za shromaždiště čarodějnic a různých pekelníků. Co se mělo dle dobových kronik odehrávat na těchto místech?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 04. 2021 17:00

Petrovy kameny se nachází v pohoří Hrubý Jeseník v Pradědské hornatině. Je to třetí nejvyšší vrchol Hrubého Jeseníku. Kromě neblahé pověsti je toto místo zajímavé také z botanického hlediska. Přežívají zde relikty z doby ledové, jako jsou lišejníky a mechy, ale také dva endemické druhy, zvonek a lipnice jesenická.

Kovář Petr

Název Petrovy kameny je opředen tajemstvím, pověsti však mají jednoho společného jmenovatele, a to postavu kováře Petra. Ten měl do skal utéct se svou milou, dcerou správce sovinského panství, jenž nepřál jejich lásce.

Druhý příběh však celý děj obrací naruby. Na onu dívku si měl myslet právě správce panství. Přikázal kováři, aby mu svou dceru přivedl, že si ji vezme za ženu. Dívka jej však nechtěla a v zoufalství utekla na Petrovy kameny, kde skokem ze skály ukončila svůj život. Kovář pak ze msty správce zabil a taktéž utekl do skal. Po zbytek života se v nich ukrýval a pomáhal potřebným z okolí.

Inkvizice na Petrových kamenech

S příchodem sedmnáctého století se z Petrových kamenů stala zapovězená oblast. Hlavní vinu na tom nesl inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu. Ten z tohoto místa udělal shromaždiště všech pekelných sil. Čarodějnice tam měly provádět s démony různé nepřístojnosti a rouhání. Pohybovat se blízko těchto skal znamenalo automaticky obvinění ze spolků s ďáblem...

Během vykonstruovaných procesů, ve kterých šlo hlavně o majetek a osobní pohnutky, přišla o život přibližně stovka lidí. V 17. století se tak v okolí Petrových kamenů nesl vzduchem křik desítek neprávem odsouzených lidí, již skončili po vynuceném doznání na hranici.

Kladivo na čarodějnice

Temná část šumperské historie inspirovala spisovatele Václava Kaplického k sepsání románu Kladivo na čarodějnice. Kniha vyšla v roce 1963 a o šest let později se dočkala sugestivního filmového zpracování v režii Otakara Vávry.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Petrovy kameny

Kudyznudy.cz: Petrovy kameny v Jeseníkách

Vyslapy.cz: Petrovy kameny v Jeseníkách, místo s temnou čarodějnickou minulostí

Denik.cz: Petrovy kameny a temná čarodějnická historie

Ceskozemepribehu.cz: Čarodějné kameny

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články