Nejhorší dárky na světě: Nebezpečná uranová laboratoř pro malé diktátory

Nejhorší dárky pro děti: Co mohlo způsobit ozáření, ztrátu oka nebo udušení?
Zdroj: Wikimedia Commons/Tila Monto, CC BY-SA 3.0
Takzvané clacker toys, dva míčky přivázané k provázku, se většinou vyráběly z plastu, který se po nárazu rád tříštil. V nejlepším případě to skončilo jizvou, v nejhorším slepotou.V devadesátých letech bylo možné koupit hru s názvem Creepy Crawlers. Děti si mohly doma vyrobit modely nechutných malých stvoření, které se vyznačují velkým počtem končetin. Kovové formy se však po zahřátí natolik rozpálily, že nejednomu dítku způsobily popáleniny.V osmdesátkách jste mohli dětem pořídit relaxační houpací síť. Ve skutečnosti to byla smrtící past, jenž podle Komise pro bezpečnost spotřebitelských výrobků připravila o život 17 dětí. Zamotaly se do sítě tak, že se udusily. Komise pak vyzvala lidi ke zničení těchto sítí a z obchodů byly stažené 3 miliony kusů.Pistole Austin střílela pingpongové míčky takovou sílou, že to vypadalo, jako kdyby z hlavně šlehaly ohnivé koule. Není divu, že je v některých státech považována za skutečnou zbraň. + 1 fotka+ 2 fotky

Dnes není problém vybírat hračky pro děti bez škodlivých látek a s více certifikáty bezpečnosti než má třeba vaše auto. Ne vždy tomu tak bylo. Připomeňte si hračky, které v minulém století byly nebezpečné nejen pro zdraví dětí, ale také si vyžádaly několik životů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 12. 2022 16:00

Kdysi jste mohli dětem koupit vědeckou sadu, která obsahovala nebezpečný uran. K mání byla také zbraň, která střílela tak rychle, že prakticky produkovala ohnivé koule. A to svým potomkům asi nechcete pořídit...

Nebezpečná laboratoř

V roce 1950 byla na trh uvedena laboratoř Gilbert U-238, která obsahovala skutečný uran. Prodávala se za padesát dolarů a byla prezentována jako hračka, která podnítí děti ke studiu. Otázkou však bylo, zda chtějí rodiče obětovat na oltář vědy život svého dítěte. Nebo ho připravit na kariéru diktátora. V současnosti je sada velmi vyhledávaným sběratelským předmětem. Zájemci jsou schopni zaplatit až 5000 dolarů.

Šipky s kovovým hrotem

V osmdesátých letech 20. století se vyráběly poměrně nebezpečné šipky, které se házely na plastovou obruč umístěnou na trávě, Jenomže jejích kovové hroty způsobily nejedno zranění, či dokonce úmrtí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Joe Stamm Band (@joestammband)

Kupříkladu v dubnu roku 1987 hodil devítiletý syn Davida Snowa z Riverside na svou sestru šipku. Trefil se jí přímo do hlavy. Dívka o tři dny později zemřela. Otec se pak rozhodl výrobek nahlásit na příslušný úřad. Tehdy zjistil, že během osmi let, co byly šipky k mání, se zranilo 6 100 lidí. Oficiálně byla tato hračka zakázána v roce 1988.

Na další nebezpečné hračky se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Gilbert U-238 Atomic Energy Laboratory

Allthatsinteresting.com: 7 Absurdly Dangerous Toys That Your Parents And Grandparents Propably Got For Christmas

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články