Krutá tradice jako z časů temna: Bulhaři roztáčejí psy na provazu, svět se bouří

Krutá tradice jako z časů temna: Bulhaři roztáčejí psy na provazu, svět se bouří
Zdroj: Pixabay

Přestože žijeme v moderní době a většina pověr i předsudků již padla, najdou se na Zemi místa, kde se lidé odmítají vzdát starých zvyků. Jako třeba v bulharské vesnici Brodilovo, kde ještě stále dochází k jednomu rituálu, nad kterým zůstává rozum stát.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 07. 2021 10:00

Poprvé se média o této praktice, která bezesporu patří do kategorie týrání zvířat, zmínila před šestnácti lety. Rok poté došlo k oficiálnímu zákazu. Místní lidé si však stále myslí, že v podstatě o nic nejde.

Bizarní rituál

Proč obyvatelé vesnice Brodilovo tento bizarní rituál dělají? Věří totiž, že roztočením psa by se vesnici měla po celý rok vyhýbat vzteklina. Tento zvyk, kterému místní říkají „trichane”, se provádí zpravidla okolo slavnosti Sirni zagovezni. Ta se pořádá v předvečer Velikonoc.

Pes je zavěšen na lano připevněné vysoko nad řekou. Jeden muž začne vyděšené zvíře točit proti směru hodinových ručiček, a pak ho pustí, aby se pomocí setrvačnosti začalo točit velkou rychlostí, tentokrát po směru ručiček. Následně pes, za pískotu a potlesku vesničanů, padá do vody. Jenomže to celé často končí jeho smrtí. Dezorientovaný pes může hlavou narazit na dno řeky a ztratit vědomí. Nebo je prostě tak vystresovaný, že zapomene plavat a utopí se.

Oficiální zákaz týrání psů

Poprvé se tento krutý zvyk objevil v médiích v roce 2005 díky tiskové zprávě britské Strany zelených. O rok později je celá akce zakázána starostou města Tsarevo, pod které vesnice patří. Místní to ale nechápou. Nikdo psům nemá ubližovat. Jen se prý na dvacet sekund zatočí a poté spadnou do vody...

Celá situace nadzvedla ze židlí ochránce zvířat, kteří se následně vydali do vísky Brodilovo a začali místním rozdávat plyšové hračky psů, aby příště točili raději jimi. Setkali se ale s nepochopením. Bulhaři trvali na tom, že jim do jejich zvyků nemá nikdo právo mluvit. Na druhou stranu ale slíbili, že se příště budou krotit. Zda svůj slib dodrželi, není známo. V National Geographic se totiž před třemi roky objevila zpráva, že tomu ještě tak není...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Dog spinning

India.tv: The bizarre dog spinning ritual of Bulgaria

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články