Život a smrt Kašpara Hausera: Záhadný chlapec odnikud vzbuzuje otazníky i po 200 letech

Život a smrt Kašpara Hausera: Záhadný chlapec odnikud vzbuzuje otazníky i po 200 letech
Zdroj: Wikimedia Commons, Johann Friedrich Carl Kreul, Public domain

Mladý chlapec v potrhaných šatech, špinavý a evidentně zmatený, jako by netušil, co se s ním děje, se 26. května 1828 objevil před překvapenými obyvateli Norimberka. Dostal sice jméno Kašpar Hauser, ale dodnes se neví, kdo to byl doopravdy...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 18. 04. 2021 11:00

Mladý muž, nebo spíš ještě chlapec ve věku kolem 16 let se objevil na náměstí v Norimberku a vzbudil zaslouženou pozornost. I když v té době o chudáky a lidi bez domova jistě nebyla nouze, tenhle kluk zkrátka vypadal jinak. Zdálo se, jako by snad byl prvně mezi lidmi. Jediné, co měl u sebe, byly dva dopisy, které měl zjevně předat tomu, komu se ho zželí a rozhodne se mu pomoci. Co v nich stálo?

Kašpar Hauser, syn chudé matky?

První dopis měla podle všeho napsat jeho matka. Stálo v něm nejen datum chlapcova narození (30. dubna 1812), ale také informace o tom, proč se toulá po ulicích. Matka se prý po otcově smrti už o něj nemůže starat, a tak ho dává k osvojení, aby se ho někdo ujal. A jméno? Kašpar Hauser...

Zbavil se ho i pěstoun

Druhý list byl napsán později a patrně velmi chudý člověk v něm popisoval, že se o chlapce staral, vychoval ho, ale už na to nemá ani síly, ani prostředky, a proto ho poslal, aby se dal k armádě. Otázkou je, co by armáda s takovým „pomocníkem” dělala, protože chlapec po příchodu do Norimberku nemluvil a celkově se choval velmi podivně. Zdálo se, jako by snad ani dříve nebýval v kontaktu s lidmi. Jediné, co zvládl, bylo napsat své vlastní jméno.

Nebývale rychlé pokroky

V péči dobrých lidí se ale brzy projevil jako inteligentní mladík. Začal mluvit, a mohl tak vyprávět o svém dřívějším osudu. Dokonce se naučil psát. Nezbývalo nic jiného než věřit jeho verzi příběhu. Až doposud prý žil jen o chlebu a vodě v temné místnosti, nesměl ven, s ostatními dětmi ani s dospělými se nestýkal. Oproti jiným dětem s podobným osudem se ale mimořádně dobře rozvíjel. A učil se až podivně rychle, natolik, že mnozí nevěřili, že by až doposud trpěl tak, jak se z jeho zjevu, chování a vyprávění zdálo. Změnil se dokonce do té míry, že mohl později pracovat v právnické kanceláři.

Tajemná smrt

Stejně podivně a záhadně, jako se Kašpar Hauser objevil mezi lidmi, také odešel. Stalo se to 14. prosince 1833 – když se Kašpar vrátil domů, krvácel. V hrudníku měl bodnou ránu a v ruce dopis od útočníka, ve kterém vrah odhalil svoje iniciály M. L. Ö. Důvod napadení z něj ale zjistit nešel. Kašpar Hauser zemřel na následky útoku o několik dnů později.

Kdo byl Kašpar Hauser?

Ani po smrti tohoto zvláštního mladého muže nepřestaly kolovat dohady o jeho původu. Zatímco jedni se drželi teorie o chudém týraném chlapci, jiní tvrdili, že si spíš jen vzpomínal na to, co už v minulosti uměl, než aby se všechno učil od začátku. Byl jim podivný jeho neobyčejně rychlý vývoj poté, co se dostal mezi lidi. Ale ani to ještě nejsou všechny teorie, které se kolem Kašpara Housera objevily.

Napoleonův syn

V ještě odvážnějších úvahách šlo o potomka váženého rodu, uvězněného kvůli zamezení možného následnictví. Dokonce se jako o jeho otci spekulovalo i o Napoleonu Bonaparte. Podle podoby ve tváři jej zase někteří řadili do rodu velkovévody Karla. Tomu by napovídala i skutečnost, že (pokud byl pravý dopis od Kašparovy údajné matky) Karel skutečně zemřel nedlouho po možném Kašparově narození v roce 1912...

Podvodník Kašpar Hauser

Možná šlo o chudáka, kterého rodina odvrhla. Jenže je tady další zvláštní moment. Když totiž grafologové důkladně prozkoumali dopisy, které měl Kašpar u sebe, a porovnali je s dokumenty, které později sepisoval jako pomocník v právnické kanceláři, dospěli k závěru, že všechno bylo psáno jeho rukou. Co by z toho plynulo? Že byl celý příběh Kašpara Hausera jen důmyslnou smyšlenkou, geniálním trikem, jak získat pozornost, péči a zajištění.

Do této teorie by zapadaly také podivné okolnosti jeho údajného napadení v zámeckém parku, na jehož následky zemřel. Na místě útoku se totiž nenašly žádné stopy, které by mohla policie zkoumat. Podle zastánců teorie, že šlo o pouhého vychytralého podvodníka, mělo jít jen o demonstrativní sebevraždu, která by znovu přilákala pozornost k muži, na jehož prapodivnou minulost se začalo pomalu zapomínat...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Kaspar Hauser

Andrew Lang: The Mystery of Kaspar Hauser 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články