Olga Hepnarová: Nebyla zločinec, ale nešťastná holka, tvrdí o ní muž, který ji znal od dětství

Olga Hepnarová: Nebyla zločinec, ale nešťastná holka, tvrdí o ní muž, který ji znal od dětství
Zdroj: Wikimedia Commons/Janykula, CC BY-SA 3.0

Datum 10. července 1973 bude již navždy v naší historii spojeno s dalo by se říci teroristickým útokem Olgy Hepnarové, která schválně najela nákladním automobilem do skupinky lidí na tramvajové zastávce Strossmayerovo náměstí. O tomto odsouzeníhodném činu bylo napsáno již mnohé. Méně známé je však její dětství. Co ji v období dospívání pokřivilo natolik, že se z ní stala masová vražedkyně?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 07. 2023 16:00

Olga Hepnarová usmrtila celkem osm lidí. Za to byla odsouzena k trestu smrti. Stala se tak poslední popravenou ženou v Československu. Ač měl být oficiální motiv útoku pomsta společnosti, ve hře byly i psychické problémy Hepnarové.

Aspergerův syndrom

Olga Hepnarová se narodila do rodiny bankovního úředníka a zubařky. Jako malá nikterak nevybočovala z řady. Brzy se u ní začaly projevovat psychické potíže spojené s neschopností navázat kontakt s vrstevníky i dospělými. To mohl způsobit takzvaný Aspergerův syndrom, který spadá do poruch autistického spektra.

Jde o celoživotní handicap, kdy je daná osoba mnohdy nadprůměrně inteligentní, avšak svému okolí se jeví jako emočně i sociálně opožděná. Nedokáže porozumět ironii ani sarkasmu. Kvůli zdánlivě chladné a nepřístupné povaze bývá takový člověk často osamocen. U Hepnarové se vše vyhrotilo v osmé třídě (problémy s docházkou), kdy byla umístěna na psychiatrii. Odtud putovala do dětského ústavu v Opařanech, kde své vzdělání dokončila.

Nebyla zločinec, ale nešťastná holka

Před několika lety přinesl deník Blesk rozhovor s mužem, který Olgu Hepnarovou znal od raných let. Jeho rodiče měli nedaleko hospodářství prarodičů Olgy vlastní statek. Když zrovna předělávali stáj, nabídli jim, že mohou dobytek na půl roku převést k nim. Pan Jaromír Hanuš tam pak jezdíval zvířata krmit. Olze tehdy byly čtyři roky a dost se spolu skamarádili.

Také si všiml, že je hodně závislá na své babičce. Jakoby si tím vynahrazovala nepochopení, kterého se jí dostávalo od rodičů. Ve dvanácti začala Hepnarová kouřit a brát drogy. Pan Hanuš v tom viděl snahu vyrovnat se se svým nešťastným životem. V těchto neřestech ji měla prý podporovat vlastní matka. Později se pokusila o sebevraždu. Také bojovala se svou sexualitou. Měla sex s muži i ženami. Sama se pak označila za sexuálního mrzáka. Jaromír Hanuš tak byl přesvědčen, že po tom všem, co udělala, nepatřila za mříže, ale na psychiatrii.

Pomsta rodině

Dalším důkazem toho, že Olga neměla se svou rodinou nikterak dobré vztahy, je ten, že se pokusila podpálit hospodářskou usedlost v obci Zábrodí, kterou rodina využívala k rekreačním účelům. Počátkem srpna roku 1970 se pokusila, pomocí lahve benzinu, zapálit dveře budovy. V té době však v domě spali i dva nájemnící, kteří se včas probudili a oheň uhasili.

Škoda se tak vyšplhala na pouhých 50 Kčs. Hepnarová nebyla ani z tohoto činu podezírána, neboť se ke statku rodičů dopravila pěšky. Ke všemu se přiznala až o dva roky později během psychiatrického vyšetření. Důvodem byly údajně spory o peníze.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Olga Hepnarová

Lidovky.cz: Vražedkyně Olga Hepnarová. Chtěla se pomstít společnosti i rodině

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články