Sedmnáctiletá vražedkyně: Brenda střílela ve škole, protože nenáviděla pondělí

Nesnáším pondělí aneb Jak střílející dívka inspirovala slavnou písničku Boba Geldofa
Zdroj: Pixabay

Málokdo z nás miluje pondělky. První den v týdnu neměla ráda ani Brenda Ann Spencer. Jenže místo toho, aby si ráno postěžovala rodičům nebo spolužákům, připravila si střelnou zbraň.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 07. 2022 15:00

V pondělí 29. ledna 1979 se krátce před osmou hodinou začaly u brány školy Grover Cleveland v San Diegu řadit školáci. Čekali, až je ředitel pustí dovnitř. Naproti přes ulici je v ten okamžik pozorovala sedmnáctiletá Brenda Ann Spencer. Dívala se skrz okno svého domu plného lahví od piva. Měla tam ještě matraci, o kterou se dělila se svým otcem. O chvíli později vytáhla poloautomatickou pušku Ruger, jenž dostala k Vánocům. A začala pálit...

Střelba na škole

O život přišel ředitel Burton Wragg a Mike Suchar, který dohlížel na to, aby se děti dostaly v pořádku do školy. Jako zázrakem nebylo zabito ani jedno dítě. Brenda vystřelila celkem třicetkrát, pak pušku odložila, zamkla všechny dveře a okna a čekala na příjezd policie. Ta k jejímu domu dorazila téměř okamžitě.

Poslali za ní vyjednávače, kterému sdělila, že má stále dost munice. Kdyby ji chtěli donutit z domu odejít, začala by prý okamžitě střílet. Během obléhání stihla dát několik rozhovorů, ve kterých uvedla, že prostě nesnáší pondělky. Pak se sama vzdala. Při prohlídce domu našla policie prázdné lahve od piva a whisky. Brenda ale vehementně tvrdila, že není opilá. Přestože jí bylo tehdy 17 let, byla souzena jako dospělý člověk.

Nesnáším pondělí

Brendin probační úředník navrhoval, aby strávila nějaký čas na psychiatrickém oddělení. Již předtím totiž vykazovala sklony k depresi a sebevraždě. Její otec s tím ale nesouhlasil, Brenda si prý umí pomoci sama.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený PODCAST NA MARTWO (@podcastnamartwo)

Brenda se u soudu hájila tím, že místo zbraně chtěla po otci vysílačku. Za její zkrat prý navíc mohl právě on, neboť s ní špatně zacházel. Soudce jí na to ale neskočil a všechny žádosti o podmínečné propuštění zamítl. Navíc se později sama prořekla. Zpěvák Bob Geldof nahrál se skupinou the Boomtown Rats píseň I Don’t Like Mondays, která pojednávala právě o Brendině střelbě. Poslala mu vzkaz, že je ráda, že to udělala. Tehdy prý konečně byla slavná...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Cleveland Elementary School shooting (San Diego)

Allthatsinteresting.com: Brenda Ann Spencer Shot Up A School. Her Reason? “I Don’t Like Mondays"

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články