Žárlivá vražedkyně: Manžela i s mladou milenkou zastřelila přímo v jejich posteli

Doživotí za žárlivost: Betty Broderick zastřelila manžela i s mladou milenkou přímo v jejich posteli
Zdroj: Profimedia

Betty Broderick patří mezi nejznámější americké vražedkyně. Věřící a spořádaná matka čtyř dětí neskousla to, že se s ní manžel rozvedl kvůli mladší ženě. Začalo se u ní projevovat násilnické chování a všechno vyvrcholilo v listopadu 1989. Tehdy svého ex zastřelila i s milenkou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 07. 2022 14:00

Betty nedokázala skousnout, že si její manžel Dan vybral mladší Lindu Kolkenu. To v ní začalo vyvolávat násilnické sklony. Danovi nezbylo nic jiného, než podat žádost o soudní zákaz přiblížení. Betty totiž jednoho dne dokonce schválně nabourala autem do jejich domu. To byl ale teprve začátek. A její dceru Kim v té době určitě nenapadlo, že ji matka za pár dní označí za zrádkyni, která se raději neměla nikdy narodit.

Kouzelné dětství se změnilo v horor

Kimini rodiče se vzali rok předtím, než se narodila. Betty byla hluboce věřící katolička. Zprvu živila celou rodinu, učila a zároveň hlídala děti. Dan zrovna končil právničinu. Kim nebyla jedináček, rodina se později rozrostla o tři další potomky. Finance nebyly problém. Dan nastoupil k renomované právnické firmě, v níž si ročně přišel na jeden milion dolarů.

Díky tomu se jim zvýšila životní úroveň. Kromě velkého domu v La Jolla, vlastnili chatu v lyžařské oblasti a loď. Byli také členy různých country klubů a v garáži nechyběla výstavní, ohnivě červená Corvetta. Zdálo se, že je vše v nejlepším pořádku. Do roku 1983 to tak skutečně bylo.

Když tehdy Dan povýšil dvaadvacetiletou recepční Lindu na svou asistentku, začala mít Betty podezření. Vždyť neměla prakticky žádné vzdělání. Rozhodla se ho, nečekaně, navštívit v kanceláři a našla oba, jak popíjejí šampaňské. Dan sice vehementně zapíral, že má poměr, Betty mu ale nevěřila. Po návratu domů spálila téměř všechny jeho osobní věci. Takové scény dlouho nevydržel a odstěhoval se za svou milenkou.

Osudný rozvod

V roce 1986 podal Dan žádost o rozvod s tím, že chce svěřit do péče všechny čtyři děti. Kim bylo tehdy 15 let. To se Betty samozřejmě nelíbilo. Prohlásila, že svého manžela raději zabije. Potom však náhle otočila a začala děti schválně nechávat v Danově novém domě.

V únoru narazila do jeho domu autem. Prý to byla odplata za to, že pozastavil soudem nařízený prodej původního domu. Betty byla následně umístěna po dobu třech dní do psychiatrické léčebny. V autě policisté našli i nůž.

Vražda Dana Brodericka a Lindy Kolken

Když byl o tři roky později rozvod konečně ukončen, dostala Betty do péče jenom Kim. Nikdy ale spolu nevycházely. Matka jí nemohla odpustit, že proti ní svědčila u soudu. Litovala i toho, že se Kim vůbec narodila. Avšak ani bývalému manželovi nechtěla dát pokoj. Neustále mu na záznamníku zanechávala oplzlé vzkazy. Danova svatba s Lindou byla poslední kapkou.

Naneštěstí měla od jejich domu klíč, který jí dala její druhá dcera Lee. A tak se 5. listopadu 1989 vkradla o půl šesté ráno do jejich ložnice a oba zastřelila. Betty se k vraždě Dana a Lindy nejprve přiznala svým dětem. Plánovala se po tomto činu zastřelit, došly jí však náboje. V roce 1991 byla odsouzena na doživotí.

Zdroje informací:

Marieclaire.com: How Betty Broderick's Children Feel About Their Mom Today

Allthatsinteresting.com: How Kim Broderick Helped Put Her Mother Betty Broderick Behind Bars After She Murdered Her Father And Stepmom

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články