Nešťastný život Nataši Gollové: Toho pravého nikdy nenašla, nakonec zůstala sama a nemocná

Smutek Nataši Gollové: Za druhé světové války zpytovala svědomí v Terezíně
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Drahé tety a já: Fany (Nataša Gollová) a Andělka (Eva Svobodová) jsou trošku bláznivé a rády si hrají na vyšetřovatelky. O zábavu tak není nouze.Iva Janžurová byla v sedmém nebi. Konečně si mohla zahrát se svým idolem, Natašou Gollovou.Nataša Gollová a Eva Svobodová byly dlouholetými kamarádkami. Během natáčení ale spolu nemluvily. Nataša totiž nechtěla prozradit recept na svou svíčkovou. Eva Svobodová s Natašou Gollovou již předtím pracovala na filmu Roztomilý člověk (1941).+ 1 fotka+ 2 fotky

Natašu Gollovou lidé milovali jako milou a veselou herečku. Ona sama se však musela častokrát přetvařovat, její osobní život totiž nebyl vůbec lehký. Na partnery neměla štěstí, navíc musela bojovat se závislostí na alkoholu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 06. 2022 11:00

Drahé tety a já: V jednom jihočeském městečku žijí v malé vilce dvě sestry – Fany (Nataša Gollová) a Andělka (Eva Svobodová). Okolí je považuje za milé, leč výstřední dámy. Jednoho dne k nim přijede jejich neteř Hermínka (Iva Janžurová), aby jim představila svého snoubence Michala (Jiří Hrzán). Týž den se Fany stane očitou svědkyní přepadení spořitelny. A kvůli sérii nešťastných náhod začne z loupeže podezřívat právě Michala. Na to, jak to dopadne, se můžete podívat v komedii Drahé tety a já dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Problematické vztahy Nataši Gollové

Zatímco filmová kariéra Nataši Gollové šlapala jako po másle, v soukromí to pořádně drhlo. Vztah s hercem Františkem Vnoučkem byl velmi složitý. Po nějakém čase se z něj vyklubal zarytý komunista a žárlivý tyran. Proč ale žárlivý, když se nakonec přiznal k homosexuální orientaci?

Ani její další partner Willy Söhnel, německý přidělenec Barrandova a člen NSDAP, taky nebyl žádná výhra. Měl totiž milenku, kterou nebyl nikdo jiný než Adina Mandlová. Navíc Gollové tento vztah nijak neprospěl. Po válce na ni pohlíželi jako na kolaborantku. Ještěže šla za války dobrovolně pomáhat do Terezína během epidemie tyfu, kterým se sama nakazila. Vyvázla jen se zákazem činnosti.

Nataši Gollové pomohl Jan Werich

V Praze měla herečka utrum, a tak se odstěhovala do Českých Budějovic, kde se provdala za režiséra Karla Konstantina. Vzala si ho z čirého zoufalství, nechtěla zůstat úplně sama. A tuto chybu si záhy uvědomila. Konstantin byl alkoholik. Ale ani ona nedokázala tomuto démonu odolat.

V roce 1951 ji do hlavní ženské role ve filmu Císařův pekař (1951) obsadil Jan Werich a v roce 1974 jí zase podal “záchranné lano” režisér Zdeněk Podskalský s komedií Drahé tety a já. To však byly pouze dva výraznější filmy v její poválečné kariéře. A právě u Drahých tet již sama bojovala se závislostí na alkoholu.

Smutný konec Nataši Gollové

Když v roce 1961 zemřel Karel Konstantin, zůstala Nataša opět sama. Náladu si snažila zlepšit pořádáním večírků, kde si zvala spoustu svých hereckých kolegů a kolegyň. S postupující artrózou se však musela v osmdesátých letech přestěhovat do domova důchodců.

„Chodila o berlích, měla zákal v očích, ale pořád tam byly líbezné rysy Helenky (film Pohádka máje),” řekl pro Český rozhlas Stanislav Motl, který se s herečkou setkal poprvé v domově pro seniory v pražské Krči. „Na nočním stolku měla jednu jedinou knihu, přestože si ji nemohla přečíst. Ta kniha se jmenovala Pohádka máje.” Nataša Gollová zemřela 29. října 1988 ve věku 76 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Nataša Gollová

Dvojka.rozhlas.cz: Z prvorepublikové hvězdy alkoholička. Příběhy slavných: Nataša Gollová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články