Vražedkyně Joanna Dennehy: Vybírala si pouze muže, jako matka by prý na ženu nikdy nesáhla

Vražedkyně Joanna Dennehy: S kumpánem chtěli být novodobí Bonnie a Clyde, stihli ale "jen" tři vraždy
Zdroj: Pixabay

Joanna Dennehy zabíjela z jednoho prostého důvodu - líbilo se jí to. V březnu roku 2010 zavraždila ve Velké Británii tři muže. Se svým komplicem Garym Richardsem však měla v plánu až devět obětí. Chtěli si prý připadat jako novodobí Bonnie a Clyde.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 08. 2022 11:00

Policie zatkla vražedkyni Joannu Dennehy pouhé dva dny poté, co bylo objeveno první tělo. Tím ale její příběh nekončí. Pobyt ve vězení je pro tuto ženu jednou velkou telenovelou.

Zrození vražedkyně

Joanna Dennehy neměla lehký život. Narodila se v anglickém Hertfordshiru v srpnu roku 1982. Z domova odešla již v šestnácti letech. Zamilovala se totiž do jednadvacetiletého Johna Treanora. Zamilovanost jim vydržela pouhý rok. Jakmile Joanna otěhotněla, doslova se zbláznila. Dítě nechtěla za žádnou cenu, a tak se ho snažila zbavit sebepoškozováním, pitím a drogami.

Ale v roce 2005 v tom byla znovu. Treanor to již nevydržel a zmizel po porodu i s oběma dětmi. Joanna se poté přestěhovala do města Peterborough, kde potkala Garyho Richardse, jenž byl jejím zvráceným chováním naopak nadšený. V devětadvaceti se budoucí vražedkyně poprvé podívala na svět skrze mříže, a to kvůli krádeži. Během té doby jí diagnostikovali antisociální a obsedantně kompulzivní poruchu, za což si vysloužila pobyt v léčebně. Moc jí tam ale nepomohli. Po propuštění začala vraždit.

Desetidenní vražedné šílenství

První Joanninou obětí se stal jednatřicetiletý Lukasz Slaboszewski. Svým přátelům řekl, že se jde sejít s ženou, která se asi stane jeho přítelkyní. Po několika panácích jej zavedla k sobě domů, zavázala mu oči a bodla ho do srdce. Skončil v popelnici. Jako druhého zabila šestapadesátiletého Johna Chama, o několik hodin později odešel na druhý břeh i pronajímatel jejího bytu Kevin Lee.

S likvidací těl jí pomohl Gary Richards s kumpánem. Jelikož Leeho všichni nenáviděli, oblékli ho do flitrových černých šatů a naaranžovali do vyzývavé pozice. Při zpáteční cestě ze skládky, kde mrtvoly uložili, zamířili do města Hereford. Tam narazili na dva muže venčící psy. Joanna jednoho z nich bodla do ramene a hrudníku, druhému zasadila více než čtyřicet ran. Oba přežili díky rychlému zásahu lékařů a vražedkyni usvědčili u soudu.

Vražedkyně hledá lásku

Dva dny poté, co Joanna zavraždila Kevina Leeho, nahlásila jeho rodina zmizení. Když policisté našli jeho ostatky v příkopu, bylo jim jasné, že si budou muset s Joannou promluvit. Našli ji po dvou dnech. Navíc objevili deník s únikovým plánem, kdyby skončila ve vězení. Ke všemu se přiznala. Soud jí nakonec vyměřil doživotní trest.

Později přiznala, že se zaměřila pouze na muže, protože byla matkou a nechtěla zabíjet jiné ženy. Zvláště ne ženu s dítětem. Ale zabíjení mužů byla podle ní dobrá zábava. Ve vězení se před čtyřmi lety zamilovala do spoluvězenkyně Hayley Palmer. Chtěla se za ni provdat, ale rodina Palmerové s tím nesouhlasila. Ještě tentýž rok se obě ženy pokusily o sebevraždu.

Mimoto měla psát dopisy několika mužům, kteří se měli stát jejími dalšími oběťmi. V roce 2019 byla převezena do věznice Low Newton. Tam se seznámila s další sériovou vražedkyní Rose West. Když jí ale začala vyhrožovat zabitím, musela být převezena do jiného zařízení, ve kterém by si měla svůj trest odpykávat dodnes.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Peterborough ditch murders

Allthatsinteresting.com: The Story of Joanna Dennehy, The Sadistic Serial Killer Who Butchered Three Men ‘For Fun’

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články