Lékařka pro čtyři miliony otroků: Rebecca Lee Crumpler bojovala s výsměchem, předsudky i rasismem

První černošská lékařka: Rebecca Lee Crumpler celý život bojovala s předsudky i rasismem
Zdroj: Wikimedia Commons/Eyre Crowe, Public domain

V roce 1860 bychom ve Spojených státech napočítali až 54 000 lékařů, z toho množství však bylo jenom 300 žen. A žádná z nich neměla tmavou barvu pleti. Rebecca Lee Crumpler se to rozhodla změnit. Zapsala se na univerzitu v Bostonu a po čtyřech letech se z ní stala lékařka. Jak se na to dívalo její okolí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 02. 2023 16:00

Krátce po získání titulu se Rebecca přestěhovala na jih, kde se začala starat o bývalé otroky, kteří po občanské válce nabyli svobodu. O pár let později vydala knihu o medicíně. I když musela čelit rasismu a sexismu, nikdy se svých cílů nevzdala.

Chtěla zmírnit utrpení druhých

Rebecca Lee Crumpler se narodila v roce 1831 v Deleware, kde ji vychovávala teta. Tu lidé vyhledávali kvůli medicínským znalostem. Rebecca se, díky jedinému vzoru, který v dospívání měla, také rozhodla stát lékařkou a pomáhat zmírnit utrpení druhých. Po vystudování soukromé školy začala v Charlestownu pracovat jako zdravotní sestra. Po osmi letech praxe jí jeden lékař doporučil, aby zkusila medicínu, schopná na to byla dost. Dokonce jí napsal doporučující dopis. A tak se v roce 1860 Rebecca zapsala na první školu pro budoucí lékařky New England Female Medical College.

Škola se nejprve zaměřovala pouze na porodnictví, neboť panoval obecný názor, že by se muži neměli účastnit tohoto aktu. Když tam ale začala studovat Rebecca, vzdělávací obory se rozšířily na všechny oblasti medicíny. Nejprve musel každý student absolvovat sedmnáct týdnů kurzů, pak přišla na řadu praktická část. V roce 1864 měla Rebecca konečně všechno za sebou a mohla sama sebe titulovat jako lékařku.

Rebecca Lee Crumpler a 4 miliony otroků

Konec občanské války a zrušení otroctví zvýšily poptávku po zdravotních sestrách a lékařích. Otevřelo to také cestu černochům, kteří byli z medicíny vždy vylučováni. Byli totiž ochotní poskytnout zdarma svou péči propuštěným otrokům. Stejně jako Rebecca, která se spojila s vládní organizací Freedmen's Bureau, jenž se starala o svobodné otroky v Richmondu, bývalém hlavním městě Konfederace.

Úkol byl jasný. Pomoci čtyřem milionům otroků k návratu do normálního života. Konečně mohla dělat to, co vždy chtěla. Nehleděla na výsměch a rasistické urážky, kterými ji častovali "bílí" lékaři, když bojovala za léčbu a recepty, které sama navrhla.

Vzpomínka na Rebeccu Lee Crumpler

V roce 1869 se z Richmondu přestěhovala do Bostonu, kde si konečně založila vlastní praxi. Mohl k ní kdokoli, ať už na to měl peníze, nebo ne. Nejvíce se specializovala na léčbu žen a dětí. O několik let později vydala knihu o léčení novorozenců, kojenců a žen všech věkových kategorií. Vycházela v ní ze svých letitých zkušeností. Tato kniha konečně prolomila nesmyslné bariéry a byla věnována "všem matkám a zdravotním sestrám, které chtějí zmírnit utrpení lidské rasy".

Po její smrti v roce 1895 se na ni pozapomnělo. Bylo to také kvůli tomu, že spočinula v neoznačeném hrobě. Neexistují ani žádné fotografie Rebeccy Lee Crumpler. Místo ní je vždy mylně zobrazována první černošská zdravotní sestra Mary Eliza Mahoney. Změna nastala až v osmdesátých letech minulého století. Rebecca se objevila na medaili. Je to ale skutečně ona, když neexistuje její podobizna? V roce 1989 vznikla společnost Rebecca Lee Society, která pomáhá Afroameričankám pracujícím ve zdravotnictví. A snad to nejdůležitější - v roce 2020 dostala Rebecca Lee Crumpler konečně náhrobek.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rebecca Lee Crumpler

Allthatsinteresting.com: The Story Of Rebecca Lee Crumpler, The First Black Woman To Become A Doctor In American History

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články