Radovan Lukavský vyrůstal ve velké chudobě: Vzpomínal na to, jak viděl plakat nejen maminku, ale také tatínka

Legendární Radovan Lukavský: Vyrůstal v neuvěřitelné chudobě, přesto považuje své dětství za krásné
Zdroj: Profimedia/Jiří Hadač/CNC

Radovan Lukavský byl slavný český herec kultivovaný člověk a nepřekonatelný recitátor. Jeho dětství ale moc růžové nebylo a dnes už si lze jen těžko představit, v jak chudých poměrech Radovan Lukavský vyrůstal.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 29. 06. 2023 14:00

Zuzana Sílová píše v knize s prostým názvem Radovan Lukavský, že rod slavného herce je prastarý a muži v něm byli šlechetní, vznešení a učení. A proto jim byly svěřeny různé úřady. Jenže po bitvě na Bílé hoře jim byl zkonfiskován majetek, stejně jako jiným protestantským šlechticům, a zachránili se útěkem do Polska. V následujících staletích se, po rekatolizaci, vraceli do Čech, ale museli začínat od nuly...

Rodiče Radovana Lukavského

Lukavským se už nepovedlo navázat na dávné úspěchy. Jeden z nich, křestním jménem Matěj, se na konci 19. století stal hlídačem trati ve Stodu u Plzně. Měl čtrnáct dětí a patřil mezi ně i Rudolf Lukavský, šikovný truhlář, kterého osud ho zavál až do Vídně. Zde se v průběhu první světové války stal dílovedoucím v truhlárně továrny na letadla.

Ve Vídni se seznámil s Marií Čačalovou, půvabnou dívkou z Moravy. Pocházela ze šesti dětí a ještě před válkou odešla do Vídně a stala se kuchařkou v maďarské šlechtické rodině. Díky tomu se jí povedlo našetřit na malé věno, měla dokonce pár zlatých šperků.

Rudolf a Marie se vzali v lednu 1919 a díky tomu, že právě vznikla Československá republika, zlákala je Praha. Rudolf si společně se svým bratrem koupil dům v Libni. „Tatínek byl ten typ člověka, o kterém se říká: pro dobrotu na žebrotu. Že společně koupený dům prostě přenechal bratrovi, to pokládal za rodinnou věc," vzpomínal Radovan Lukavský v již zmiňované knize.

Dětství Radovana Lukavského

Herec se narodil v Karlíně, kam se rodina přestěhovala, když "přišli" o střechu nad hlavou. To bohužel nebylo naposledy, co se Radovanův tatínek nechal připravit o finance. Jeden vzdálený bratranec si od něj vypůjčil spoustu peněz před Vánoci. Nikdy je nevrátil. Herec označuje za rodinnou tragédii situaci, do které je dostal tatínkův kamarád. K velké půjčce z banky potřeboval ručitele a tatínek odnesl do banky maminčino zlato, které si našetřila ve Vídni.

Všechno to propadlo na úhradu dluhu, který dlužník nesplatil - a od té doby jsme byli opravdu chudí. Maminka vzala nás tři děti a šla do krámu bohatého kožišníka prosit o poshovění. Viděl jsem tenkrát neúprosného pána s nehnutou tváří - a viděl jsem i maminku plakat. Když později pro nezaplacený účet ‘odstřihli elektřinu’, viděl jsem poprvé plakat i tatínka," vzpomínal trpce Lukavský.

Rodina se pak musela přestěhovat do dílny, která byla v suterénu. Ale stejně neměl ve zvyku stěžovat si na to a své dětství považoval za krásné. „Věděl jsem, že jsme chudí. Nevadilo mi to. Učit se žít skromně, to byla dobrá škola do života," dodal herec.

Zdroje informací:

Zuzana Sílová: Radovan Lukavský

Wikipedia.org: Radovan Lukavský

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články