Tajemství rodu Josefa Kemra: Jeho historie sahá až do roku 1470, král Ferdinand I. mu udělil erb

Tajemství rodu slavného herce: Předci Josefa Kemra žili i v 15. století
Zdroj: Wikimedia Commons/Národní divadlo, CC BY-SA 4.0

Josef Kemr, který se v televizi pravidelně vrací jako Bohouš z Chalupářů, byl výjimečný herec, ale také svérázný člověk. Někdy se dokázal na dlouhé hodiny ponořit do ticha a bílil vesnické kapličky. Věděli jste, že historie jeho rodu sahá až do 15. století?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 14. 05. 2023 13:00

Rod Kemrů pořádá od roku 1981 sjezdy, které se opakují každé dva roky. Šesti z nich se zúčastnil i sám Josef Kemr. To nejbližší, v pořadí jedenadvacáté, se bude konat v sobotu 10. června 2023 v restauraci Kulturního domu města Března u Chomutova.

Historie rodu Josefa Kemra

Josef Kemr byl člověkem opravdovým, věrným svému přesvědčení a posedlým touhou všemu přijít na kloub: dramatickým postavám i hudebním nástrojům, výtvarným dílům i historii malostranských domů. Byl člověkem hluboce věřícím: ve smysl života, poslání umění i v dary Boží milosti," stojí v textu, kterým se s hercem rozloučilo Národní divadlo, když nás 15. ledna 1995 navždy opustil.

Byl Josef Kemr takovým díky historii svého rodu? Ta je pořádně dlouhá. Podle knihy Josef Kemr o sobě se nejstarší zprávy o rodu Kemrů objevují 30. září 1470 ve vrchnostenském městečku Březno u Chomutova. A první doložený předek je Michal.

Zajímavé je, že na přelomu 15. a 16. století se příjmení Kemr zapisovalo v různých tvarech - Korner, Koenner, Kormer nebo Kšrmer. Převládá tvar Kšrnner, ve střednohornoněmčině to značí mlynář.

Rod Josefa Kemra

V roce 1549 získává hercův předek Jan od krále Ferdinanda I. erbovní listinu s textem: „...z štědroty naší královské puojčujeme a dáváme erb neboližto znamení totiž na štít na dvé na zdél pošikem rozdělený..." A to není všechno. Jan kromě erbu mohl používat také přídomek z Velkých Krbětic. Když pak získal statek Březno, rozšířil se na "z Velkých Krbětic a na Březně".

Tvar příjmení se měnil hlavně v době obrození, kdy prošel podobou Kermer, Kemer a Kemr. I když jsou Kemrové hojně rozšíření a počet příslušníků rodu čítá víc jak tisíc jmen, nejzajímavější je jejich pražská větev. „Zakladatelem pražské větve byl Václav, nejmladší syn Jiřího, hradečského rychtáře. Narodil se však již v Rynholci, kam se jeho otec v roce 1821 přestěhoval," píše se v knize Josef Kemr o sobě.

Ona pražská větev je výjimečná zejména tím, kolik zajímavých osobností do ní patří. Jiří Kemr byl sochařem a keramikem, Miroslav Kemr pracoval pro NASA a Josef Kemr se stal filmových hercem a členem Národní divadla...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Josef Kemr

Josef Kemr o sobě (... slavní o českém Donu Quijotovi)

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články