Stoleté jubileum Josefa Kemra: Po smrti skončil u své družky, jeho hrob si koupil Igor Bareš

Josef Kemr by oslavil 100. narozeniny: Víru nevzdal ani za komunistů, bránil před nimi i Václava Havla
Zdroj: Wikimedia Commons/Národní divadlo, CC BY-SA 4.0

Josef Kemr by se 20. června dožil úctyhodných sta let. Tohoto laskavého a zároveň skromného herce ale v polovině 90. let stihla zákeřná nemoc, které nakonec podlehl. Jeho podivínství ho neopustilo ani v posledních chvílích. Na smrt se připravoval věru podivně.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 06. 2022 11:00

Divadelní, filmový a televizní herec Josef Kemr se narodil 20. června 1922 v Praze. Jeho kariéra čítá stovky rolí. V roce 1993 obdržel Cenu Thálie za celoživotní mistrovství. O rok později byl nominován na Českého lva za film Pevnost.

Josef Kemr nikdy neustoupil

Přestože žil ve velmi těžkých časech, stejně jako třeba jeho herecký kolega Rudolf Hrušínský, Josef Kemr nikdy neustoupil ze svých zásad. I když tím mohl ohrozit svou kariéru, ocenění zasloužilý umělec odmítl převzít. Byl hluboce věřící člověk, nedokázal se ztotožnit s komunistickým režimem. Ostatně fakt, že je nábožensky založeným člověkem, dával najevo. Kromě toho, že natíral a opravoval kapličky, nebál se také posílat poštou balíky s náboženskými a filozofickými knihami.

Jak zavzpomínal pro web Forum24 hercův synovec Zdeněk Kemr, zásilka jim sice došla v pořádku, ale její obal byl potrhaný. Někoho asi moc zajímalo, co je uvnitř. Josef nezapomínal ani na Velikonoce a Vánoce. V malých obálkách vždy posílal přání a svaté obrázky.

Josef Kemr se zastal Václava Havla

Když v únoru roku 1989 vyšel v Rudém právu článek s názvem “Kdo je Václav Havel”, rozhodl se na něj Josef Kemr reagovat dopisem. Redakce ho samozřejmě neotiskla, avšak v červenci téhož roku jej bylo možné slyšet ve vysílání Svobodné Evropy.

Bránil v něm všechny členy Havlovy rodiny. Označil je za mecenáše československého filmu a podporovatele protifašistických, sportovních a náboženských hnutí. O něco později podepsal petici Několik vět a na konci listopadu se zúčastnil manifestace Občanského fóra na Letenské pláni.

Hrob Josefa Kemra koupil Igor Bareš

Není žádným tajemstvím, že Josef Kemr se připravoval na smrt velmi podivným způsobem, “cvičně” spával v rakvi. Nakonec ale skončil v urně, kterou si pak k sobě do hrobu dala herečka Marika Procházková. O poměrně neobvyklé situaci informoval web iDnes.

„Když už se dostanete k nějakému hrobu, musíte na vlastní náklady exhumovat ostatky. Když jsme se o tom bavili s kolegy ještě tenkrát v Národním divadle, náš rozhovor zaslechla kolegyně Marika Procházková. Řekla, že mi prodá hrob po Kemrovi" vzpomíná milovník hororů, tajemných míst a historie Igor Bareš, kterého tenkrát hodně překvapilo, jak k němu Procházková přišla.

„Ona říkala: ‘Vždyť jsme spolu žili. A Kemr si celý život platil hrob na hřbitově U Matěje, a když umřel, dala jsem jeho urnu k sobě do hrobu, který je taky U Matěje a tamten Kemrův je volný.’ Říkal jsem si, že je to splněný sen mít hrob po Kemrovi," dodal Bareš, který získal hrob po Josefu Kemrovi za několik tisíc korun.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Josef Kemr

Plus.rozhlas.cz: Červenec 1989: Bůh žehnej Rudému právu

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články