David Koresh: Vůdce sekty davidiánů proměnil slibovaný ráj v krvavé peklo na zemi

David Koresh: Vůdce sekty davidiánů proměnil slibovaný ráj v krvavé peklo na zemi
Zdroj: Wikimedia Commons/McLennan County Sheriff's Office./Federal Bureau of investigation, Public domain

Sliboval ráj na zemi, přitom nastalo peklo. Masakr v texaském Wacu se stal jedním z nejsmutnějších milníků americké historie. Kdo byl vůdce davidiánů David Koresh, který kvůli sporům založil vlastní odnož sekty, jež nakonec doslova lehla popelem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 01. 2021 14:00

Vernon Wayne Howell alias David Koresh se narodil 17. srpna 1959 v Houstonu. Na počátku osmdesátých let se připojil k církvi Adventistů sedmého dne, kam docházela i jeho matka. Jenže pak mu prý Bůh řekl, že si má vzít dceru pastora. Tomu se to ale nelíbilo a Vernona vyhodil. Mladý muž neztrácel víru a vstoupil k davidiánům, kteří vycházeli právě z Adventistů. Rychle se stal jejich vysoce postaveným členem, protože měl poměr s Lois Roden, pětašedesátiletou manželkou zakladatele hnutí. Po neúspěšném střetu s jejím synem si založil vlastní odnož sekty.

Svobodná matka a alkoholik

Aby se z vás stal psychopat, potřebujete dvě věci. Ideálně nezletilou holku coby vlastní matku a opilce, který bude alespoň pár dnů předstírat, že je váš otec. Pak je jaksi logické, a zároveň smutné, že začnete hledat stejně mladé dívky. Jenomže když si s jednou příliš mladou slečnou pořídíte dítě a další podobný vztah vám naruší rozzlobený dívčin otec, nezbývá než utéct. A přidat se k náboženské sektě, jež by mohla ve vašem životě něco změnit.

Vernon je však cílevědomý a snaží se dostat se do čela sekty. Jde na to chytře. Užívá si se starší vůdkyní kultu Lois. Jenomže její syn George se nehodlá vzdát toho, co mu právem náleží. Následný boj o vedení Vernon prohrává a uchyluje se se svými ovečkami do texaské pouště. George se však dopustí jedné zásadní chyby.

Střídání stráží

George je háklivý na to, když se někdo jiný prohlásí za proroka. Jakmile tak jeden člen sekty učiní, rozsekne mu koncem 80. let hlavu sekerou. A jelikož putuje do vězení, má Vernon volné pole. Bez obav se prohlásí za mesiáše, ožení se s patnácti ženami a všem mužům společné víry zakáže jakýkoli sexuální styk. A je jedno, jestli to jsou jejich partnerky. Všechny teď patří Vernonovi, který si nechal úředně změnit jméno na David Koresh. Jeho sektářské manželky postupně rodí jedno dítě za druhým. Na ranči ve Wacu navíc začne shromažďovat enormní množství zbraní. Blíží se totiž apokalypsa. To je pravda, ale ne ta biblická.

Několika členům sekty se to však nelíbí a kontaktují ATF, což je americký Úřad pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny, který má v popisu práce dohled nad jejich legálním využíváním a také daněním. Agenti ATF jsou jako na trní. Jde snad o teroristy? Do Waca přijíždí desítky agentů, ale něco se zvrtne a 23. února 1993 po neúspěšné razii začíná zákopová válka. Bezpečnostní složky obléhají domov davidiánů dlouhých 51 dní. Věřící se nechtějí vzdát a státní zástupkyně dostane strach, aby nedošlo k hromadné sebevraždě. Nařizuje proto útok...

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený David Koresh (@sinful_messiah)

Po mesiášovi zbyla jenom kaplička

Koordinovaný útok ATF, FBI a národní gardy spustí 19. dubna akci později výmluvně nazvanou Masakr ve Waco. V nepřehledné situaci vzniká rozsáhlý požár a během dopoledne je většina sektářů po smrti. Umírají děti i těhotné ženy. Finální počty ukazují, že zemřelo 76 davidiánů a 6 agentů ATF.

Nepřežije ani třiatřicetiletý guru David Koresh. Traduje se, že jej zastřelil někdo z jeho nejbližších. Ráj na zemi se stává utopií, společný domov je jedna velká ruina. Koreshe a jeho kult připomíná pouze dřevěná kaplička.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: David Koresh

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články