119 dnů v Bohnicích: Když Miroslav Macháček kritizoval neschopné kolegy v Národním divadle, lifrovali ho mezi blázny

119 dnů v Bohnicích: Když Miroslav Macháček kritizoval neschopné kolegy v Národním divadle, lifrovali ho mezi blázny
Zdroj: Reprofoto Youtube

Herec a režisér Miroslav Macháček, kterého si můžeme dnes připomenout ve filmu Lásky mezi kapkami deště, prý až moc přemýšlel. A to ho dostalo do Bohnic. Intelekt ale určitě nebyl jedinou příčinou jeho problémů. Macháčkův život totiž nebyla žádná procházka růžovým sadem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 06. 2021 11:00

Děj filmu Lásky mezi kapkami deště: Přestože na Žižkově 30. let minulého století panuje nezaměstnanost, je plný svérázných lidí, klukovských part a sentimentálních starých krámků. A uprostřed toho všeho jedna dívka prožívá svou první lásku. Na film Lásky mezi kapkami deště z roku 1979 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Panovačný otec Miroslava Macháčka

Když se Miroslav Macháček narodil, vážil neuvěřitelných pět kilo. Ve dvanácti letech se z něj však stal neduživý chlapec, trpící podvýživou. Za vše mohl jeho panovačný otec, který v něm vyvolal odpor k jídlu.

Miroslav kvůli tomu začal vynechávat školu. Po nástupu na reálné gymnázium, kde šel proti své vůli, vystřídalo omluvenky od lékaře záškoláctví. Zanedlouho následoval vyhazov, což bylo pro Macháčka vysvobození. Měšťanku zvládl hravě a konečně se mohl věnovat tomu, co měl rád - divadlu. Ochotničení se vlastně oddávala celá jeho rodina.

Macháčkův pokus o sebevraždu

V roce 1950 se stal z Miroslava Macháčka i uznávaný režisér. Jenomže pak ho jednoho dne obvinili ze špionáže a na sklonku roku 1951 už nemohl vkročit do divadla. Přitom činohra byla jeho alfou i omegou. „Byl tím úplně posedlý. Někteří se ho až báli. Nic neodpustil. Měl v sobě běsy,” řekla kdysi herečka Ljuba Skořepová.

Zákaz divadla v něm vyvolal myšlenky na sebevraždu, které dotáhl do konce. Zachránil ho však Ivan Glanc, jenž mu nabídl práci v Českých Budějovicích. Macháček tam vydržel pár let, pak se vrátil do Prahy. Od roku 1960 se stal úspěšným režisérem činohry Národního divadla. Jenže o 15 let později se vše zase zvrtlo.

Macháčkův pobyt v Bohnicích

Za to, že si v roce 1975 v Národním divadle pustil takzvaně pusu na špacír a zkritizoval neschopné kolegy, jej na 119 dní odklidili do Bohnic. Po návratu mu našli na močovém měchýři zhoubný nádor, ale s tím se vypořádal.

V roce 1989 se zapojil do revolučního dění, novou dobu si však příliš neužil. Zemřel 17. února 1991 ve věku 68 let. Za zmínku stojí výtečná kniha Zápisky z blázince, kterou z textů nalezených v Macháčkově pozůstalosti připravila jeho dcera Kateřina.

Zdroje informací:

CSFilm: Lásky mezi kapkami deště

Wikipedia.cz: Miroslav Macháček

Dvojka.rozhlas.cz: V 28 letech si sáhl na život, do Bohnic se dostal o 20 let později. Příběhy slavných: Miroslav Macháček

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články