Hloupá smrt Jacka Daniela: Otec slavné whisky si ukopl palec, když se naštval na zamčený trezor

Bizarní smrt otce whisky Jack Daniel´s: Ukopl si palec o sejf, ke kterému zapomněl kombinaci
Zdroj: Wikimedia Commons/jackdaniels.com, Public domain

Whisky Jack Daniel´s je pojem už téměř 150 let. Málo se ale ví o muži, který ji kdysi začal destilovat jako první. Jaký byl život Jacka Daniela? Byl sice bohatý, ale štěstí mu to nepřineslo...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 02. 2023 16:00

Stačila jen jedna hloupá chyba a vše skončilo. Pojďme se spolu podívat na tajemný život jednoho z nejslavnějších výrobců whisky. A také na to, proč se o Jacku Danielovi říkalo, že je záhadný muž.

Zrození slavné whisky

Jack Daniel se narodil ve čtyřicátých letech 19. století ve Spojených státech, což je tak víceméně vše, co víme o jeho původu. Předpokládá se, že pocházel z Lynchburgu v Tennessee. Všechny dokumenty však zničil rozsáhlý požár. Jeho matka navíc zemřela při porodu.

Celý proces výroby whisky se měl naučit ještě jako dítě od obchodníka s potravinami a kazatele v jednom, jistého Dana Calla. Kvůli duchovním povinnostem však Call zanedbával obchod. Za pultem se tak po čase objevil jako výpomoc sám Jack.

V životě měl jenom whisky

Kolem roku 1875 založil Jack Daniel destilérku. Tehdy to byl muž plný sil. A i když v byznysu slavil úspěchy, v soukromí byl smolař. Nikdy se neoženil a ani neměl žádné děti. V lihovaru pouze zaměstnal několik synovců. Tím pro něho veškerý kontakt s rodinou skončil.

A tak to pokračovalo až do roku 1907, kdy začal stárnout a stával se neduživým. Tehdy hledal osobu, jenž by po něm podnik převzala. Nakonec si vybral právě jednoho ze synovců, který mu slíbil, že bude moci v destilérce pracovat až do své smrti.

Smrt Jacka Daniela

Když nastal čas předat novému řediteli kombinaci k sejfu, kde se ukládaly peníze i dokumenty, vyvstal jeden problém. Jack se o takové věci nikdy moc nezajímal. Častokrát si sám nepamatoval správnou kombinaci čísel. Na podzim roku 1911 se tak naštval, že trezor nakopl. Za nic na světě se totiž nechtěl otevřít a vydat svůj obsah.

Bohužel to nakopnutí bylo smrtelné. Jack Daniel si zranil nohu a zlomil palec, k tomu se ještě přidala sepse, čili otrava krve. Otec whisky zemřel 9. října 1911 ve věku 62 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jack Daniel's

Historicmysteries.com: Jack Daniel and the Stupidest Way to Die

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články