Sebevědomý Hugo Haas v exilu: Mladého Marlona Branda vyhodil z divadla, prý na něj moc čuměl

Neuvěřitelná historka Huga Haase a Marlona Branda aneb Jak česká legenda vyhodila z divadla světovou hvězdu
Zdroj: Profimedia/Wikimedia Commons/Carl Van Vechten, Public domain/koláž Lifee

Populární prvorepublikový herec Hugo Haas dostal na začátku roku 1939 výpověď z Národního divadla kvůli židovskému původu. S manželkou Bibi utekl do USA, kde nastartoval druhou kariéru. Jaké byly nové začátky svérázného Huga Haase? A jaký vztah měl s Marlonem Brandem?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 12. 02. 2023 14:00

Cesta do Ameriky nebyla jednoduchá. Haasově manželce Bibi se povedlo domluvit s kapitánem jisté ponorky, že je převeze přes oceán, ale ztroskotalo to na tom, že si s sebou chtěli vzít tři psy. Kapitán odmítl vzít zvířata na palubu. A bylo to vlastně štěstí, neboť ponorka narazila na minu a potopila se...

Hugo Haas v Americe

Manželé se nakonec dostali do zámoří lodí. V listopadu 1940 vyrazili z Portugalska a do New Yorku dorazili za 14 dní. Hugo Haas v průběhu plavby paradoxně nedostal mořskou nemoc, ale žloutenku, proto ho prý málem nepustili na americkou pevninu.

Velkoměsto plné mrakodrapů dvojici vyrazilo dech, ale přeci jenom tu, kromě několika krajanů, narazili na něco, co jim bylo známé. „Všude bylo plno poutačů. Na velké stěně zářila moje obrovská fotografie u vánočního stromečku," vzpomíná Bibi Haasová na první dny v New Yorku. Kdysi pracovala v Berlíně jako modelka, ale netušila, kam všude se její fotky dostaly.

Přesto se cítili ztraceně. Jolana Matějková píše v knize Hugo Haas - Život je pes, že každý den byl bojem o přežití. Z New Yorku se přestěhovali do Chicaga, kde si našli vlastní bydlení. Bylo levné, ale cena byla vyvážena tím, že se byt nacházel u železniční trati. Kdykoliv kolem projížděl vlak, dům se začal otřásat, Haasovi a jejich pes také.

Jak Hugo Haas potkal Marlona Branda

Přestože byl herec v cizím prostředí a začínal novou kariéru, sebevědomí mu nechybělo. Když mu agent domluvil setkání s nejmenovaným vlivným producentem, Haas ještě neuměl moc dobře anglicky, ale nedal se odradit. Producent se ho třeba zeptal, zda už hrál hodně úloh. A Haas kontroval stroze: „Yes." Stejně reagoval na dotaz, jestli jim přišel ukázat, jak se má hrát...

Tuto sebevědomou pózu Haas držel pořád. Po návratu do New Yorku dostal příležitost hrát na Broadway a z dob zkoušení představení Šafránový květ pochází jedna báječná historka. Herec měl nepříjemný pocit z toho, že ho pořád pozoruje jeden mladý muž. „Prosím vás, buďte tak hodní, řekněte někdo tomu chlapci, jestli by nemohl jít do hlediště nebo někam jinam. Stojí tak blízko a kouká mi do huby, jak s tím zápasím, to je hrozný!" vzpomínal Haas.

Jedna herečka mu řekla, že to je její bratr. Ale Haas trval na tom, ať jde pryč. Když to tomu chlapci řekli, zaškaredil se na něj a odešel. Druhý den tam byl znovu a herec i teď trval na tom, že sice proti němu nic nemá, ale ať jde pryč. Opět se setkali až po patnácti letech. „Stojím v Hollywoodu a najednou velký rozčilení, ze všech stran se sbíhají děvčata... On tam stál Marlon Brando a vybíral si nějakou tužku na obočí! Najednou se na mně podívá a povídá: ‘Hallo, Mister Haas!’" Ukázalo se, že to je ten kluk, kterého kdysi vyhodil z divadla. Haas Brandovi řekl, že došel tak daleko, že teď už může on nechat vyhodit z divadla jeho. „Kdepak! Já se mám ještě hodně co učit, než vás budu moct z divadla vyhodit," dodal Brando, který prý Haasovi v dalších letech občas napsal dopis.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hugo Haas

Jolana Matějková: Hugo Haas - Život je pes

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články