Odvážná žena z New Yorku: Vynálezkyně Marie Van Brittan Brown se pustila do boje se zločinem

Zapomenutá vynálezkyně: Marie Van Brittan Brown udělala svět bezpečnějším
Zdroj: Pixabay

Zdravotní sestra Marie Van Brittan Brown byla zvyklá pracovat do noci. Totéž se týkalo i jejího manžela Alberta, jenž vykonával profesi elektrotechnika. Když se v pozdních hodinách vraceli domů, necítili se bezpečně. Bydleli totiž v newyorské čtvrti Queens, kde byla kriminalita na vysoké úrovni. Ale právě tehdy dostala Marie nápad, který předběhl dobu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 01. 2023 11:00

Marie věděla, že než se objeví policie, může být pozdě. A tak se rozhodla vzít bezpečnost domova do vlastních rukou a vytvořila úplně první verzi domácího bezpečnostního systému.

Zdravotní sestra a vynálezkyně

Marie Van Brittan Brown se narodila 30. října 1922 v newyorské čtvrti Queens. Přestože byla povoláním zdravotní sestra, zajímaly ji i technické věci, které měly primárně sloužit k ochraně osob a majetku. V šedesátých letech zaznamenala její čtvrť velký nárůst kriminality, takže se rozhodla vyvinout domácí bezpečnostní systém. Využíval pohyblivou kameru, dálkové odemykání dveří, interkom a bezpečnostní tlačítko pro přivolání policie.

První domácí bezpečnostní systém

V polovině šedesátých let byla čtvrť Queens velmi nebezpečná. Není divu, že se Marie bála o svůj život. Přinejmenším jí hrozilo vloupání, na to nejhorší raději nemyslela. Její bezpečnostní systém začínal u dveří do bytu. Místo jednoho kukátka měly hned tři. Každé z nich bylo v jiné výšce, aby šlo zjistit, zda je návštěvník dítě, či dospělý člověk. Před kukátky pak byla připevněná pohyblivá kamera, nikdo tak nemusel stát přímo za dveřmi.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený DiversityInc (@diversityinc)

K tomu jí měl posloužit "uzavřený kamerový systém" CCTV, který byl v té době špičkovou technologií, jenž původně vytvořila armáda. K tomu ještě přibyl interkom, aby se mohli majitelé domů spojit s návštěvníky a zjistit, zda je chtějí, nebo nechtějí pustit dovnitř. A aby toho nebylo málo, vymyslela také dálkové zamykání a odemykání dveří. Jakmile byl nákres hotový, požádala svého manžela, aby obstaral věci týkající se elektroniky.

Čekání na úspěch

Marie si nechala svůj vynález patentovat v roce 1966. O tři roky později jí úřad patent skutečně udělil. Přestože bylo v přihlášce na prvním místě uvedeno Mariino jméno, tisk připisoval prvenství jejímu manželovi. Když si Marie chtěla tento systém naistalovat u sebe doma, narazila na několik problémů. Vše bylo tak sofistikované, že samotné uvedení do provozu bylo velmi nákladné. Tím padl prodej do domácností.

K pořádnému zlevnění došlo až o několik dekád později. CCTV se začalo obyčejným lidem prodávat až po roce 2000, kdy byly náklady na jeho pořízení konečně rozumnější. Marie se toho nedožila, neboť zemřela v roce 1999. Před smrtí ještě obdržela cenu od Národního vědeckého výboru. V jejích šlépějích kráčí dcera Norma, která se také stala zdravotní sestrou a vynálezkyní.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Marie Van Brittan Brown

Allthatsinteresting.com: The Little Known Story Of Marie Van Brittan Brown, The Black Woman Who Invented The Modern Home Security System

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články