Záhadný stalker: Trpěla zdravotní sestra šest let kvůli šílenci, nebo všechno sehrála sama?

Záhadný stalker: Trpěla zdravotní sestra šest let kvůli šílenci, nebo všechno sehrála sama?
Zdroj: Unsplash

Zdravotní sestra Cindy James měla posledních šest let svého života trpět. Sledoval ji totiž šílený stalker, který nejprve začal otravnými telefonáty a skončil u fyzických napadení. Policie si ale myslí, že vše ve skutečnosti zinscenovala sama Cindy. Je to možné?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 06. 2022 11:00

Cindy James podala během šesti a půl roku na policii téměř sto stížností. Týkaly se poškozování cizího majetku, výhrůžek, žhářství i fyzických útoků. Pachatele se ale nikdy nepodařilo najít. V červnu roku 1989 byla na předměstí kanadského Richmondu nalezena její mrtvola. Měla svázané ruce i nohy a silnou dávkou morfia v těle. Závěry vyšetřování by se daly shrnout jedním slovem – sebevražda.

Podivný telefonát

Cindy Makepeace (za svobodna Hack) se narodila 12. června 1944 v Britské Kolumbii. Její otec Otto byl podplukovníkem v letectvu, maminka Tillie zase ženou v domácnosti. Po střední škole se Cindy zaměřila na studium zdravotnictví, kde se potkala s o dvacet let starším lékařem Royem Makepeacem. Ten se stal později jejím manželem.

Zpočátku se zdálo být vše perfektní. Pracovala v léčebném centru pro děti s poruchami chování, což ji velmi naplňovalo. V roce 1982 se ale manželství rozpadlo. O tři měsíce později začala Cindy dostávat podivné telefonáty. Volající většinou jen šeptal její jméno. Pak měl údajný stalker přitvrdit. Házel jí do oken kameny, rozbíjel světla na verandě, a dokonce se k ní vloupal a rozřezal jí polštář. Rovněž obdržela zprávu vytvořenou z vystřižených písmen, kde stálo “Brzo, Cindy."

Cindy vše nahlásila na policii, kde se seznámila s důstojníkem Patem McBridem, jenž se k ní později nastěhoval. Jednoho dne narazil v nedaleké uličce na Cindyina bývalého manžela, který měl u sebe dvě zbraně. Prý tam hlídkoval kvůli její bezpečnosti. Po měsíci se policista vrátil do svého bytu. A stalker záhy udeřil, tentokrát s větší intenzitou.

Záhadné útoky stalkera

K prvnímu fyzickému útoku na Cindy mělo dojít 27. ledna 1983. Ženu našla její kamarádka Agnes Woodcock. Byla v garáži a okolo krku měla pevně uvázanou černou nylonovou punčochu. Při testu na detektoru lži ale dvakrát selhala. Nejprve také tvrdila, že ji napadl jeden muž, poté měli být dva. Jednoho z nich prý znala, odmítla však říci, o koho jde, neboť měl vyhrožovat, že půjde po její rodině.

V říjnu téhož roku našla na zahradě tři oběšené kočky. Jedna z nich měla na sobě vzkaz: „Jsi na řadě.” Cindy se rozhodla najmout soukromého detektiva Ozzieho Kabana, s nímž byla skrze vysílačku v neustálém spojení. Díky tomu uslyšel Ozzie na konci ledna roku 1984 zvláštní zvuky připomínající zápas. Ihned běžel do domu. Cindy našel ležet na podlaze. Okolo krku měla opět punčochu a vedle sebe vzkaz: “Musíš zemřít.” Prý ji někdo omráčil kusem dřeva. Pak si už jen vybavila, jak leží na zemi a do paže se jí zabodává jehla. Žádné omamné látky však v těle neměla.

Cindy James na psychiatrii

Policisté začali odposlouchávat její telefon, nic ale nezjistili. Po několika dalších útocích se k Cindy přestěhovala její kamarádka Agnes i se svým manželem Tomem. Jednou v noci vypukl ve sklepě požár. Tom vyběhl na ulici, kde prý uviděl stát jakéhosi muže, jenž se dal poté na útěk. Podle následného vyšetřování ale požár založila samotná Cindy.

Po těchto událostech byla na deset týdnů hospitalizována na psychiatrii. A právě tam měli lékaři zjistit, že všechny útoky zinscenovala. Po propuštění si změnila příjmení na James a odstěhovala se do nového domu. Pravidelně docházela na terapie. Její duševní zdraví se výrazně zlepšilo. Celý rok se ani jednou nezmínila o dalším útoku.

Vražda, nebo sebevražda?

Jednoho květnového dne roku 1989 koupila Cindy dárek pro kamarádčina syna a stavila se v kosmetickém salonu. Pak se po ní slehla zem. Našlo se jen její auto s krví na dveřích řidiče. O pár dní později, osmého června, bylo její tělo objeveno na dvoře opuštěného domu. Nejdřív to vypadalo, že nejde o sebevraždu.

Policie ale byla jiného názoru. Jejich specialista potvrdil, že se mohla svázat sama. Jenomže měla v krvi velké množství morfia. Jak by to tedy dokázala? Její otec se rovněž klonil k vraždě. Vyšetřovatelé podle něj byli zaměřeni pouze na to, že si sama vzala život. Snažili se to prý dokázat za každou cenu. A tak také veškeré vyšetřování skončilo. Dozvíme se někdy celou pravdu?

Zdroje informací:

Unsolved.com: Cindy James

Allthatsinteresting.com: The Chilling Case Of Cindy James, The Nurse Found Dead After Six Years Of Disturbing Harassment

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články