Zapomenutá vynálezkyně: Změnila životy všech žen ve 20. století, zemřela v chudobě

Zapomenutá vynálezkyně: Změnila životy všech žen ve 20. století, zemřela v chudobě
Zdroj: Wikimedia Commons/Avillarraso, CC BY-SA 4.0

Mary Beatrice Kenner zřejmě získala svůj talent po rodičích, kteří byli vášnivými vynálezci. Ona sama je držitelkou rekordu v počtu patentů, které byly uděleny Afroameričance. Mezi její největší úspěchy patří takzvaný hygienický pás, neboli předchůdce dnešních hygienických vložek.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 05. 2022 14:00

Navzdory všem úspěchům musela Mary čelit rasismu. Kvůli barvě pleti ani na jednom z vynálezů nevydělala. Jaký byl její život, jenž započal u aranžování květin a skončil u neobvyklých vynálezů?

Kreativní Mary Beatrice Kenner

Dalo by se říci, že Mary neměla jinou možnost, než se stát vynálezkyní. Její otec vymyslel lis na oděvy, dědeček Robert navrhnul tříbarevné signální světlo pro vlaky a sestra Mildred si nechala patentovat deskovou hru Family Treedition. V šesti letech vymyslela Mary samomazací panty pro vrzající dveře v přízemí.

O několik let později se rodina přestěhovala do Washingtonu. Díky tomu mohla Mary navštívit Úřad pro patenty a ochranné známky a přesvědčit se, zda jí její nápady ještě někdo nevyfoukl. Po absolvování Dunbarské střední školy nastoupila na prestižní Howard University, kde jí však bylo znemožněno dokončit studium. Vysoká škola byla drahá, a navíc s ní zacházeli jako s druhořadou občankou.

Nápady pro ženy

Na počátku 20. století byla v Americe menstruace ještě stále tabu. Ženy si vyráběly provizorní vložky z hadříků. Firma Kotex sice začala v roce 1927 zásobovat trh svými výrobky, ty však byly popsány jako příliš dlouhé a tuhé. Mary proto vymyslela hygienický pás, jenž měl vyřešit všechny problémy jednou pro vždy.

Pás měl vložky udržet na jednom místě pomocí popruhů. Přestože s ním přišla ve dvacátých letech, patentovat si jej mohla až v roce 1956. O výrobek projevila zájem firma Sonn-Nap-Pack Company. Když její zástupci zjistili, že Mary má tmavou pleť, od smlouvy odstoupili. A totéž se opakovalo i u dalších investorů.

Nezdolná Mary Beatrice Kenner

Mary se ale nenechala odradit předsudky okolí. Snažila se v životě posunout dál. Na další nápad ji přivedla její sestra Mildred. Trápila ji roztroušená skleróza, která ji často omezovala v pohybu. Mary pro ni navrhla speciální chodítko s boční kapsou a podložkou, která byla umístěna vepředu. A jelikož vždy myslela na potřeby druhých, vytvořila také speciální držák na toaletní papír pro nevidomé osoby.

Nikdy se ovšem za svou práci nedočkala uznání, nemluvě už o výdělku. Mary Beatrice Kenner zemřela 13. ledna 2006 ve věku třiadevadesáti let. Ač patří mezi zapomenuté vynálezkyně, její odkaz žije i nadále. I díky tomu, že s pěti patenty drží rekord mezi afroamerickými vynálezkyněmi.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mary Beatrice Kenner

Historyhit.com: Mary Beatrice Kenner: The Inventor Who Changed Women’s Lives

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články