Zapomenutá autistická umělkyně: Díla Deborah Berger skončila v popelnici, dnes visí po celé Americe

Zapomenutá autistická umělkyně: Díla Deborah Berger skončila v popelnici, dnes visí po celé Americe
Zdroj: Pixabay

Když zemřela Deborah Berger, její tvorba byla vyhozena do koše jako bezcenná. Později se ale ukázalo, že to byla chyba. Zapomenutá autistická umělkyně Deborah Berger, jejíž svět tvořila příze a jehly, je dnes neodmyslitelnou součástí výstav a muzeí napříč Amerikou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 05. 2022 14:00

Co vyrobí, neprodá ani nevystaví. Na veřejnost pronikne jen to, co na sobě nosí. Nikdy nechodila na uměleckou školu, a přesto vyniká svým talentem. Láska k šití a pletení se u ní objevuje již v dětství. Ale ani toto období nelze označit za šťastné...

Autismus jako překážka

Deborah Berger se narodila v roce 1956 v New Jersey a měla dva bratry a dvě sestry. Jako malé jí byl diagnostikován autismus, což byl v padesátých letech poměrně problém. Zvláště pro mladé dívky, jež byly často umisťovány do psychiatrických ústavů. Před sedmdesáti lety byla předepsaná “léčba” přinejmenším neúčinná.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený American Folk Art Museum (@afamuseum)

Z dostupných dokumentů lze vyčíst, že vyrůstala v různých texaských a pensylvánských zařízeních pro děti se speciálními potřebami. Není jisté, proč tomu tak bylo. Možná ji rodiče, kvůli dalším dětem, nezvládali. Možná se tam ocitla na “doporučení” lékaře. V deseti letech začali Deborah údajně považovat za zázračné dítě. V šití předčila kdejakého svého vrstevníka. Zvládala dokonce vyrobit i šaty.

Dospělost ve znamení problémů

O něco později se měla Deborah vrátit do New Jersey, kde absolvovala Middlesex County Community College. Poté jsou další informace týkající se jejího života velmi kusé. A to až do roku 1990. Po přestěhováni do Salemu v Massachusetts se měla potýkat s emocionálními problémy. Byla nadaná, ale zároveň velmi ustaraná a rozrušená”. Kromě toho prý pronásledovala několik lidí a způsobovala potíže v krámcích pro vyznavače pohanství.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Nicole Barrick (@nicolebarrick)

Její oficiální životopisy se shodují v tom, že měla častý kontakt s policií. Mohla za to údajně její komplikovaná povaha. Pro některé autisty je totiž problematické dodržovat určité sociální standardy, takže potyčky se zákonem mohou být, bohužel, skoro na denním pořádku. I když byla schopná žít sama, v běžném zaměstnání se nedokázala uplatnit. Starost o živobytí tak připadla na zbytek rodiny. Jediný vlastní příjem měla z pózování pro jiné umělce. Tyto peníze ale zřejmě utratila za své záliby.

Nečekaná smrt Deborah Berger

Po těchto eskapádách se přestala Deborah stýkat se svou rodinou. Znovu ji našli až v roce 2000 a přestěhovali do bytu v New Orleans. Zde žila a tvořila dalších pět let. Její smrt byla nečekaná. Deborah Berger zemřela 21. května 2005 ve věku 49 let. Rodina se pak rozhodla téměř všechna její díla vyhodit, považovali je za bezcenné.

Naštěstí je objevil člen sdružení Art Council of New Orleans, díky němuž se pak její výtvory objevily na různých výstavách a v muzeích po celé Americe. Nenápadná umělkyně s problematickou povahou se tak po smrti konečně dočkala uznání.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Deborah Berger

Historyofyesterday.com: The autistic woman who made masterpieces: the life and art of Deborah Berger

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články