Samův syn: Opravdu vrah David Berkowitz terorizoval New York, protože mu to nakázal démonický pes?

Samův syn: Opravdu vrah David Berkowitz terorizoval New York, protože mu to nakázal démonický pes?
Zdroj: Wikimedia Commons/criminalminds.fandom.com/wiki, CC0/Pixabay/koláž Lifee.cz

Když byl v srpnu 1977 newyorský sériový vrah David Berkowitz zadržen policisty, tvrdil, že na svém počínání nevidí nic špatného. Prý jen poslouchal rozkazy sousedova psa, kterého posedl démon.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 01. 2021 14:00

David Richard Berkowitz se narodil 1. června 1953 v New Yorku. Je to sériový vrah s přezdívkami Samův syn a 44. kalibrový vrah. Za zločiny spáchané v letech 1976–1977 byl odsouzen k 365 rokům vězení a v současnosti si svůj trest odpykává v nápravném zařízení ve Fallsburgu v New Yorku.

Místo učení armáda a okultismus

Přestože byl Berkowitz velmi inteligentní, a kdyby chtěl, mohl by to někam dotáhnout, ztratil zájem o učení a místo toho se problematický kluk pustil do krádeží a zakládání požárů. Náhlou změnu osobnosti zřejmě zapříčinila smrt jeho nevlastní matky Pearl, která si ho adoptovala z dětského domova. Když bylo Davidovi čtrnáct, prohrála boj s rakovinou prsu.

Přestože se v roce 1969 zúčastnil legendárního festivalu Woodstock, dva roky nato dobrovolně narukoval do armády. Sloužil v Koreji, ale do Vietnamu se nikdy nepodíval. Frustrace z toho, že se nemohl zúčastnit aktuálního válečného konfliktu, jej přivedla do náruče okultismu. Měl se stát členem jakési sekty, o které však později vyhlásil, že se nezabývala magií, ale natáčením drsných pornofilmů a pácháním násilné trestné činnosti.

Bang, bang – ugh!!

Tak přesně těmito neobvyklými slovy se ve svých dopisech Berkowitz vysmívá bezradným policistům. Tituluje se jako Samův syn a vše svádí na sousedova psa, který je prý démonem, jenž mu velí zabíjet. Hlas pekelníka měl začít slýchat v době, kdy se cítil naprosto izolovaný od okolního světa.

Nejvíce se ve svém řádění zaměřoval na mladé dívky s dlouhými tmavými vlasy a páry. Jelikož většinou střílel z revolveru ráže 44, přibyla mu další přezdívka – 44. kalibrový vrah. Průběh všech mordů si pečlivě zapisoval do deníku, který policisté našli během prohlídky jeho bytu. Past sklapla 10. srpna 1977, když detektivové prověřovali podezřelé auto a našli v něm Samovy dopisy. Pak si jen počkali, kdo do vozu nasedne. Berkowitz se ke všemu přiznal, a dokonce zpochybnil svou dřívější historku o démonickém černém psu. Dostal ale to, co vždy chtěl – publicitu. New York tak speciálně kvůli němu přijal zákon, který znemožňoval vrahům vydělávat peníze na medializaci svých příběhů.

Svatý Samův syn?

Zákon nezákon, Berkowitzovi to bylo a je jedno. Jako zázrakem se z něj stal vzorný věřící. Pokud se ho na něco zeptáte, v devadesáti devíti procentech vám odpoví citací z Bible. A s tímto přístupem dokázal oblafnout již řadu novinářů, hlavně z řad křesťanských časopisů. Z bývalého satanisty a masového vraha je téměř světec. A že se už nikdy nepodívá ven? Je to jedno, už teď je svobodný...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: David Berkowitz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články