Šílené utrpení 16leté dívky: „Hodná sousedka“ z ní udělala trosku neschopnou mluvy ani pohybu

Umučená dívka: Šestnáctiletá Sylvia Likens trpěla dlouhé tři měsíce, na konci z ní byla němá a nehybná troska
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Měla se o ni starat, a přitom ji umučila k smrti. Řeč je o Getrudě Baniszewské, která připravila šestnáctileté Sylvii Likens skutečné peklo na zemi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 09. 2022 16:00

V roce 1965 byla Sylvia Likens poslána do domu rodinné přítelkyně Gertrudy Baniszewské, aby se o ni postarala. Její rodiče zatím měli v plánu cestovat. Ani jednoho z nich však nenapadlo, že svou dceru již nikdy neuvidí živou. Gertruda ji, spolu se svými dětmi, utýrala k smrti.

Sestry z karnevalové rodiny

Sylviini rodiče pracovali u putovního karnevalu, kvůli tomu byli často na cestách. Sylvia a její sestra Jenny, která byla kvůli obrně tichá a odtažitá, nezažily nikdy blahobyt. Rodiče počítali každý dolar. Sylvia přesto zůstala poměrně svědomitá. Říkalo se jí Cookie a všichni ji považovali za hezkou, i když jí chyběl přední zub.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mother of Crime🩸 (@mother.of.crime)

V červenci roku 1965 přišla na řadu další štace s karnevalem. Táta Lester ale musel tentokrát odjet sám. Jeho žena si zrovna odpykávala trest za krádež v obchodě. Sylviini bratři Danny a Bennie byli svěřeni do péče prarodičů. Jenny a Sylvia šly ke Getrudě. Ta byla stejně chudá jako Likensové a navíc měla sedm vlastních dětí, o které se starala ve svém zchátralém domě. Prošla si několika rozvody, domácím násilím i silnými depresemi. Nebyla ve stavu, aby se starala ještě o další děti. Když jí ale Lester dal dvacet dolarů na týden, souhlasila.

Děsivé události v Sylviině dočasném domově

První dva týdny se Gertruda k Sylvii a její sestře chovala docela hezky. Třetí týden ale Lester nezaplatil dalších dvacet dolarů. A ten další taky ne. To Gertrudu vytočilo doběla. Popadla Sylvii za paži a odtáhla ji do vedlejší místnosti. Jenny mohla jen bezmocně poslouchat za zavřenými dveřmi, jak její sestra křičí. Peníze pak sice, jako zázrakem, dorazily další den, ale již bylo pozdě zvrátit to, co právě začalo.

Výprask silným koženým opaskem zpočátku schytávaly obě dívky, později se však vše soustředilo na Sylvii. A když opatrovnice už neměla sílu, zaujala její místo dcera Paula a později také, pod pohrůžkou, i samotná Jenny. Gertruda obvinila Sylvii z krádeže a spálila jí konečky prstů. Poté s ní odešla do kostela, kde se na zpáteční cestě stavily na párky v rohlíku, kterých musela Sylvia sníst tolik, až se pozvracela. Zvratky musela taktéž sníst. Gertrudiny děti si na ní zase ”cvičily” karate, řezaly do ní a do ran sypaly sůl. Poté přišla očistná lázeň v horké vaně.

Jindy Gertruda Sylvii kázala o nutnosti sexuální zdrženlivosti, zatímco jí Paula dupala na vagínu. Dvanáctiletý John zase dívku přinutil olizovat pokálené plenky svého mladšího bratra. Jindy si musela před všemi strčit láhev Coca-Coly do pochvy. Koupelnu používat nesměla. Když si kvůli tomu pomočila matraci, skončila zavřená ve sklepě a bez jídla.

Smrt mučené dívky

Getruda byla schopná manipulátorka, řekla své dceři, že ji Sylvia nazvala děvkou, ta pak k mučení přizvala i své přátele. Nikdo se na nic neptal a nic nezjišťoval. A pak se objevil jedenáctiletý Ricky Hobbs, který Sylvii vyryl nahřátou jehlou na břicho: „Jsem prostitutka a jsem na to hrdá.” I když týrání viděli dospělí, ze strachu o vlastní život nic neřekli.

„Umřu,” řekla Sylvia své sestře Jenny tři dny před smrtí. Slyšela to i Gertruda, která ji následně donutila napsat rodičům dopis, v němž uvedla, že utekla se skupinkou chlapců, jenž ji zneužili a zohavili její tělo. Krátce poté dívka zaslechla, jak Gertruda plánuje, že ji odvede do lesa, kde se o ni postará příroda. V zoufalství se pokusila o útěk. Dostala se pouze před dům. Tam ji začala Getruda, ještě s jedním chlapcem, mlátit tyčí, dokud nepozbyla vědomí, poté jí ještě dupla nohou na hlavu.

Sylvia zemřela 26. října 1965 na krvácení do mozku, šok a podvýživu. Po třech měsících týrání a hladovění nedokázala tvořit srozumitelná slova a sotva hýbala končetinami. Když do domu přišla policie, Gertruda jim řekla svou povídačku o skupině chlapců. Jenny však využila příležitosti a pošeptala jednomu strážníkovi: „Dostaňte mne odsud a řeknu vám vše.” U soudu se tyranka hájila tím, že je nepříčetná. Marně, dostala doživotí. V prosinci roku 1985 ji však propustili na svobodu za dobré chování. Jak se později vyjádřila Jenny, spravedlnost ženu dostihla po pěti letech, kdy umřela na rakovinu plic.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Murder of Sylvia Likens

Allthatsinteresting.com: Sylvia Likens, The 16-Year-Old Who Was Tortured And Murdered By Caretaker Gertrude Baniszewski

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články