Šílenství ve dvou aneb Příběh Juliet a Pauline, které spolu v parku zabily maminku, aby spolu mohly dál kamarádit

Šílenství ve dvou aneb Příběh Juliet a Pauline, které spolu v parku zabily maminku, aby spolu mohly dál kamarádit
Zdroj: Wikimedia Commons, Tlementor, CC BY-SA 3.0

Pauline Parker a Juliet Hulme byly obyčejné dospívající dívky. Tedy do té doby, než 22. června 1954 brutálně zavraždily Paulininu matku Honorah. Tyto kamarádky na život a na smrt si totiž vytvořily vlastní svět, v němž prý byla Honorah velkou překážkou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 08. 2023 11:00

Následný soud uchvátil celý Nový Zéland, dokonce na motivy jejich činu vznikl film Nebeská stvoření režiséra Petera Jacksona. Co dívky vedlo k tomu, že se rozhodly pro tak závažný trestný čin, který pojmenovaly "Den šťastné události"?

Začátek osudového přátelství

Pauline Parker se narodila na Novém Zélandu. Její otec řídil obchod s rybami, matka zase provozovala penzion. Juliet Hulme se narodila v Anglii a byla dcerou slavného fyzika Dr. Henryho Rainsforda Hulmeho, jenž pomohl sestrojit první vodíkovou bombu. Každá z nich byla jiná. Parker moc nevyrostla a měla pořád špatnou náladu. Hulme byla naopak vysoká, atraktivní a společenská.

Ač obě dívky pocházely ze zcela odlišných světů, rychle mezi nimi vzniklo silné kamarádské pouto, a to ihned poté, co se Hulme přestěhovala se svou rodinou na Nový Zéland. Poprvé se uviděly na hodině tělocviku, obě měly totiž vážné zdravotní problémy, takže seděly na lavičce. Zpočátku to bylo kamarádství jako každé jiné, pak ale nabralo hodně temný směr.

Vlastní, ale nereálný život

Jedna věc se musela Pauline a Juliet nechat. Měly neskutečnou představivost. Postupem času si vytvořily fantasy říši jménem Čtvrtý svět, kde dokonce existovalo jakési náboženství uctívající amerického tenora a hollywoodskou hvězdu Maria Lanza. Fanoušci Simpsonových si jistě vzpomenou na epizodu, kde se Líza seznámila s jednou dívkou, s níž si také vytvořila vlastní svět - zemi, kde si byli všichni rovni. A ani tam nechyběl kult s pěveckou "hvězdou".

Postupem času se čím dál více vzdalovaly realitě. Psaly příběhy o tom, co se v jejích říši děje a snily o tom, že budou v budoucnu vydávat romány. Není tak divu, že jedna bez druhé nemohla být. To se ale nelíbilo jejich rodinám. Obávaly se toho, že si vytvořily lesbický vztah, a to by nebylo dobré, neboť v té době byla homosexualita na Novém Zélandu považována za psychickou nemoc a zároveň zločin.

V roce 1954 se však naskytla příležitost, jak nezdravé obsedantní chování dívek jednou provždy utnout. Hulmeovi se zrovna rozváděli a jejich dcera měla odjet k příbuzným do Jižní Afriky. Oni sami sice byli ještě nakloněni tomu, aby Pauline Juliet doprovázela, ta si však z nějakého důvodu usmyslela, že by jí to její matka nedovolila. A tak vymyslely plán, jak ji zavraždit a navlíknout to jako nehodu.

Den šťastné události

Den šťastné události připadl na 22. června 1954. Obě dívky pozvaly Honorah na procházku do Victoria Parku, kde si vychutnaly odpolední čaj. Poté ji zavedly k jakémusi blíže nespecifikovanému růžovému kouzlu, které leželo na zemi. Když se pro něho Paulinina matka sehla, aby se podívala, o co vlastně jde, začaly ji obě dívky na střídačku mlátit do hlavy cihlou v punčoše.

Jakmile byla mrtvá, běžely dívky k nejbližšímu stánku, kde si daly další čaj a poté začaly volat o pomoc. Obě svorně tvrdily, že Honorah upadla a udeřila se do hlavy. Policistům však bylo vše po příjezdu na místo činu jasné. Navíc se jim dostal do rukou jejich deník plný vymyšlených příběhů a plánů na vraždu. Obhájci to původně chtěli uhrát na takzvaný syndrom šílenství ve dvou, ale jelikož se ke všemu přiznaly, soudce je shledal vinnými a poslal do vězení.

Po propuštění na svobodu se už nikdy nesetkaly. Parker se stala oddanou katoličkou a začala učit děti jízdě na koni. Svého činu litovala. Juliet po uvedení filmu Nebeská stvoření vystopovali novináři. Čekalo na ně velké překvapení. Již dlouho se živila psaním románů o záhadných vraždách pod pseudonymem Anne Perry. A měla obrovský úspěch. Když se jí zeptali na vraždu, jen mávla rukou a řekla: "Přece nebudu myslet na něco, kvůli čemu se začnu trápit. Navíc jsem Pauline skoro vůbec neznala."

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Parker-Hulme murder case

Allthatsinteresting.com: The Sinister Story Of Pauline Parker And Juliet Hulme, The Best Friends Who Commited One Of New Zealand's Most Infamous Murder

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články