Tragické výročí vraždy spisovatelky Simony Monyové. Manžel ji zřejmě brutálně ubodal před zraky jejich dětí

Tragické výročí vraždy spisovatelky Simony Monyové. Manžel ji zřejmě brutálně ubodal před zraky jejich dětí
Zdroj: Wikimedia Commons, Michal Klajban, CC BY-SA 3.0

Na třetí srpen připadá v tomto roce již dvanácté výročí od smrti spisovatelky Simony Monyové, kterou v Brně ubodal její žárlivý manžel Boris Ingr. Nešlo však jen o jednorázové zkratovité jednání. Ani jejich společný život nebyl procházkou růžovým sadem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 08. 2023 11:00

Simona Monyová (Ingrová) byla česká spisovatelka, jenž vynikala v ženských románech, pro něž sbírala inspiraci ve vlastním životě. Zajímala se hlavně o mezilidské vztahy a domácí násilí. Několik jejích děl bylo zfilmováno.

Hádky, facky, alkohol i pokus o sebevraždu

Když manžel Monyové popisoval jejich společné soužití, označil ho jedním slovem - "italské". O hádky, facky a alkohol nebyla nouze. Došlo dokonce i na pokus o sebevraždu. Potyčky byly, dle jeho slov, vzájemné. On sám na ni někdy plivl, jindy ji uhodil anebo před ní zabouchl dveře tak, že se uhodila do hlavy. Monyová zase popisovala, jak ji Ingr často surově bil a znásilňoval přímo před dětmi.

Toxické prostředí potvrdila i jejich chůva. Ostatně Simona se jí svěřila s tím, že ji její manžel týrá. To dokazovaly četné podlitiny. Problémy ve vztahu měly začít kvůli pracovnímu vytížení, půjčkám a péči o nemocného syna. Sváry se také týkaly honořářů Monyové. Manželovi vyčítala, že je s ní jen kvůli nim. Vše vyvrcholilo tím, že se Ingr, během dovolené na Kubě, pokusil o sebevraždu.

V roce 2011 měla začít Simona svého muže podezírat, že jí je nevěrný. Prý se ohlíží za mladšími ženami. Jelikož tvrdil, že to není pravda, donutila ho podstoupit detektor lži. Ze sezení měly vyjít dvě věci: už ji nemiluje a je s ní jen pro peníze. To byla pro Monyovou poslední tečka. Rozhodla se pro rozvod.

Osudové odpoledne

K tragickým událostem došlo 3. srpna 2011, kdy se Simona sešla se svým mužem kvůli finančnímu vypořádání. Po schůzce se vrátila do svého domu v Obřanech. Večer se před dveřmi objevil její manžel. Dle svědků (v domě byla ještě známá a chůva) se dožadoval uložení syna ke spánku. Vyhověla mu (později se ale objevila verze, že Ingr ve skutečnosti přelezl plot, jinak by ho do domu nikdo nepustil).

Po několika minutách jí ale začalo být divné, proč se nevrací zpět. Zřejmě usnul v synově pokoji. Vydala se ho tak nahoru probudit. Za chvíli uslyšela chůva z pokoje prudkou hádku a pláč dítěte. Vyhrocená situace skončila tím, že Ingr vyskočil z okna v prvním patře. Sanitku nebylo třeba volat, údajně se mu nic nestalo. A tak se oba vrátili zpět do domu. Ven však znovu vyšel jen Ingr.

Byl celý od krve

Později téhož večera byla Simona Monyová zavražděna. Její manžel si údajně jen pamatoval, jak se probudil na kapotě auta. Zřejmě tak znovu vyskočil po vraždě z okna. Záchranáři ho našli celého od krve a s bodnořeznými ranami. K jeho ženě se dostali až poté, co vyrazili dveře. Jí už ale pomoci nedokázali.

V sanitce si měl Ingr začít strhávat obvazy a křičet, ať pomohou jeho ženě, že on si to nezaslouží. U soudu se pak přiznal, že vraždu "nejspíš" spáchal. Soud ale žádné možná nebral v potaz. Důkazy byly více než přesvědčivé. Zasadil jí až šest bodných ran. Za to mu byl uložen patnáctiletý trest odnětí svobody. V minulosti se opakovaně pokoušel o obnovu řízení. Bez úspěchu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Simona Monyová

Brněnskýdeník.cz: Deset let od vraždy spisovatelky Monyové v Brně - šest bodných ran od manžela

Zprávy.aktuálně.cz: Rekonstrukce - Život Monyové byl drama už před vraždou

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články