Spisovatelka Iva Hüttnerová má lék na splín: Pomáhá zahrádka a procházky, jídlem se mé zoufalství prohlubuje

Spisovatelka Iva Hüttnerová má lék na splín: Pomáhá zahrádka a procházky, jídlem se mé zoufalství prohlubuje
Zdroj: Herminapress
Spisovatelka a výtvarnice Iva Hüttnerová si nenechala ujít křest nové knihy Aleše Cibulky Deprese není depka.Spisovatelka byla ve skvělé náladě - aby také ne. Na křtu se objevilo hodně jejích přátel.Aleš Cibulka s Michalem Jagelkou zde rovnou pokřtili také kalendář pro příští rok.Po dlouhé době se ve společnosti objevila herečka Libuše Švormová.+ 10 fotek+ 11 fotek

Spisovatelka Iva Hüttnerová (73) nebývá, podobně jako spousta jiných lidí, ušetřena podzimního splínu a chmurných nálad. Zatímco jídlo v ní pocity zoufalství prohlubuje, dobrou náladu v ní spolehlivě probudí procházky s pejskem nebo péče o zahrádku. Čtenářům Lifee.cz také prozradila několik babských rad pro krásu, které na sobě otestovala.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 08. 10. 2022 12:00

Spisovatelka a výtvarnice Iva Hüttnerová navštívila křest nové knihy svého kamaráda, moderátora Aleše Cibulky, Deprese není depka, který tradičně - a tentokrát tak trochu tematicky - probíhal v pražském hostinci U Mrtvýho ptáka.

Mimo zájem o staré filmy a knihy je prý s Alešem Cibulkou spojuje také láska ke psům a zahradničení. Když začnu něco dělat na zahradě, tak zapomenu, proč jsem byla naštvaná. V tu chvíli mě daleko víc zajímá, proč mi vyrostly pampelišky tam, kde neměly," vypráví moderátorka oblíbeného pořadu Domácí štěstí.

Kdy jste se seznámila s Alešem Cibulkou?

Nevzpomenu si asi na naše první setkání, ale jsme přátelé už opravdu dlouho. U něj v Tobogánu jsem byla hodněkrát a také jsme spolu několikrát spolupracovali, třeba během příprav mého pořadu Domácí štěstí. Jeden z dílů byl věnovaný herečce Nataše Gollové, na kterou je Aleš velkým odborníkem. Dozvěděla jsem se o ní věci, o kterých jsem neměla tušení. Díky tomu jsme se stali přáteli. Oba máme rádi staré časy, herce, časopisy a knihy, psy a zahrady. Máme spoustu společných zájmů.

Máte pocit, že podobných mladých gentlemanů, jako je Aleš, v dnešní době ubývá?

Ano, Aleš je skutečným gentlemanem. Jsem sice starší ročník, ale pořád se stýkám s lidmi středního věku. Nemůžu říct, že by se mladší lidé chovali o něco méně gentlemansky. Můj skalní kamarád je pan Ladislav Špaček, se kterým trávím hodně času. S jeho ženou a s mým mužem dokonce jezdíme na společné dovolené. Jsem gentlemany hezky obklopená, proto nemám pocit, že by jich v dnešní době ubývalo.

Kniha, kterou dnes křtíme, se zabývá depresí. Co děláte vy, když vám není do zpěvu?

Takových dní je hodně a s přibývajícím věkem jsou častější i chvíle, kdy mi není do zpěvu. Často je to zaviněno tím, že mě třeba něco bolí, což je s lety pochopitelné. Ale ano, mám spolehlivý způsob, jak se toho zbavit. Jdu se psem na procházku do Divoké Šárky, do lesa, a ten pes je tak šťastný, že je venku a může si pobíhat, že se jeho veselou náladou nechám rychle nakazit. Psi nemají rádi, když má páníček špatnou náladu, takže dělají všechno pro to, aby to změnili. Na mě to funguje spolehlivě.

Pomáhá vám v tomto smyslu také malování?

Malování není úplně činnost, která by zbavovala špatné nálady. Je to spíše čas, kdy máte prostor o něčem přemýšlet. Něco maluji a během toho se v myšlenkách dostávám k různým koncům a zákoutím své mysli. Daleko lepší je jít na zahradu dělat nějakou fyzickou práci. Když začnu něco dělat na zahradě, tak zapomenu, proč jsem byla naštvaná. V tu chvíli mě daleko víc zajímá, proč mi vyrostly pampelišky tam, kde neměly. Během malování naopak máte čas na přemýšlení a tím se ta špatná nálada spíše prohlubuje.

Hodně lidí se uklidňuje třeba dobrým jídlem. Zabírá to také na vás?

Nejsem tenhle případ. Vzhledem k celoživotnímu sklonu k obezitě nejím s láskou, protože vždycky jím s pocitem, že bych neměla. Takže si to nikdy neužiju, a naopak mě to uvrhne do ještě většího zoufalství.

Jak si tedy udržujete štíhlou linii?

Za prvé - já štíhlou linii rozhodně nemám. Ale pomáhá mi, že chodím na dlouhé procházky se psem a pracuji na zahradě.

Držíte také zdravý jídelníček? Saláty, libové maso, ovoce a zelenina?

Jednou za čas to na mě přijde a žiju zdravě. Trvá to většinou dva nebo tři dny, než se vrátím do zajetých kolejí. Ale tohle není můj šálek kávy a nevěnuji se tomu víc, než by bylo potřeba.

Co jiného děláte pro krásu? Máte nějakou osvědčenou babskou radu, co se týká péče o pleť?

Skvělá je například kvasnicová maska. Když začnou na jaře mladé kopřivy, tak si z nich dělám výluhy a čaje. Ráno dám do vody tři mladé svěží kopřivy a ten výluh piju třeba deset dní po sobě. Kopřivy také bezvadně fungují na vlasy. Když si je opláchnete tímto odvarem, tak se opravdu lesknou, to mám ozkoušené. Můžu také doporučit sádlo, které jsem používala na rány a jizvy. Já rady našich babiček sbírala a vydala jsem jich dvě celé knížky.

Našla se některá rada, která vás překvapila?

Ano, byly tam některé docela absurdní. Třeba, že na pihy báječně funguje odvar z petržele. Ale já nikdy neměla pihy, takže jsem to nemohla vyzkoušet. Dělala jsem si ale vypínací masku z rozšlehaných bílků. Hezky to uschne a vypne kůži, určitě to má něco do sebe. Můžu také potvrdit, že na suché a popraskané rty spolehlivě funguje med. Med je přírodní antibiotikum, ten můžu čtenářům doporučit.

Když říkáte, že jste těchto rad vydala dvě knížky, opravdu jste je všechny vyzkoušela?

Rozhodně ne, ale posbírala jsem jich stovky a stovky. Vyhledávala jsem je ve starých časopisech a vyzkoušela jsem jen takové rady, které pro mě byly vhodné a aktuální.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články