Eva tropí hlouposti: Nataša Gollová nosila tak odvážné šaty, až se štábu rosilo čelo

Eva tropí hlouposti: Nataša Gollová nosila tak odvážné šaty, až se štábu rosilo čelo
Zdroj: se souhlasem České televize
Eva tropí hlouposti: Jak získat pro tetičku návod na pěstování vzácných růží? Jedinou možností je krádež...Film Eva tropí hlouposti vznikl na motivy románu Patsy tropí hlouposti spisovatelky Fan Vavřincové. Pracovní název snímku zněl Přenechte to Zuzaně.Snímek Eva tropí hlouposti je jednou z prvních českých crazy komedií. + 2 fotky+ 3 fotky

Film Eva tropí hlouposti je považován za první skutečnou crazy komedii české kinematografie. Herecké výkony a nezapomenutelné hlášky ústřední dvojice v podání Oldřicha Nového a Nataši Gollové baví dodnes.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 03. 2021 08:02

Děj filmu Eva tropí hlouposti: Michal Nor se po letech strávených v cizině vrací k tetě Pa a sestře Evě, která si usmyslí, že dá své tetě k narozeninám speciální dárek. Jenže návod na vypěstování zvláštní odrůdy růží vlastní soused – pan továrník Záhorský, s kterým teta nemá zrovna nejlepší vztah. A tak se Eva rozhodne, že návod ukradne a požádá o pomoc Michala. Na film Eva tropí hlouposti z roku 1939 se můžete podívat dnes ve 16:55 na TV Prima.

Patsy tropí hlouposti

Hrdinka románu Patsy tropí hlouposti spisovatelky Věry Němotové, známé spíše jako Fan Vavřincová, se původně jmenovala Patsy. Na Evu ji přejmenoval až režisér Martin Frič, který provedl ještě jednu změnu a děj zasadil do tuzemského prostředí.

Celý příběh vycházel od roku 1936 v časopise Ahoj a zfilmování se dočkal o tři roky později. Zajímavé také je, že talentovaná autorka vymyslela dobrodružství svérázné dívky v pouhých šestnácti letech.

Mandlová doporučila Gollovou

Role Evy měla původně připadnout Adině Mandlové. Ta však odmítla, neboť měla již jinou nabídku, Otakar Vávra ji chtěl ve svém filmu Kouzelný dům. Režisér Martin Frič to bral jako zradu a Mandlovou bez váhání zapudil. Jenomže kdoví, jak by celý film dopadl, kdyby nedošlo k této záměně.

Adina Mandlová totiž věděla, že se na roli Evy moc nehodí. Nepovažovala se za příliš komediální typ. A právě z tohoto důvodu doporučila Fričovi Natašu Gollovou. Celý film byl nakonec natočen za pouhých čtrnáct dní.

Odvážné šaty Nataši Gollové

Na place panovala přátelská atmosféra a nejvíc byli spokojení hlavně muži. Nataša Gollová se prý totiž, vědoma si své krásy, oblékala do velmi vyzývavých šatů, které měly odhalovat téměř vše.

Jeden z tehdejších kritiků napsal, že Gollová začala dělat inteligentně to, co doposud chybně dělala Věra Ferbasová. Zatímco Gollová hrála ztřeštěné dívky s noblesou a na úrovni, Ferbasové dobová kritika vytýkala, že neumí vůbec hrát. Ve svých rolích působila spíše trapně...

Zdroje informací:

TV Prima: Eva tropí hlouposti

Aleš Cibulka: Nataša Gollová 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články