Jaromír (43): Manželství není procházka růžovým sadem. Ale dusno, které umí vytvořit moje žena, je procházka peklem

Jaromír (43): Manželství není procházka růžovým sadem. Ale dusno, které umí vytvořit moje žena, je procházka peklem
Zdroj: Freepik

Pan Jaromír je oddaný své manželce a už dvacet let snáší veškeré její vrtochy. S jedním ale má zásadní problém. Způsob, jakým jeho žena řeší konflikty, je ubíjející. Dokáže mlčet dlouhé dny a vytvářet tak nesmírně dusnou atmosféru.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 29. 05. 2023 10:00

Radka (45) je fajn ženská a je i docela rozumná. Jenže nedokáže řešit krize a pokaždé celou rodinu vytrestá mlčením. Možná se v tu chvíli cítí ublížená, ale trpíme tím všichni. Být přehlížený je ten největší trest. A já to považuji za velkou manipulaci.

Závidím kamarádovi jeho italské manželství

Jednou jsem se u piva svěřil svému kamarádovi Milanovi (40), že mám „tichou domácnost“. Začali jsme na to téma spekulovat. Co je vlastně horší? Jeho žena je totiž během hádky hlasitá až až. „Klidně rozbije i nějaký ten talíř. Faktem ale je, že za deset minut je zas klid a usmíříme se,“ řekl Milan.

Tak to ti upřímně závidím, protože já měl doma ticho i týden v kuse. A to je pořádně na hlavu,“ posteskl jsem si. „Kdyby byla moje žena týden zticha, možná bych se nezlobil,“ zasmál se Milan. Jistě, zjednodušeně řečeno, vypadal jsem jako vítěz. Jenže ono to mlčení není jen o tichu. Když se Radka urazí, dělá, jako bych neexistoval. Nevěnuje mi ani pohled, nejíme spolu, neodpovídá mi na dotazy. Pak se jednoho dne probudí a milostivě řekne nějakou neutrální větu. To už vím, že je krize zažehnána. Ale jen do doby, než přijde ta další.

Radka to tak dělala, kam mi paměť sahá. Chodili jsme spolu už na vysoké. A když jsme se v něčem nepohodli, ignorovala moje telefonáty a dávala mi pěkně za vyučenou. Je úplně jedno, kdo má ve sporu pravdu. Když něco není po jejím, odmlčí se. Je to jako mučení...

Její chování mě mrzí hlavně kvůli dětem

Když jsem v tom byl sám, nepřipadalo mi to tak tragické. Dal jsem Radce vždy čas, dokud se neuklidní. U nás doma se naši vždycky hádali hlasitě, ticho mi tedy opravdu nevadilo. Naopak, každému jsem se chlubil, že se s Radkou nikdy nehádáme. A byla to pravda. Někdy jsem hrál její hru, jindy mi to celé přišlo k smíchu.

Uvedu nějaký příklad za všechny. Jednou jsme se chystali k rodičům na chalupu a měli jsme vyjet v sobotu ráno. Tašku jsem si zabalil. A protože si Radka sušila vlasy, šel jsem si vypít kafe na terasu. Po hodině a půl mi přišla oznámit, že už nikam nejede. Prý na mě čekala dlouho. A zatímco jsem relaxoval na terase, ona mohla stihnout zajít na pilates.

Radka návštěvu mých rodičů nesnáší nejlépe, v tom byl zakopaný pes. Mohla mi kdykoliv říct, že už je připravená. To jsem jí také pověděl. Na chalupu jsme nakonec odjeli, ale po návratu mlčela pět dní. Byl to zkrátka trest. Jenže když tuto taktiku aplikovala na děti, musel jsem zakročit.

Jak má malé dítě pochopit, proč ho maminka přehlíží?

Dcera se třeba odmítla převléknout do šatů, které Radka vybrala. A následovalo ignorování dítěte, které se ji ve své naivitě snažilo obměkčit. Nelíbilo se mi, že Radka dokázala svým mlčením být hnusná i na dceru. Musel jsem si s ní o tom vážně promluvit.

Což o to, já si zvykl, i když nám tím kazíš spoustu společného času. Ale jak to mají chápat děti? Když neposlechnou, děláš, že neexistují? Měla by sis dojít za odborníkem, nebo si vzpomenout, jak to bylo u vás. Jestli třeba nekopíruješ vlastní máti...“ pronesl jsem vážně. Byla to trefa do černého. Vtipné je, že Radka neuměla nic jiného, než opět dlouhé dny mlčet. Zatímco jsme doma všichni tiše našlapovali, já poznal, že tentokrát už jí to vrtá hlavou. Snad na svém chování urychleně zapracuje.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články