Stela (47): Kvůli prezidentským volbám máme doma dusno. Manžel říká, abych raději nikam nechodila

Stela (47): Kvůli prezidentským volbám máme doma dusno. Manžel říká, abych raději nikam nechodila
Zdroj: Freepik

Stela s Karlem mají doma dusno kvůli volbě hlavy státu. Každý má jiný názor a to dělá neplechu. Karel má svého favorita a podsouvá to i Stele. Ta ale má zcela jinou představu o tom, kdo by měl sedět na Hradě.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 01. 2023 10:00

Možná, že i u vás doma se teď neřeší nic jiného než prezidentské volby. Můj manžel Karel (48) tím vyloženě žije. A to tak moc, že absolutně nerespektuje, kterému z kandidátů chci hodit svůj hlas. Zazlívá mi, že půjdu volit ženu.

Manžel má ve volbě prezidenta jasno

Zcela otevřeně říkám, že se stávajícím prezidentem spokojená nejsem. V mých očích mu chybí lidskost a chuť být tady pro občany České republiky. Poslední rok jsme s Karlem doma odpočítávali jeho období a těšili na další prezidentské volby. Manžel měl od začátku jedno přání. Doufal, že bude kandidovat jeho oblíbenec slovenské národnosti.

Pěl na něj ódy už v době, kdy rozdával důchodcům pětitisícovky a tahal republiku z bryndy, když udeřil Covid-19. Já jsem jeho sympatie k dané osobě nesdílela. Spíše naopak. Nebylo pro mě velikým překvapením, že si ho Karel přeje vidět v prezidentském křesle.

Já ale mám o prezidentovi zcela jiné představy. Mám v plánu volit Danuši Nerudovou. A protože jsem tušila, že se to manželovi nebude líbit, dlouho jsem mlžila. Předstírala jsem, že jsem se ještě nerozhodla a čekala na všechny možné debaty. Mezitím jsem poslouchala chvalozpěvy na Andreje Babiše.

Moje volba se mu nelíbí

Je škoda, že to s mojí kandidátkou nevypadá příliš dobře. Můj názor na ni se ale nezmění a lístek hodím jí. Manžel to každý večer řeší u televizních zpráv. Dotírá a zajímá se, koho budu volit. Muselo mu být jasné, jaká bude moje volba. Před týdnem jsem to s mírnou obavou řekla nahlas. Za prvé, aby mě s tím přestal otravovat. Za druhé, abych už měla jeho kritiku za sebou.

A spustil přesně tak, jak jsem čekala. „Žena jako prezidentka?" zuřil. „To mi snad děláš naschvál," lamentoval. „No a co? Každý máme právo zvolit si toho, komu věříme nejvíc," hájila jsem se. Karel ke mně usedl a začal mi vysvětlovat, jakou dělám chybu.

On je zkrátka takový. Vždycky si myslí, že jen jeho názor je ten správný. Já pro změnu nesouhlasím s tím, koho chce volit on. Ale mlčím. Je to jeho volba, ke které má nějaké svoje důvody. On se naštval a nazval mě nezodpovědným občanem. Dokonce mi řekl, že pokud ji chci volit, tak snad bude lepší, abych nevolila vůbec.

Máme tichou domácnost

Takže už týden máme doma dusno. Jednou denně se mě zeptá, zda jsem si to nerozmyslela. Když zjistí, že ne, s pivem a večeří jde do jiného pokoje. Já pak jen slyším, jak si za dveřmi něco brblá a nadává. Trochu se začínám bát, jak to celé dopadne. Pokud vyhraje jeho favorit, čekají mě krušné roky.

Kdyby vyhrála Danuše Nerudová, myslím, si, že se mnou možná už nikdy nepromluví. Možná je dobře, že jsou ve hře další favoriti, kteří nás všechny mohou překvapit. K volbám jdeme každý sám. Na výsledky budeme pro jistotu čekat také odděleně. Už teď vím, že až do vyhlášení budeme mít tichou domácnost.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články