Milan (50): Manželka odmítla jít k volbám. Mám ji rád, ale kvůli tomuhle se za ni stydím

Milan (50): Manželka odmítla jít k volbám. Mám ji rád, ale kvůli tomuhle se za ni stydím
Zdroj: Unsplash

Milan si zoufá nad počínáním své ženy. Lídu politika nikdy nezajímala. Nezúčastnila se snad žádných voleb, pak jen doma remcá u televize. Milan se jí snaží vysvětlit, že volby jsou její občanská povinnost, ale marně. A tak apeluje na syna, aby v dospělosti vždycky chodil k volbám.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 10. 2022 10:00

Mám svou ženu vážně rád. Ale stejně jako v jiných vztazích, tak i u nás doma máme neshody. Ta nejaktuálnější je skrze volby. Manželka nešla volit a já se na ni za to zlobím. Pro ni je to nedůležitá záležitost. Já jsem opačného názoru.

Ženu politika nezajímá

Že je Lída (48) v určitém ohledu nezodpovědná, jsem pochopil v roce 2013. To se konala první přímá volba prezidenta. Zatímco já jsem se na to těšil a byl vděčný, že si o tom můžeme jako občané republiky rozhodnout sami, Lídě to bylo ukradené. Pamatuji si, jak to tehdy hodila za hlavu. „Stejně mají předem určené, kdo bude prezidentem," vymýšlela konspirační teorie.

„To jsou řeči. Nesmíš všemu věřit. Vezmi si lístek a pojď volit," nabádal jsem ji tenkrát. Lída si ale usmyslela, že to nemá cenu a skutečně si takovou věc nechala ujít. Když jsme to pak v rodině řešili, všichni k tomu měli co říct. Až na Lídu. Dalo by se říct, že jsem za ni styděl.

Především za to, že nemá zájem o politické dění. A je jí vlastně jedno, kdo bude prezidentem. Když pak viděla Miloše Zemana v televizi, jen na něj nadávala. „Tak jsi měla jít volit, teď nenadávej," štěknul jsem po ní. Uplynulo pět let a byla tu další přímá volba prezidenta. Ani té se nezúčastnila. Prostě ji to nezajímalo a tím to haslo.

Podle manželky jsou volby k ničemu

Nechci po ní, aby se mnou každý den řešila politické dění. Ona je politika složité prostředí. Je propletena skandály, dohady a je těžké v ní najít pravdu. Nicméně tím, že si přečtu volební plán a podle něj se rozhodnu pro zvolení nějaké strany, určitě nic nepokazím. Jenže jakmile o tom začnu, Lída už mi zavírá pusu.

To samé bylo před pár dny. Vyloženě jsem trval na tom, aby šla k volbám. „Je to tvoje povinnost," drtil jsem ji. „Moje povinnost je zemřít, ne volit," reagovala jízlivě. „To je ti to vážně jedno? Nezajímá tě, kdo bude v senátu a v zastupitelstvu naší obce? Nejde jen o tebe, ale o nás všechny," tlačil jsem na ni. Ona však vzala do ruky žehlení a volit prostě nešla.

Náš syn Richard (15) bude brzy plnoletý a bude moci volit. O politice se občas bavíme a jeho názory mě zajímají, i když se třeba neshodneme. Je pro mě důležité, že nestrká hlavu do písku a zajímá se o to, co se v jeho republice děje. Řekl jsem mu, ať chodí k volbám, až to bude možné.

V názorech na politiku se nikdy neshodneme

Lída mě hned okřikla, abych mu přestal podsouvat to svoje. „Ať se pak rozhodne sám, zda bude volit, nebo ne. Nestrkej mu svoje názory," prskala po mě. „Já mu jen říkám, jak je důležité chodit volit," odbyl jsem ji. „A já si myslím, že je to stejně k ničemu," musela mít poslední slovo. Já jen doufám, že Richard nebude jako jeho matka.

Bez zájmu, se stupidními názory a odevzdaností vůči tomu, co se tady bude dít. Já jsem tenkrát Zemana taky nevolil a přesto vyhrál. Mohl jsem si však říct, že jsem svůj hlas využil a zbytek byl na lidech. Lída si akorát stěžuje, ale pro změnu v systému neudělá nic. Naše vyžehlené prádlo chod Česka nezmění. Škoda, že je v této oblasti tak omezená.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články