Jakub (45): S tchánem jsem nikdy nenašel společnou řeč. Když mele blbosti, já mu prostě musím oponovat

Jakub (45): S tchánem jsem nikdy nenašel společnou řeč. Když mele blbosti, já mu prostě musím oponovat
Zdroj: Freepik

Vztahy v rodinně jsou dost komplikované i bez politických třenic a probírání rozdílných názorů na různé věci. Je normální, že se lidé někdy neshodnou. Pan Jakub to tak má se svým tchánem, který si myslí, že může ostatní poučovat o historii.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 19. 09. 2022 07:00

S otcem mé manželky si nerozumíme už od našeho prvního setkání. Chvíli to vypadalo, že František (72) udělá všechno pro to, abych si jeho dceru Jarku (42) nevzal. Nakonec mě ale strpěl.

S tchánem jsme si nesedli hned na začátku

Na většinu věcí máme odlišné názory. Neshodneme se snad na ničem. Už při první návštěvě u nich doma to mezi námi vřelo. Franta je takový, že musí neustále mluvit o politice. Jak o domácí, tak o zahraniční. Myslí si, že snědl všechnu moudrost světa, ale to prostě není pravda.

Z toho důvodu se rodinné obědy a večeře pro mě staly naprosto hrůzostrašnou záležitostí, které se rád vyhýbám. Pokud jsem ale nucen na ně zajet, snažím se návštěvu co nejvíc zkrátit. Nechci s tím člověkem být déle, než je nutné.

Musel jsem strpět rodinný oběd

Při poslední návštěvě František zase začal ty svoje řeči. Podle něj jsou všichni novináři i politici naprostí imbecilové. A kdyby mohl vládnout on, všem na celém světě by bylo lépe. Potom se začal zabývat i nejnovějšími událostmi na Ukrajině. Povídal něco o zmraženém konfliktu, studené válce, první světové a druhé světové...

Většinou se snažím tyhle jeho proslovy ignorovat, ale tentokrát to nešlo. František si totiž spletl začátek druhé světové války. Řekl, že začala v roce 1938. Možná si řeknete, že je to blbost, ale já to už nerozdýchal, jelikož je historie mým velkým koníčkem. Neubránil jsem se a oponoval mu.

Další setkání s tchánem už asi nedám

To ale byla chyba. „Pro mě začala ve 38, když se podepsala Mnichovská dohoda a Hitler obsadil Sudety,“ řekl mi. „Sice to říkáš hezky, ale Francie s Británií vyhlásily Německu válku až ve 39,“ nechtěl jsem se nechat odbýt. No a v tomto duchu jsme se hádali asi další půl hodinu, než do mě začala Jarka šťouchat, ať už toho nechám, že tento spor stejně nevyhraju.

Rodinné obědy s tchánem jsou opravdový horor a zvlášť po téhle zkušenosti už k nim asi zase dlouho nepřijedu. Aby mě někdo poučoval o historii, to opravdu nesnesu. Je mi líto, že musí mít František za každou cenu pravdu a při obědě se nemůžeme bavit o něčem jiném. Podle mě to velmi kazí ovzduší v rodině a ničí se tím naše vztahy.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články