Nina (31): Tchán mě nikdy neměl rád. Teď ale předvádí něco, co je nad moje chápaní

Nina (31): Tchán mě nikdy neměl rád. Teď ale předvádí něco, co je nad moje chápaní
Zdroj: Unsplash

Když Nině manžel navrhl, aby šli bydlet do domu jeho otce Dušana, měla podmínku. Starý tchán, který je zlý člověk, měl jít do domova seniorů. To se jako zázrakem podařilo. Dům částečně předělali a Nina byla spokojená. Teď ale Dušan přišel s něčím, co Nina nemůže vystát.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 05. 2022 10:00

Když mě manžel Erik (33) přemlouval, abychom se nastěhovali do domu jeho rodičů, měla jsem jednu podmínku. Chtěla jsem, aby jeho otec dům opustil a šel pro bezpečí všech do domova důchodců. To se stalo. Ale z tchána Dušana (70) se stal můj úhlavní nepřítel.

Odmítla jsem se postarat o starého tchána

Když jsem zjistila, že jsem těhotná, bylo mi jasné, že musíme urychleně vyřešit otázku bydlení. S Erikem jsme žili v garsonce, kde nebylo možné být s dítětem. Erik přišel s návrhem, abychom šli bydlet do domu jeho rodičů. Tam už žil jen jeho otec. Představa bydlení v domečku se mi líbila. Ale bez tchána.

Dušan mě nikdy neměl moc rád. Dělal mi naschvály a dával mi najevo, že do jeho rodiny nepatřím. Erik tlačil na pilu a chtěl se rychle stěhovat. Já jsem na to kývla, ale jen pod jednou podmínkou. Přála jsem si, aby pro otce našel místo v domově důchodců. Erik s tím zprvu nesouhlasil. Musela jsem svůj požadavek obhájit.

„Čekáme dítě, nebudu mít čas starat se ještě o tvého tátu. Víme oba, že se táta sem tam pokálí, neuklízí po sobě. Nemůžeš po mě prostě chtít, abych se o něj starala," vyložila jsem karty na stůl. Erik mi dal za pravdu a začal pro tátu shánět důchoďák. Měli jsme vážně štěstí, zrovna bylo jedno místo volné. A jen pár minut od nás.

Tchán se chce vrátit do svého domu

Bylo na Erikovi, jak to tátovi podá. Ten k mému velikému překvapení neprotestoval a šel dobrovolně. Než se narodil náš Kája, barák prošel částečnou rekonstrukcí a my jsme si vše předělali k obrazu svému. Erik si občas bral tátu na víkend domů, ale nešlo o příjemné návštěvy. Dušan mi dělal samé naschvály.

Když šel na toaletu, schválně se vykálel vedle. Počůral nám postel, nebo "omylem" hodil do kamen mou oblíbenou knížku. Když byl u nás doma, hodně mě to ničilo. Erik to vždy tiše uklidil a tátovi nic neřekl. Když jsme za ním jeli do domova my, byl vždy protivný. Jídlo, co jsem mu navařila, po mě s ledovým klidem hodil.

Erik to svaloval na stáří a na to, že je táta možná nemocný. Prd nemocný, dělá mi to naschvál. Dědek jeden mrzutej," pěnila jsem. A teď to nejlepší. Po roce v důchoďáku přišel Dušan s tím, že chce zpátky do svého domu. Já chápu, že je dům jeho. Má na to plné právo. Jen se o něj odmítám starat.

Manžel chce vzít svého otce zpět

Dušan není tak nemocný, jak se dělá. Je mstivý a připravil si pro Erika libůstku. Dušan se rozhodl, že pokud tady budeme bydlet dál, Erika vydědí. Ten má ještě sestru, která dům podědí. A vzhledem k tomu, že s ní Erik nemá dobré vztahy, dohoda je předem zatracena. A já nevím, co s tím.

Když sem půjde bydlet, budu mu muset podstrojovat a starat se o něj, což odmítám. Když odejdeme, není vlastně kam. Vrazili jsme do domu nějaké peníze a ty nám teď nikdo nevrátí. Erik si myslí, že bychom to měli s jeho tátou alespoň zkusit. Já se bojím, že to není dobrý nápad. Ten chlap je prostě zlý.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články