Šílenství ve dvou: Vzácná duševní porucha postihla dvojčata, jejich výlet do Londýna poznačila i vražda

Folie à deux: Šílenství ve dvou je pozoruhodná sdílená duševní porucha
Zdroj: Pixabay

Říká se, že dvojčata mohou sdílet jakési pouto, které nelze vědecky vysvětlit. Mohou cítit stejnou bolest nebo komunikovat pomocí telepatie. Existuje také pojem folie à deux, respektive šílenství ve dvou. Toto postihlo Ursulu a Sabinu Eriksson na výletě do Londýna, který zahrnoval pokus o sebevraždu, televizní reality show a vraždu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 11. 2022 11:00

Dvojčata Erikssonova se v roce 2008 dostala na titulky novin. Důvod? Kvůli nim se ve Spojeném království odehrála řada podivných událostí. Nechápala to policie ani lékaři. Šlo o takzvané šílenství ve dvou.

Nástup šílenství

Podivný příběh se začal psát v květnu roku 2008, kdy se Ursula, která žila v USA, rozhodla navštívit své dvojče Sabinu v irském hrabství Cork. Po Ursulině příletu se plavily trajektem do Liverpoolu. Tam z ničeho nic zašly na policejní stanici, kde nahlásily obavy o Sabininy děti, jenž zůstaly s jejím partnerem doma v Irsku. Poté nasedly do autobusu mířícího do Londýna, kde se děly ještě podivnější věci.

Zanedlouho se obě ženy začaly chovat velmi podivně. Odmítly kontrolu zavazadel. A když jim je chtěl personál odebrat, zuřily jako fúrie. To už řidiči došla trpělivost. Zastavil na čerpací stanici ve Staffordshire a vyhodil je ven. Jenomže tím vše jen zhoršil. Dvojčata totiž začala bezmyšlenkovitě bloumat po dálnici M6, která rozhodně nebyla určena pro chodce.

Šílenství ve dvou

Shodou okolností přijela stížnosti řidičů jezdících po dálnici M6 prošetřit policejní jednotka, která měla v patách televizní štáb. Byli totiž hvězdami reality show Dálniční policisté. Všichni čekali, že dorazí na místo hromadné nehody, dvojčata však byla zcela zdravá. Jenomže pak se v mžiku oka vše změnilo. Když se je snažili policisté uklidnit a dostat mimo dálnici, Ursula bez varování vběhla pod nákladní auto. Sabina ji okamžitě následovala a skončila pod koly sedanu. Obě utrpěly mnohočetná poranění.

Ursula měla rozdrcené obě nohy, Sabina zase upadla do bezvědomí. Jakmile se k nim dostali záchranáři, jako by jim začala v žilách proudit nová energie. „Ukradnou nám orgány! Poznávám tě, vím, že nejsi skutečný!” křičela Sabina. Postavila se na nohy a napadla policejní hlídku. Poté utekla doprostřed dálnice. Až za asistence několika záchranářů a policistů byla konečně zpacifikována a odvedena do bezpečí.

Folie à deux

Pojem šílenství ve dvou neboli folie à deux označuje sdílenou duševní poruchu, sdílený klam, který obvykle zažívají příbuzní. Je to extrémně vzácná porucha. Vše ukazuje na to, že dvojčata postihlo právě tohle. Ursula byla odvezena do léčebny, kde měla strávit tři měsíce. Sabina se však dostala na svobodu poměrně brzy, což byla fatální chyba.

Hned první den oslovila dva muže venčící psa, zda by jí neporadili, kde sehnat nocleh. Jeden z nich, čtyřiapadesátiletý záchranář Glenn Hollinshead, ji pozval k sobě domů. Tam s ním bydlel ještě jeho přítel Peter Molloy. Sabina na oplátku mužům nabídla cigarety, záhy jim je však vytrhla z úst, byly prý otrávené. Pak začala nervózně vyhlížet z okna. Následující den Hollinsheada pětkrát bodla.

Po vraždě utekla. Stačila si však s sebou ještě vzít kladivo, kterým se opakovaně mlátila do hlavy. Toho si všiml jeden motorkář. Když jí nabídl pomoc, popadla ze země kus spadlé střešní tašky a praštila ho s ní po hlavě. Poté se pokusila spáchat sebevraždu skokem z dálničního mostu. Pád naštěstí přežila. Vzhledem k nepříčetnosti byla za vraždu odsouzena jen k pěti letům vězení. Po dvou letech se dostala ven na podmínku. V současnosti není místo jejího pobytu známé. Ursula se vrátila zpět do Ameriky.

Zdroje informací:

Ncbi.nlm.nih.gov: Folie à deux

Wikipedia.org: Ursula and Sabina Eriksson

Ranker.com: The Strange Case Of The Eriksson Twins: Shared Psychosis, Reckless Endangerment, And Murder

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články