Reality show Mistři zastavárny. Vše je nahrané, hlavní aktéři měli problémy se zákonem

Reality show Mistři zastavárny. Vše je nahrané, hlavní aktéři měli problémy se zákonem
Zdroj: TV Nova
Televizní pořad Mistři zastavárny (v originálu Pawn Stars) se na obrazovkách poprvé objevil v roce 2009. Hlavní protagonisté, majitelé podniku Gold & Silver Pawn Shop v Las Vegas a jejich zaměstnanci, ukazují údajně reálný chod podniku, do kterého lidé nosí zastavit či prodat nejrůznější bizarní předměty.Zastavárna Gold & Silver Pawn Shop v Las Vegas, ve které se natáčí televizní pořad Mistři zastavárny.Zastavárnu Gold & Silver Pawn Shop založil v roce 1988 Richard “Old Man” Harrison. Zemřel ve věku 77 let v červnu 2018. Prohrál boj s Parkinsonovou nemocí.Před smrtí ale ještě dostál své pověsti rázného a nabručeného chlapíka, když vydědil svého nejmladšího syna a vše odkázal Rickovi (vlevo). Ten je nyní hlavním šéfem podniku.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rick, Corey a Chumlee – hlavní postavy reality show Mistři zastavárny, kterou můžete sledovat i v tuzemských televizích. Úspěšný americký pořad ukazuje "skutečný" chod vyhlášené zastavárny v Las Vegas a její úlovky z říše snů. Realita, kterou z televize nepoznáte, je ale mnohem temnější...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 02. 2020 09:17

Televizní pořad Mistři zastavárny (v originálu Pawn Stars) se na obrazovkách poprvé objevil v roce 2009, u nás ho vysílá Nova Action. Hlavní protagonisté, majitelé podniku Gold & Silver Pawn Shop v Las Vegas, se prezentují jako profíci, pro které jsou přinesené předměty velkým překvapením. Naštěstí mají k ruce odborníky ze všech oborů, kteří jim kdykoliv pomohou a poradí. Skutečnost? Klienty znají dopředu a cena za výkup je již dávno dohodnutá. Sami navíc čelili obvinění mimo jiné z nelegálního držení drog a zbraní.

Zakladatel zemřel během natáčení

Zastavárnu Gold & Silver Pawn Shop založil v roce 1988 Richard "Old Man" Harrison, který byl také u zrodu televizního pořadu. Zemřel v úzkém rodinném kruhu ve věku 77 let v červnu 2018. Prohrál boj s Parkinsonovou nemocí. Před smrtí ale ještě dostál pověsti rázného a nabručeného chlapíka, když vydědil svého nejmladšího syna a vše odkázal Rickovi. Ten je nyní hlavním šéfem podniku.

Vše je připraveno předem

V zastavárně Gold & Silver Pawn Shop se samozřejmě většinou prodávají obyčejné "nudné" předměty, které by diváky nebavily. Proto musí každý návštěvník nejdříve za produkcí, která rozhodne o tom, zda to, co chce udat, je skutečně hodné natáčení. A to není vše. Na řadu pak přichází školení, jak se chovat před kamerou. Vše musí vypadat přirozeně, nervozita nepřipadá v úvahu.

Prodej se tak uskuteční někdy až na třetí či čtvrtý pokus, dokud se zákazník neuklidní. Výkonný producent pořadu Brent Montgomery dokonce přiznal, že přemlouvá majitele zastavárny k tomu, aby pro efekt kupovali takové věci, které by jinak nepřijali. Štáb navíc již dopředu s daným člověkem dohodne výkupní cenu. Chtějí tak zamezit tomu, aby se prodávající nechtěl jen předvést v televizi, ale skutečně svůj předmět prodal.

Nefotit, prosím!

Manévry producentů se ale neomezují jen na předem dohodnuté zákazníky. Pro potřeby natáčení je oddělena celá jedna část prodejny, aby k ní neměli přístup turisté. Používá se i jiná, speciální kasa. Pro zvědavce s fotoaparáty je před uzavřenou částí umístěna tabule s nápisem "tímto směrem nefotit".

Zastavárna rovněž nemá pouze čtyři zaměstnance, ale rovných třicet. Denně se totiž odkoupí nebo prodá přes tři sta předmětů. Start reality show byl dokonce tak úspěšný, že uchazeči o zaměstnání, kteří se toužili stát součástí slavného podniku, čekali ve frontě. Končila několik metrů před vchodem.

Drogy a zbraně

Když v květnu roku 2016 navštívila policie dům Austina "Chumlee" Russela, jednoho z hvězdných zaměstnanců zastavárny, nestačila se divit. Strážníci objevili zásoby marihuany, léku Xanax, metamfetaminu a osm neregistrovaných zbraní. Vše bylo uskladněno v tzv. party pokoji, v němž nechybělo ani pódium pro striptérky. Právníkům zastavárny se nakonec podařilo dosáhnout dohody se žalobcem se zkušební dobou na tři roky.

Chumlee měl přitom již v minulosti problém se zákonem. V roce 2012 – poté, co se stal celebritou – ho zachytily bezpečnostní kamery, jak s přáteli napadl neznámého člověka. Následující den po incidentu se obhajoval tím, že to byla nutná sebeobrana, jelikož na ně muž prý vytáhl zbraň a dožadoval se toho, aby ho někam odvezli.

Japonské nemravnosti a lidské lebky

Nynější hlavní boss zastavárny Rick Harrison dostal v mnoha rozhovorech tutéž otázku: Co nejpodivnějšího mu přišlo pod ruce? Pokaždé odpověděl stejně – japonské porno a lidské lebky. V prvním případě se jednalo o dvě stě let starý ručně malovaný předmět. "Ihned poté, co jsem ho koupil, mi došlo, že ho tam nemůžu vystavit. Nechci totiž, aby to viděla má matka, která sem občas chodí," řekl.

Lidské lebky zase přinesl zákazník, který tvrdil, že je koupil na aukci vedené jakousi zubařskou školou. Rick mu samozřejmě žádnou nabídku neudělal. "Odkoupili jsme už tolik podivností, že další nepotřebujeme. Denně nás navštíví velká spousta lidí, takže se mezi nimi vždy najde pár podivínů. Už mě to ani nevzrušuje," dodal.

Zajímavosti o Mistrech zastavárny

  • Mistři zastavárny ve svém obchodě už v reálu nepracují, jen ho vlastní. Díky natáčení má každý z nich majetek v hodnotě několika milionů dolarů. Corey a Chumlee údajně tak zlenivěli, že si pořídili osobní asistenty, kteří za ně dělají prakticky veškerou práci. To by vysvětlovalo jejich nadváhu.
  • V počátcích show se na noční směně objevila žena jménem Olivia Black. Chumlee se do ní ihned zakoukal. Když ale později vyšlo najevo, že se slečna nechává fotit nahá, stanice History ji okamžitě stáhla z vysílání.
  • V každé zastavárně se čas od času objeví kradené zboží. U Mistrů je to ale skoro na denním pořádku. Denně navštíví zastavárnu až 4000 turistů. Za rok to je 1,5 milionu lidí.
  • Mistři se také museli vypořádat se žalobou, kterou na ně podal veterán vietnamské války. Údajně ho měli při oceňování pušky, kterou chtěl prodat, napadnout, způsobit mu zranění a zlomit hůlku.
  • S jídlem roste chuť, a tak se Rick Harrison rozhodl expandovat a vystavět celý komplex pod názvem Pawn Plaza. Nápad to byl možná dobrý, ale zároveň i prodělečný.
  • Nejstarším předmětem byla řecká drachma z roku 325 př. n. l. Nejdražším předmětem v zastavárně byla cigaretová krabička J. F. Kennedyho.

NA OSUDY HLAVNÍCH MISTRŮ ZASTAVÁRNY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články