Vyznejte se v etiketách podle rad odborníků: Jak z těchto údajů poznat, že nás výrobce netahá za nos?

Pokud chcete jíst kvalitně a zdravě, pečlivě čtěte etikety.
Zdroj: Dreamstime.com
Udělejte si raw chleba, krekry i salát nebo hlavní chod.Asijské raw nudle

Suroviny:

Ingredience na nudle (2 porce):

červené zelí
hrst naklíčeného mungo fazolek
1 cuketa
4 mrkve
2 papriky
sezamová semínka
2 žampiony marinované v tamari, oleji, troše vody
čerstvá chilli paprička
čerstvý koriandr

Ingredience na zálivku:

1 stroužek česneku
1 cm zázvoru
šťáva z 1/2 limety
100 g kešu
olivový olej
sůl
pepř
1 lžíce světlého kokosového nektaru

Postup:

Cuketu a mrkve oloupeme a nakrájíme na spiralizéru na útlé nudličky a smícháme s ostatní na jemno pokrájenou zeleninou. Do mixéru vložíme suroviny na zálivku a rozmixujeme na hladký dressing. Posypeme sezamovým semínkem, ozdobíme čerstvým koriandrem.Švestkovo-perníkové raw kuličky

Suroviny:

1 šálek (250ml) sušených švestek
půl šálku pekanových oříškůnebo vlašských
půl lžičky skořice
půl lžičky perníkového koření
1 vrchovatá lžíce datlové pasty– jen v případě, že jsou švestky moc suché

Postup:

Pokud máte výkonný mixér, rozmixujte vše (až na datlovou pastu) dohromady a následně přidejte datlovou pastu až podle potřeby. V případě, že pracujete se švestkami, které mají vyšší vlhkost, datlovou pastu nebudete potřebovat.
Pokud ale nemáte výkonný mixér, stačí alespoň částečně rozmixovat oříšky na mouku, nakrájet švestky najemno, přidat koření a datlovou pastu a z těsta následně tvořit kuličky. Ty pak udržujte v lednici nebo v chladu po dobu několika týdnů.Raw čokoládový krémový řez

Suroviny:

200 g kešu oříšků nebo slunečnicových semínek
30 g kakaa
150 g javorového sirupu
30 g kakaového másla (můžete nahradit kokosovým olejem)
1 lžička vanilkového extraktu nebo mleté vanilky
1/4 lžičky mořské soli
110 ml vody

Postup:

Lehce rozehřejte kakaové máslo nebo kokosový olej, tak aby byl tuk tekutý. Dejte všechny ingredience do vysokorychlostního blenderu a začněte mixovat. Nejprve na nižší obrátky a postupně zvyšujte výkon. Mixujte tak dlouho, dokud nebude krém úplně hladký. V průběhu procesu alespoň dvakrát mixování zastavte a pomocí stěrky setřete obsah ze stěn a lehce promíchejte.

Připravte si nádobu velkou přibližně 10x15 cm. Může to být menší forma na dort, brownies, nebo třeba větší krabička na uskladňování potravin. Také můžete připravit řezy z dvojnásobného množství, pak bude ideálně vyhovovat menší dortová forma (∅ 18-20 cm). Nádobu si vyložte po bocích i dně pečícím papírem nebo fólií.

Hotový krém přesuňte do připravené formy a zarovnejte pomocí stěrky. Zakryjte formu fólií nebo víkem a dejte vychladit do mrazáku, ale postačí i do ledničky na pár hodin. Vychlazený krém vyjměte z formy, nechte lehce povolit a nakrájejte na požadované tvary. Při servírování se nebojte zapojit fantazii a doplňte jej o čerstvé ovoce, oříšky, kokosové plátky, pár hoblinek čokolády, posypejte kakaem,  


+ 2 fotky+ 3 fotky

Stále více tíhneme ke kvalitním potravinám a jsme ochotni za ně zaplatit i vyšší cenu. Avšak rozdíly ve složení nabízených produktů jsou mnohdy propastné a spotřebitel je odkázaný na podrobné čtení etiket. Dá se z údajů na obalech produktů poznat, jestli nás výrobce nevodí za nos?

Petra Járková
Petra Járková 12. 01. 2020 10:00

Etikety nesmějí lhát, ale má to háček

Údaje na etikách potravin musejí být pravdivé a nesmějí zákazníky klamat ve složení potraviny, jejím původu, vlastnostech, způsobu výroby, trvanlivosti či množství. Jenže třeba v případě potravin označených jako raw řada výrobců své spotřebitele klame.

„V české ani evropské legislativě není ustáleno, co přesně raw znamená, takže na to výrobci velice často hřeší. Často tak označují produkty, které jsou sice vyrobeny za nízké teploty, ale ze surovin, které byly tepelně zpracovány – a to jaksi ztrácí pointu. Kromě nekvalitních ořechů, které mnohdy ani raw nejsou, jsou na trhu třeba tyčinky obsahující nekvalitní datlový základ,“ vysvětluje zakladatelka společnosti zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

Zajímavost: Věděli jste, že raw strava dodává tělu nutné živiny, energii a kromě toho nás dokáže zbavit špatných jídelních návyků, což se pozitivně odráží nejen na naší postavě, ale i na celkovém zdraví? Zařaďte do jídelníčku více syrové stravy.

Některé přísady lze beztrestně zatajit

Tím ovšem mezery v legislativě nekončí. O některých přísadách výrobce může beztrestně pomlčet. S výjimkou masných výrobků se u potravin nemusí uvádět podíl vody nižší než 5 procent a dozvědět se nemusíme ani o vodě použité pro obnovu koncentrovaných složek, což je typické u džusů z koncentrátu.

Co však na obalu musí být výrazně vyznačeno, je případná přítomnost potravinových alergenů, a to včetně takových, které se do výrobku mohou dostat neúmyslně a v naprosto zanedbatelném množství.

Čím kratší etiketa, tím lépe

Kromě výše zmíněných zvláštností, jež z etiket nevyčteme nebo se tam v horším případě ani nemusejí objevit, může etiketa obsahovat informace, se kterými si nebudeme vědět rady – například názvy éček. Pokud neznáte éčka a nechce se je učit, snažte se vybírat potraviny, které obsahují maximálně tři. Samozřejmě jsou i potraviny, kde stačí jedno éčko. Podle Terezy Havrlandové by dokonce neměly potraviny obsahovat žádná éčka. „I přidávaný vitamín C už je krok mimo přirozenou stravu,“ tvrdí Tereza Havrlandová.

Další pomůckou je dívat se na pořadí surovin na etiketě. „Suroviny musí totiž být vedle sebe seřazeny tak, že ta s nejvyšším obsahem v produktu stojí na prvním místě. Když tedy chcete kvalitní smetanovou zmrzlinu, nemůže být na prvním místě voda. Musí tam být smetana nebo mléko,“ vysvětluje nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová.

Zajímavost: Věděli jste, že ne každé éčko znamená jeden hřebík do rakve? Například pod označením E300, což je kyselina askorbová, se skrývá vitamin C.

Tip na svačinu

„U jídla je potřeba přemýšlet z hlediska obsahu živin, které postupně uvolňují do těla energii, a tím ho i zasytí,“ říká hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z pražského fitness centra pro ženy. Pokud máte možnost připravit si svačinku doma, můžete si připravit domácí pomazánku z čerstvých ingrediencí a namazat si ji na kousek kváskového či celozrnného chleba. „Jestliže jste na cestách, pospícháte nebo potřebujete doplnit energii před či po sportu, můžete sáhnout i po energetické nebo proteinové tyčince, ale snažte se vyčíst z etikety maximum informací o jejím složení a nutričních hodnotách,“ upozorňuje Kateřina Hollerová.

Zajímavost: Věděli jste, že v případě raw tyčinek často platí, že vyšší cena je odrazem kvality? Je to poměrně logické, protože například raw ořechy, celé, v BIO kvalitě stojí přibližně 400 korun za kilo (nákupní cena pro výrobce, nikoliv spotřebitele). Za nekvalitní a často tepelně upravené polámané ořechy zaplatí výrobce 150 Kč za kilo. Rozdíl v ceně surovin může být až trojnásobný.

Dejte si pozor na označení natural

Kromě informací na etiketách si všímejte také dalších označení na obalech produktů. „Označení natural nebo přírodní nemá v legislativě žádnou velkou oporu a muže znamenat ledacos. Rozhodně to není srovnatelné se slovy BIO nebo EKO, která mohou být užívána jen v případě existence certifikátu,“ upřesňuje Tereza Havrlandová.

Označení natural například nezajistí nulový obsah pesticidů, ba naopak je téměř jisté, že v potravině jsou, protože kdyby nebyly, výrobce by si pořídil BIO certifikát. Stejně tak není nic přírodního na pesticidech a kdo chce jíst zdravě a hlídat si postavu, měl by se jim vyhýbat. Označení natural maximálně může znamenat, že výrobce nepoužil aditiva při výrobě, ale neříká nic o použitých ingrediencích, které téměř jistě obsahují rezidua pesticidů.

NA TIPY NA RAW RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články