Siamská dvojčata Colloredova: Jeden plodil děti a vydělával peníze, druhý jen visel a slintal

Siamská dvojčata Colloredova: Jeden vraždil, ale kvůli nevinnému bratru ho nepopravili
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Jak se vyhnout trestu smrti? Na to měl Lazarus Colloredo jedinečný a vskutku originální způsob. Postavil se na lavici obžalovaných, rozepnul si košili a před všemi odhalil své parazitické dvojče Joannese. Joannes byl zcela nevinný, takže trestu ušel i jeho prohnaný bratr.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 07. 2022 11:00

Lazarus a Joannes Baptista Colloredovi se narodili v roce 1617 v Janově. Tato siamská dvojčata v 17. století objížděla celou Evropu se svým vystoupením. A divákům umožňovala podívat se zblízka na jejich neobvyklou deformaci.

Dvojčata Colloredova sdílela důležité orgány

Joannes byl k Lazarovi připojen hrudní kostí. Byl menší, levá noha mu visela dolů, měl dvě paže, na každé ruce ale jen tři prsty. Nechyběl mu ani pohlavní orgán. Potravu přijímal od svého bratra Lazara. Nebyl prý moc při vědomí a jen mu tekly sliny. Byla to vskutku složitá životní situace, Lazarus jí však hodlal využít alespoň k tomu, aby se měl alespoň trošku dobře.

Lazarus, životaschopné dvojče, byl sám sobě manažerem. Veškerá vystoupení si ošéfoval sám. Taky se prý stihl oženit a zplodit několik dětí. Všechny byly zcela zdravé. Neustále ho ale trápila vidina smrti. Joannes nemluvil, pouze zaskučel, když mu někdo způsobil bolest. Měl dvakrát větší a zarostlou hlavu, zubatá ústa a neudržovaný plnovous.

Život ve stínu smrti

Joannes byl Lazarův zlatý tiket k bohatství, ale zároveň připomínka jeho vlastní smrtelnosti. Kdyby totiž Joannes z nějakého důvodu umřel, čekala by i jeho rychlá smrt. A toho se obával nejvíc. To ale ještě nevěděl, že mu jeho siamské dvojče zachrání život.

Lazara měl během jednoho představení naštvat jakýsi opilec, kterému následně zasadil smrtící ránu. Porota však usoudila, že ho nelze popravit, neboť by s ním umřel i zcela nevinný Joannes. I tato příhoda z nich udělala celebrity, o kterých se dokonce psaly básně. Některé z nich se však zabývaly i tím, zda tato siamská dvojčata vůbec existovala...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Lazarus and Joannes Baptista Colloredo

Italiantribune.com: The case of the conoined Colloredo brothers

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články