Neobvyklý konec Jindřicha V.: Po smrti jej rozčtvrtili a povařili ve víně s octem

Neobvyklý konec Jindřicha V.: Po smrti jej rozčtvrtili a povařili ve víně s octem
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Když zemřel anglický král Jindřich V., s jeho ostatky se nenakládalo zrovna důstojně. Došlo totiž na dnes již zapomenutou metodu Mos Teutonicus. Mrtvola skončila v kotli, kde se vařila tak dlouho, dokud se od kostí neoddělilo maso i tuk. Část byla pohřbena ve Francii, zbytek putoval do Anglie...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 02. 2022 14:00

Jindřich V. je Angličany někdy nazýván posledním velkým válečníkem mezi středověkými králi. Na trůn usedl 21. března 1413 po předčasné smrti svého otce Jindřicha IV., kterému se stala osudnou neznámá nemoc. Badatelé se přou o to, zda šlo o malomocenství, syfilis či epilepsii.

Smrt Jindřicha V.

Jindřich V. se po korunovaci těšil poměrně dobrému zdraví. Byl při síle a díky tomu se rozhodl dobýt Francii. A úspěšně. Po mnoha peripetiích se mu podařilo přesvědčit Karla VI., aby podepsal mírovou smlouvu. V ní se, mimo jiné psalo, že se Jindřich V. měl stát jeho nástupcem. Úspěšné tažení mu dovolilo vrátit se do vlasti, kde však pobyl jen krátce.

V první polovině roku 1421 musel opět odjet do Francie. O rok později Jindřich V. vážně onemocněl. Jeho zdravotní stav se velmi rychle zhoršoval. Vědom si blížícího se konce pronesl: „Kdyby mi Bůh dopřál ještě zdraví, přisvojil bych si i Svatou zemi.” Jenomže staré přísloví praví - člověk míní a pán Bůh mění. Ještě 31. srpna téhož roku vydechl naposledy. Bylo mu teprve pětatřicet let.

Šokující praktika Mos Teutonicus

Jelikož Jindřich V. zemřel ve Francii, do jeho vlasti byly navráceny pouze kosti. Měkké tkáně se pohřbily na místě. Tělo bylo nejprve rozčtvrceno a poté vařeno ve víně a octu, dokud se tuk a maso neoddělili od kostí. Kostra se zapečetila v olověné truhle, spolu se spoustou vonného koření, a převezla do Westminsterského opatství.

Kdyby král zemřel v zimě, bylo by to jiná situace, v létě však nebylo možné uskutečnit tradiční převoz těla. Navíc nebyl v té době k dispozici žádný balzamovač. Proto se muselo přistoupit k tomuto radikálnímu způsobu. Nešlo ale o žádnou výjimku. Technika Mos Teutonicus byla používána i během křižáckých výprav. Nebylo přijatelné, aby nějaký šlechtic spočinul v zemi nepřítele.

Konec Mos Teutonicus

Mos Teutonicus nakonec ve své bule De Sepulturis z roku 1300 zakázal papež Bonifác VIII. Tomu se totiž nelíbilo porušování integrity (celistvosti) lidského těla. Anatomové si to však vyložili i jako zákaz vztahující se na provádění pitev, což nebyla pravda. V 15. století technika Mos Teutonicus zmizela nadobro.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mos Teutonicus 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Dlaczego angielski król został poćwiartowany i ugotowany? 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články