Odvrácená tvář Matky Terezy: Utrpení chudých podle ní obohacovalo svět, sama dala přednost moderní americké nemocnici

Stíny nad Matkou Terezou: Slavná světice prý neměla čisté svědomí
Zdroj: Wikimedia Commons/John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com from Laurel Maryland, USA, Public domain

Matka Tereza byla v roce 2016 papežem Františkem prohlášena za svatou. Vyvolalo to bouři nevole u lidí, kteří tvrdili, že si to v žádném případě nezaslouží. Ale proč? Byla snad jiná v soukromí a jiná na veřejnosti?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 06. 2023 11:00

Aby se mohla Matka Tereza stát světicí, musel Vatikán potvrdit, že za svůj život vykonala alespoň dva zázraky. Papež Jan Pavel II. uznal první zázrak v roce 2003, pouhých šest let po její smrti. Papež František pak v roce 2015 potvrdil vykonání druhého zázraku. Prý měla dva lidi vyléčit z rakoviny...

"Nesobecké" záměry Matky Terezy

Největším úkolem Matky Terezy bylo obrátit co nejvíce lidí ke katolicismu. Jak se toho dosáhne, to bylo vedlejší. Nalijme si čistého vína, nikdo nepostaví kostel v chudé Indii jen z lásky k bližnímu. Na mnoha místech chybí základní služby, jako například zdravotnictví. Když už se tedy investuje do svatostánku a dalších věcí, je primárním úkolem získat co největší počet následovníků.

Věřící jsou v katolické církvi nepostradatelnou "komoditou". Bez nich by neexistovala. Charitativní činnost katolíků se tak jeví jako činnost podporující vlastní zájmy. A této filozofie se držela i Matka Tereza. „Je dobré pracovat pro věc s nesobeckými úmysly. Matka Tereza však měla postranní úmysly. Pomáhala, ale přitom nemilosrdně konvertovala jednu osobu za druhou," řekl Mohan Bhagwat, šéf hinduistické nacionalistické skupiny.

Někteří lidé ale oponují, že i když "vyráběla" katolíky, bylo to kompenzováno tím, že se v její péči cítili velmi dobře. Její spolupracovníci z lékařských center však s tímto tvrzením nesouhlasí.

Jako v koncentračním táboře

Přestože by zdravotnická centra měla pacienty léčit, u Matky Terezy to prý bylo naopak. Jeden misionář je dokonce přirovnal ke koncentračnímu táboru Bergen-Belsen. „Zdravotníci myli jehly pod vodou, pak je znovu použili. Léky s prošlou záruční lhůtou byly nemocným podávány i nadále," vypověděl Hemley Gonzales, bývalý dobrovolník v Missionaries of Charity, což byl řeholní institut založený Matkou Terezou.

A to nebylo zdaleka vše. Pacienty s vysoce nakažlivými případy tuberkulózy ošetřoval nedostatečně vyškolený personál, jenž zároveň odmítal používat nové lékařské přístroje. Co na to Matka Tereza? Prý řekla, že pacienti nepotřebují kvalitní péči, stačí jim jen pocit, že po smrti půjdou do nebe...

Kupříkladu její centrum v Kalkatě vykazovalo až čtyřicetiprocentní úmrtnost. Přes veškerou kritiku si stála za svým. „Je krásné vidět chudé a nemocné, jak trpně přijímají svůj úděl a trpí jako Kristus o pašijích. Svět je jejich utrpením bohatší," cituje Matku Terezu i Česká televize. Zajímavé je, že když slavná misionářka začala pociťovat problémy se srdcem, ihned nastoupila do moderní americké nemocnice. Za celý život věnovaný konvertování asi trpět nemusela...

Matka Tereza v pochybné společnosti

Celé dny netrávila jen mezi nemocnými, ale ráda si zašla i mezi smetánku, byť ta byla velmi pochybná. Paktovala se třeba s haitským diktátorem Duvalierem, který byl obviněn ze zločinů proti lidskosti. To ovšem nebylo jediné přátelství, nad nímž by člověk pozvedl obočí. Dokonce dostala darem 1,25 milionu dolarů od svého přítele Charlese Keatinga. Ten byl jednou z klíčových postav v kauze s úsporami a půjčkami v osmdesátých letech, škody se tehdy vyšplhaly na 124 miliard dolarů. Matka Tereza se Charlese dokonce písemně zastala před soudem a žádala pro něho milost. Když jí soudce oznámil, že mezi podvedenými byli i chudí lidé, již mu neodpověděla.

Další záhadou také je, kde mizely peníze z dobrovolných darů. Na dobročinné účely šel jen malý zlomek. Úplnou třešničkou na dortu byl její názor na potraty. V souvislosti s bosenskými ženami, které nechtěly být těhotné se Srby, jenž je sexuálně napadli, pravila: „Největším ničitelem míru je potrat. Je to přímá vražda spáchaná matkou." Také pochybujete o tom, jak mohla být prohlášena za svatou?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Matka Tereza

Allthatsinteresting.com: Inside The Little- Known Dark Side of Mother Teresa

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články