Odvážná matka Alison Hargreaves: Mount Everest zdolala bez pomoci šerpy, další výstup ji však připravil o život

Tragická výprava do hor: Alison Hargreaves zmizela na K2, zbyla po ní jen zakrvácená bunda
Zdroj: Profimedia

Pro Angličanku Alison Hargreaves bylo datum 13. května 1995 naprosto zásadní. Jako první žena zdolala Mount Everest bez použití kyslíkových lahví a pomoci šerpy. Obrovský úspěch ale vystřídala tragédie. Z výstupu na další horu se totiž dvojnásobná maminka již nevrátila.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 05. 2023 11:00

Jakmile Alison dosáhla vrcholku hory Mount Everest, poslala skrze vysílačku následující vzkaz: „Tome a Kate, mé drahé děti. Jsem na nejvyšším bodě světa. Mám vás moc ráda. Vaše máma." Po návratu do Británie ji čekala veliká sláva.

Tragédie na hoře K2

Alison Hargreaves ve svém posledním rozhovoru vzpomínala, že oslavy po návratu domů byly neuvěřitelné. Již na letišti Heathrow se na ni vrhla skupinka novinářů, kteří dychtili po exkluzivních fotkách a rozhovorech. Jenomže s jídlem roste chuť a sedět doma v Londýně vydržela pouhé tři měsíce.

Povzbuzená nedávným úspěchem, rozhodla se zdolat druhý nejvyšší bod světa - horu K2. Jejího vrcholu dosáhla v Pákistánu 13. srpna. Doslova o pár hodin později však, spolu s dalšími pěti horolezci, přišla v pouhých třiatřiceti letech o život. Kvůli prudké bouři jí bylo doporučeno, aby zůstala v táboře číslo 3, dokud se počasí zase neumoudří. Důstojníka pákistánské armády Fawada Khana, který spolupracoval se záchranáři, bohužel neuposlechla.

Následující den našli další horolezci jen její zakrvácenou bundu, jednu botu a postroj. V dálce bylo také vidět tělo, k němuž sice nikdo nedošel, ale i tak se považuje za Alisoniny ostatky.

Sobecká matka?

Od tohoto momentu začala média vést štvavou kampaň proti zesnulé Alison Hargreaves. Prý od ní bylo hrozně sobecké, když opustila své děti a vydala se vstříc potenciálnímu nebezpečí, které se nakonec ukázalo být smrtelné. Na řadu také přišel její manžel James, kterého se neustále dotazovali, proč se po této tragédii nezhroutil.

Ten však v roce 2002 uvedl pro The Guardian, že všichni, kdo jeho ženu kritizovali, jen prokázali svou omezenost. Proč ženy, jenž jsou ještě navíc matkami, posuzují v kariérní oblasti zcela jinak než muže?Jak jsem jí v tom mohl zabránit? Miloval jsem ji a věděl jsem, že je to její životní sen," dodal.

Alison měla vždy Everest, jak sama říkala, někde vzadu v hlavě. Horolezkyní se stala ve třinácti letech. Rozhodnutí zdolat nejvyšší horu bez šerpů a kyslíku se objevilo poté, co začala lézt na hory sólo. Tuto zálibu podědily i obě děti. Daří se zejména jejímu synovi Tomovi. Možná proto, že s ním zdolávala hory ještě než se narodil, v šestém měsíci těhotenství. Svým přístupem chtěla dokázat, že život ženy nekončí s příchodem mateřství. Ač je to krásná věc, neměla by vše zastínit. Stejně jako by nemělo docházet k tomu, že žena musí svůj úspěch dokazovat mnohem tvrději než muž.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Alison Hargreaves

Nytimes.com: Overlooked No More: Alison Hargreaves, Who Conquered Everest Solo And Without Bottled Oxygen

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články