Vražedný Mount Everest: Zmrzlé tělo Hannelore Schmatz děsilo horolezce dlouhé roky

Vražedný Mount Everest: Zmrzlé tělo Hannelore Schmatz děsilo horolezce dlouhé roky
Zdroj: Wikimedia Commons/Luca Galuzzi, CC BY-SA 2.5
Mount Everest je se svými 8 848 metry nejvyšší horou na Zemi. 
Jako první stanuli na Everestu Edmund Hillary a Tenzing Norgay.Vrchol hory se pokusily pokořit tisíce lidí, pro některé to však skončilo smrtí.Odhaduje se, že na Mount Everestu uvízlo přes dvě stě mrtvol, které není možné vytáhnout. + 2 fotky+ 3 fotky

Pokořit Mount Everest je snem mnoha horolezců. Někdy však za to zaplatí i vlastním životem. Touha po slávě a adrenalin ale zřejmě strach z možné tragédie razantně potlačuje.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 04. 2021 15:30

Mount Everest je s nadmořskou výškou 8848,86 metrů nad mořem nejvyšší horou na Zemi. Vznikl spolu se zbytkem Himaláje díky kolizi indické a euroasijské desky. Je pojmenován po britském geografovi a průzkumníkovi siru Georgeovi Everestovi.

Až 200 uvězněných těl

Střídmé odhady uvádí, že se na Mount Everestu nacházejí až dvě stovky mrtvol horolezců, které jsou zaklesnuté na takových místech, odkud je není možné vyzvednout. V roce 2019 se na horu dostalo rekordních 891 lidí, přičemž 11 z nich zemřelo. Spousta lidí totiž na horu vstupuje z nepálské strany, neboť tamní vláda je, co se týče předpisů souvisejících s výstupem na horu, velmi „velkorysá”.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History Uncovered (@realhistoryuncovered)

Hannelore a Gerhard Schmatzovi

V roce 1979 se stala Hannelore Schmatz jen čtvrtou ženou, jež pokořila majestátní Mount Everest. Pozadu však nezůstal ani její manžel Gerhard. Ten se ve svých padesáti letech stal nejstarším horolezcem, který dosáhl jeho vrcholu. Radost z úspěchu však brzy vystřídala obrovská tragédie. Během výstupu je zasáhl blizard, který manžele rozdělil. Každý tak pokračoval dál se svou vlastní skupinou.

Gerhard dosáhl vrcholu hory jako první, dlouho tam však nepobyl. Zhoršující se počasí ho donutilo k urychlenému sestupu. Vysílačkou také varoval Hannelore, aby raději zůstala na místě. Nedala si však říct, nemohla skousnout, že ji manžel předběhl.

Tragické zápolení

Hned následující den v pět hodin ráno začala výstup i s horolezcem Rayem Genetem a jejich šerpy. Během sestupu se však museli kvůli totálnímu vyčerpáni utábořit ve výšce 8 500 metrů. Genet ještě téhož večera zemřel. Hannelore se ale rozhodla pokračovat dál. Po dvou stech metrech se však skácela na zem a se slovy „vodu, vodu” zesnula. Jeden z jejich šerpů Sungdare se rozhodl zůstat s tělem. Kvůli tomuto odvážnému kroku ovšem přišel o většinu prstů na rukou i nohou.

Odvál ji až vítr

Na ostatky Hannelore narazil každý, kdo zvolil výstup ze severní strany. Zamrzlá v sedu, s otevřenýma očima a s vlasy povlávajícími ve větru přivodila nejednomu horolezci slabou chvilku. Jako by varovala před tím, že není radno pokračovat dál. Že zde neplatí lidská pravidla, ale pravidla nelítostné a drsné hory.

Mrtvolu Hannelore nakonec odvál vítr. Shodil ji přes okraj takzvané Kangshung Face, což je východní strana Mount Everestu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mount Everest

Allthatisinteresting.com: The Stories Behind History’s Most Haunting Mount Everest Deaths

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články