Socialistická Akta X: Jediná česká stigmatička Anna Bohuslava Tomanová prý získala zázračné schopnosti po ochrnutí

Socialistická Akta X: Slavná česká stigmatička Anna Tomanová prý léčila nemocné, věštila budoucnost a byla trnem v oku StB
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Za jedinou českou stigmatičku je považována Anna Bohuslava Tomanová, která se narodila v listopadu 1907. Od třinácti let byla upoutaná na lůžko, což měl být výsledek zázračného uzdravení jejího bratra. Jaký byl její další život?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 12. 2022 16:00

Anna Tomanová měla také pověst jasnovidky a léčitelky. Údajně na sebe brala nemoci druhých. I u ní se stigmata objevila po vypjaté situaci. A stejně jako v mnoha podobných případech, i ona za svůj dar zaplatila zdravím. Musela se však také vypořádat s komunistickým režimem, kterému ležela v žaludku.

Tragédie v rodině Anny Tomanové

Do svých čtyř let byla Anna zcela zdravé dítě. Pak ale v její rodné vsi vypukl u sousedů požár, při kterém si poranila páteř. O pár let později se modlila za svého bratra Bernarda, který měl problémy s chůzí, aby jeho zdravotní problémy přešli na ni. Druhý den byl zázračně uzdraven. Třináctiletou Annu však tento výkon upoutal na lůžko, kde strávila zbytek svého života. Po zranění jí totiž postupně ochrnuly dolní končetiny. První stigmata se na jejím těle objevila 9. června 1944 (některé zdroje uvádějí 6. červen), v den, kdy Bernard sloužil svou první mši svatou.

Od té doby se stigmata vracela se železnou pravidelností. Obvykle první pátek v měsíci a na Velký pátek. Nejčastěji její modlitby směřovaly k jejím bližním, národu jako celku a kněžím. Duchovní život byl její jedinou útěchou. Do školy nikdy nechodila. Pokud se chtěla podívat alespoň před dům, musela požádat členy rodiny, aby ji tam zavezli na vozíku.

Česká stigmatička Anna Bohuslava Tomanová

Informace o tom, že v Československu žije dívka se stigmaty, která je navíc schopná léčit lidi, se velmi rychle šířila. Navštívit ji však s sebou neslo značné riziko. Takové schopnosti se nelíbily Státní bezpečnosti, která se snažila všechny zvěsti o jejím konání umlčet. To se ale moc nepodařilo. Navštěvovali ji prostí lidé, kněží, badatelé, vědci i různí pomatenci.

Vyslechnout je bylo pro ni sice namáhavé, ostatně královehradecký biskup návštěvy osobně zakázal, přesto nedokázala potřebné odmítnout. Pomohla třeba ženě, které hrozila operace plic. Toto uzdravení se rovnalo zázraku. A léčit dokázala i “nepřímo”. Dle Aha! sužovaly Karla Hoška z Kladna silné průduškové záchvaty, během nichž dokonce upadal i do bezvědomí. Vyléčila ho prý návštěva Aniččina hrobu.

Její život měl ukončit sovětský voják

Anna byla schopna předpovídat také budoucnost. A stejně jako řada dalších jasnovidců, i ona se pokusila vyvěštit si vlastní smrt. Měla prý zemřít rukou sovětského vojáka. To jí ale nevyšlo. Anna Bohuslava Tomanová zemřela v roce 1957, čili jedenáct let před invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Anna Bohuslava Tomanová

Tv.Nova.cz: Víkend: Stigmata a Anna Bohuslava Tomanová

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články