Slavná stigmatička Terezie Neumann: Prý nejedla ani nepila, stačila jí jedna posvěcená hostie denně

Záhada Terezie Neumann: Ochrnutá žena se prý vyléčila v kostele, pak se u ní objevila stigmata
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 102-00241 / Ferdinand Neumann - Bild urheberrechtlich geschützt, CC-BY-SA 3.0

Terezie Neumann velkou část svého života trpěla kvůli ochrnutí, slepotě a proleženinám. Pak se nechala odvézt do kostela, kde se prohlásila za zdravou. Jenže od té doby se u ní začala objevovat stigmata, otevřené rány, které měl i Ježíš Kristus.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 11. 2022 16:00

Slovem stigmata se označují rány na těle, které se vyskytují v místech, na nichž je měl během ukřižování Ježíš Kristus. V křesťanství je to považováno za zázračný jev. Nejznámějším stigmatikem v historii byl František z Assisi.

Zázračné vyléčení

Terezie Neumann se narodila 8. dubna 1898 ve vesnici Konnersreuth v Bavorsku. Tam také prožila celý svůj život. Byla první z jedenácti dětí krejčího Ferdinanda a jeho manželky Anny. Ve dvaceti letech se snažila uhasit požár ve stodole svého strýce. Po nešťastném pádu však částečně ochrnula. Toto období pro ni bylo náročné, neboť utržila ještě několik dalších zranění.

V roce 1919 přišla o zrak. To ji upoutalo na lůžko. Po čase se jí začaly na těle objevovat proleženiny, které měly dosáhnout takové míry, že jí prý byly vidět obnažené kosti. O čtyři roky později se jí vrátil zrak. Stalo se to zrovna během blahoslavení Terezie z Lisieux, kterou později církev prohlásila za svatou. Prý se jí zjevila a vyléčila proleženiny i ochrnutí. V listopadu roku 1925 se její zdravotní stav opět zhoršil, dostala zánět slepého střeva. Ještě než došlo k operaci, začala se divoce třást a hledět do stropu. Pak vyslovila přání, že by chtěla být okamžitě dopravena do kostela. Tam po modlitbě prohlásila, že je zdravá.

Stigmata Terezie Neumann

V březnu roku 1926 se u ní poprvé objevila stigmata. Těsně nad srdcem se jí otevřela rána. O pár dní později, po vidění, jak je Ježíš korunován trnovou korunou, se rána u srdce znovu objevila. A když se jí 26. března zdálo o Kristu nesoucím kříž, začala krvácet na levé ruce. Na Velký pátek pak měla prožít celé pašije. Otevřely se jí rány na rukou a nohou. Začala také krvácet z očí. Ve tři hodiny odpoledne k ní byl přivolán kněz, aby jí dal poslední pomazání. O hodinu později se její stav zlepšil.

Od té doby se stigmat již nezbavila. Přestala prý jíst a pít, konzumovala pouze eucharistii. V červenci roku 1927 se stala předmětem studie lékaře Otty Seidla, který ji dva týdny každý den vážil a odebíral vzorek moči. Na počátku vážila 54,9 kg, pak zhubla o čtyři kilogramy. Poslední den testu se vrátila na původní váhu. Přesto neměla pozřít nic jiného než jednu hostii denně.

Tajemství stigmat

V roce 1935 navštívil Terezii jógínský mistr Paramhansa Jógánanda. Jak uvedl ve své knize Životopis jogína, i on byl svědkem jejího transu a stigmat. Před jejím domem vždy stály zástupy lidí. Svým požehnáním měla údajně vyléčit spoustu chorob.

Paramhansa se prý napojil na její vědomí, aby zjistil, co v tak hlubokém duchovním vytržení vidí, když dokáže dokonce hovořit cizími jazyky. Opět se vcítila do Ježíše Krista a prožívala s ním jeho křížovou cestu. Bylo něco takového skutečně možné? Terezie Neumann zemřela v září roku 1962 na srdeční příhodu. Její hrob je dodnes oblíbeným poutním místem.

Zdroje informací: 

Visionsofjesuschrist.com: Therese Neumann

Wikipedia.org: StigmataTerezie Neumannová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články