Neobvyklá historie vysokých podpatků a dalších osmi věcí, které používáme každý den

Neobvyklá historie vysokých podpatků a dalších osmi věcí, které používáme každý den
Zdroj: Unsplash
Brandy původně nebylo určeno k pití. Přidávalo se do portského vína a sherry, aby během dlouhého transportu nezačaly tyto nápoje kvasit.Za současnou podobou žvýkačky stojí Thomas Adams. Ten se v 19. století snažil z této lepivé hmoty vyrábět boty či hračky. Všechny pokusy však selhaly. A tak ho napadlo přidat příchuť a heuréka...Spoluzakladatel firmy Nike, běžecký trenér Bill Bowerman, chtěl vymyslet takovou podrážku bot, která by byla lehká a zároveň přilnavá. Inspirací se mu stal vzor z obyčejného vaflovače.
Původ croissantů lze vysledovat do Rakouska. Tvar připomínající půlměsíc se objevil již ve 13. století. Proslavenou dnešní verzi však vytvořil v roce 1839 August Zang, který vlastnil vídeňskou kavárnu v Paříži.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Chipsy, žvýkačky nebo prodejní automaty jsou každodenní součástí našich životů. Leckdy ale u těchto běžných předmětů máme tendenci zapomínat na to, že každý z nich má svou historii. A někdy je opravdu bizarní. Pojďme se podívat na věci, jejichž minulost vás jistě překvapí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 03. 2022 10:00

Mezi zcela obyčejné a běžné předměty patří dnes i prodejní automaty. Můžeme je najít v kancelářích, nemocnicích či školách. Odkud se ale vzaly? Kdo je vymyslel? Abychom na to mohli odpovědět, musíme se vrátit do doby starověkého Řecka. Vymyslel je matematik a vynálezce Hérón Alexandrijský, který žil v prvním století před naším letopočtem. Jen nevydávaly jídlo, ale po vhození mince se vám načepovala vonná svěcená voda. A to není ještě zdaleka vše...

Vynález motorové pily

Když se řekne motorová pila, vybaví si každý dobře stavěného dřevorubce s helmou na hlavě, plnovousem a v kostkované košili. A není na tom nic špatného, neboť v současnosti se mechanismus s otáčivým řetězem využívá právě pro účely těžby dřeva. V 19. století se ale pila používala v úplně jiném odvětví.

Jejím duchovním otcem se v roce 1830 stal německý ortoped Bernhard Heine a nazval ji osteotom. Celý mechanismus však fungoval pouze na ruční pohon a využíval se k řezání kostí. Záhy se tato primitivní pila stala jedním z nejhojněji používaných chirurgických nástrojů. A pak prorazila i do dřevařského průmyslu.

Dějiny vysokých podpatků

Boty s vysokými podpatky jsou považovány za módní doplněk jak na některých pracovištích, tak i na společenských akcích. Naši předkové je ovšem nepoužívali kvůli estetickému účelu, ale hlavně z praktického důvodu. Představovaly jakýsi druh ochranných návleků.

Byly vyrobeny ze dřeva a nasazovaly se na běžnou obuv. Proč? Aby měli lidé alespoň nějakou ochranu před špínou, jenž se nacházela na ulicích, které připomínaly spíše skládky komunálního odpadu a kanalizaci. O něco později se začaly používat v jezdectví. Díky vyššímu podpatku lidem nevyklouzávaly boty ze třmenů.

Na neobvyklou historii dalších dobře známých věcí se můžete podívat do galerie... 

Zdroj informací:  

Whatculture.com: 10 shocking origins of everyday items

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články