Strava ruských aristokratů: Kateřina II. Veliká přivezla francouzské kuchaře, sama holdovala okurkám

Strava ruských aristokratů: Kateřina II. Veliká přivezla francouzské kuchaře, sama holdovala okurkám
Zdroj: Wikimedia Commons/Ф. С. Рокотов, Public domain

Většinu ruských aristokratů z období vlády Kateřiny II. Veliké bychom mohli s klidem označit za podivíny. Excentričtí byli jak ve svém chování, tak i v oblasti stravování. Kdo jiný by se styděl za konzumaci ořechů a míchal kvalitní šampaňské s kvasem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 05. 2022 14:00

Starověký řecký lékař Hippokratés kdysi řekl: „Jste to, co jíte." Vyložit to lze mnoha způsoby. Ruská šlechta v 18. století nedbala na stravování kvůli svému zdraví, ale sociálnímu postavení. Zvláště na veřejnosti přeci nebylo možné konzumovat totéž, co obyčejný plebs.

Kuchyně Kateřiny II. Veliké

Během její vlády byl každý úctyhodný aristokrat nucen najmout francouzského kuchaře, tedy pokud nechtěl ztratit svou důstojnost. Ruští kuchaři a národní jídla byly tehdy opovrženíhodné. Dokonce i pstruzi a tresky se nechali dovážet z Francie. Na panském stole nesmělo být nic selského.

Absolutně nevhodná byla za vlády Kateřiny II. Veliké tradiční kaše, kvas, sbiten (horký medový nápoj), a hlavně zelná polévka šči. Ostatně všechna jídla na bázi zelí byla šlechtou považována za nežádoucí. Na černou listinu se dostal také žitný chléb, kterému se později začalo říkat “černý”. Naopak bílý pšeničný chléb se těšil velké oblibě, protože pocházel z Francie...

Ořechy a pivo jsou jen pro nevzdělané hlupáky

Ořechy, slunečnicová semínka a pivo byly považovány za pokrm nevzdělané chudiny. V případě ořechů ale existovala výjimka. Pokud byly pomleté a francouzští kuchaři je použili k dochucení dezertů, bylo vše v pořádku. Slunečnici zase konzumovali jen ti největší ignoranti, vždyť byla dobrá tak akorát pro dobytek...

Na pivo si musely nechat zajít chuť hlavně ženy. Muži jej mohli popíjet, ale nesmělo být místní, to se totiž považovalo za plebejské. Navíc bylo přehnaně hořké a rychle se kazilo. Proto se dováželo sudové pivo z Anglie. Ale i tak jej šlechtici pili jen v úzkém okruhu svých nejbližších přátel. K pivu se hodí pořádný guláš, ten však byl určen pouze těm nejnižším vrstvám.

Míchání kvasu se šampaňským

Ne každý si mohl dovolit vytříbeného francouzského kuchaře a každodenní dodávky zahraničních potravin. Ostatně i samotná královna Kateřina II. Veliká holdovala okurkám, což samozřejmě vyvolalo vlnu kritiky, hlavně u zahraničních diplomatů.

V 19. století se v některých aristokratických kruzích stalo “nízké” jídlo symbolem protestu proti snobismu. Kupříkladu se začal míchat ruský kvas se šampaňským, coby gesto spřízněnosti s obyčejným lidem. Návrat klasické ruské kuchyně tak byl jen otázkou času.

Zdroj informací: 

Rbth.com: Drinks and foods Russian aristocrats considered ‘improper’

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články