Svatební noci v Africe: Sdílení manželského lože se zkušenými páry i test náruživou tetou

Svatební noci v Africe: Sdílení manželského lože se zkušenými páry i test náruživou tetou
Zdroj: Wikimedia Commons/Azekhoria Benjamin, CC BY-SA 4.0

Přestože se s květnem pojí pověra z 18. století, která praví svatba v máji, do roka máry, je tento měsíc u svatebčanů snad nejoblíbenější. Pokud si myslíte, že svatební noc probíhá po celém světě víceméně stejně, není to tak zcela pravda. Pojďme se podívat na některé podivné zvyky z Afriky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 05. 2022 14:00

V minulosti docházelo o svatební noci k prvnímu intimnímu sblížení, v současnosti k němu dojde dávno před samotným dnem D. Stále se však najdou kultury, které se svých zvyků nehodlají vzdát. Zřejmě za to může izolovaný způsob života, do něhož se vkrádají nové trendy jen velmi pomalu.

Svatební noc pod dohledem zkušených příbuzných

U berberských kmenů se nemusí ženich ani nevěsta bát toho, že by si své poprvé kvůli nezkušenosti neužili. Během svatební noci se k novomanželům připojí několik starších párů, které jim s radostí předají své zkušenosti z intimní oblasti. Avšak pozor, tato akce trvá několik dnů. Tomu se říká důkladné zaučení.

Ani ve Rwandě a Keni nezůstávají novomanželé sami. Aby se ženich o svou nevěstu skutečně dobře postaral, leží pod manželskou postelí nejstarší mužský příbuzný a radí mu, jak má při pohlavním styku postupovat. Následující den pak dosvědčí, jak to ženichovi šlo.

Překvapení pro ženicha

Lidé kmene Shona přistupují ke svatbě zcela jiným způsobem. Svatební noc se koná před obřadem a je pro ženicha úplným překvapením. Svou možnou budoucí ženu totiž nezná. Pokud dojde k zasnoubení, může se nevěsta seznámit s jeho rodinou, jenž by ji měla přivítat radostným tancem. Pokud vše proběhne v pořádku, může nevěsta u budoucího ženicha přespat.

Ženicha nejdříve otestuje teta

V Ankole na jihozápadě Ugandy se musí ženich nejprve vyspat s tetou své vyvolené. Ta totiž potřebuje zjistit, zda mu vše funguje tak, jak má. Není to však jen jednorázová schůzka. I během svatební noci je teta přítomná u novomanželů.

V Tanzánii jsou sňatky domlouvány rodiči. Budoucí nevěsta se s ženichem seznámí až na svatbě. Do společného lože tudíž ulehá prakticky s cizincem. Nemůže se totiž ani zúčastnit oslav. Nastrojí se a čeká, až přijde noc. Teprve pak může svého muže poprvé spatřit.

Neméně bizarní je svatba u libyjských muslimů. Trvá pět dní a hosté mají za úkol vtipkovat o tom, co se bude dít za zavřenými dveřmi. K největší absurditě dochází u súdánských Nuerů. Ti nevěstě před obřadem oholí hlavu. Důvod jejich počínání není zcela jasný, ale faktem je, že dívka s vlasy nemá právo jít do postele se svým manželem.

Zdroj informací:

Afrinik.com: 7 bizarre wedding night traditions in third world countries

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články