Tajemství Rasputinovy smrti: Jaké byly poslední hodiny slavného ruského mystika?

Tajemství Rasputinovy smrti: Jaké byly poslední hodiny slavného ruského mystika?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Grigorij Jefimovič Rasputin se díky svým schopnostem vetřel na dvůr posledního ruského cara Mikuláše II. Přestože to byl patrně šarlatán a ne zrovna dobrý člověk, získal velkou moc. Ale také velké nepřátele, kteří jej prý otrávili, postřelili a pak utopili v ledové Nevě. Co o posledních hodinách Rasputina říká záznam z jeho pitvy?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 12. 09. 2021 15:00

Grigorij Jefimovič Rasputin zemřel 30. prosince 1916 po velice dramatických událostech. Nejdříve se ho měli pokusili otrávit jedem v koláčích a víně. Jenže to nefungovalo. Je možné, že jako silný alkoholik měl natolik rozhozený žaludek, že mu máloco mohlo ublížit? Nebo byl jed starý a nepříliš účinný? Následovalo několik střelných ran do hlavy, zad a břicha, ale Rasputin měl tuhý kořínek. Byl proto vhozen do ledové řeky Něvy, ze které se prý pokusil vylézt, ale na břeh se už nedostal. Podle Patricie Reynolds, která o mystikově smrti psala pro Nationalarchives.gov.uk, to ale možná bylo trošku jinak.

Vražda Grigorije Jefimoviče Rasputina

Detaily Rasputinovy vraždy jsou známé, a to hlavně díky vzpomínkám, které o činu napsali sami jeho vrahové. Nejslavnější záznam patrně pochází od knížete Felixe Felixoviče Jusupova, který byl vůdcem skupiny atentátníků. Ti věřili, že se jim povede uchránit Rusko před neblahým Rasputinovým vlivem. A kromě Jusupova se zapojili i lékař Stanislav Lazovert, poslanec Vladimir Puriškevič, poručík Sergej Michajlovič Sukhotin a velkoknížata Dmitrij Pavlovič a Nikolaj Michajlovič.

Podle Jusupových zápisků byl Rasputin vylákán do jeho paláce po půlnoci 30. prosince. Oba pojedli koláče a popili víno madeira, což je dezertní víno původem z portugalského ostrova Madeira. V obou chodech byl prý jed, ale na Rasputina nijak neúčinkoval. Kolem 2:30 byl Jusupov už na prášky. Vyběhl nahoru ke svým spiklencům a oznámil jim, že jed nefunguje. Pak se vrátil dolů střelil Rasputina do boku. To už se zdálo, že se nenáviděného muže povedlo odpravit a spiklenci pokračovali dál podle plánu.

Pavlovič, Lazovert a Sukhotin odjeli k Rasputinovi domů. Sukhotin byl oblečený do Rasputinova kabátu a klobouku, aby to vypadalo, že mystik přišel domů. Puriškevič a Jusupov zůstali v paláci. Když se druhý jmenovaný vrátil do sklepa, Rasputin prý otevřel oči a začal křičet. Vyskočil na nohy a zaútočil na Jusupova. Ten ho líčí jako nadlidskou a démonickou obludu, čím si patrně chtěl nějakým způsobem omluvit a zjednodušit jeho vraždu.

Jak se zbavit Rasputina

K smrti vyděšený Jusupov vyběhl ze sklepa, Rasputin utekl bočními dveřmi do dvora, plazil se a křičel jako zraněné zvíře. Puriškevič, alespoň podle svých vzpomínek, následně čtyřikrát vystřelil na Rasputina. Dvakrát minul, potřetí ho zasáhl do zad a počtvrté do hlavy. Spiklenci poté svázali Rasputinovo tělo provazy, zabalili ho do nějaké modré látky a naložili do auta. Odjeli s ním na Petrovský most a vhodili jej do díry v ledu na řece Něva. Údajně byl stále naživu, neboť se později na jeho prstech měly najít oděrky způsobené tím, jak se snažil z ledu vylézt na břeh.

Zvěsti o mystikově smrti se okamžitě začaly šířit městem. Ministr vnitra Protopopov zahájil vyšetřování zmizení a poté vraždy Rasputina. Odpoledne 30. prosince byla ze zmrzlé vody vytažena hnědá bota a na zábradlí Petrovského mostu policie nalezla krev. Přivolaná říční policie našla Rasputinovo tělo v ledové řece až 1. ledna.

Pitva těla proběhla kolem 22:00 téhož dne, pod vedením doktora Dmitrij Kosorotova. Ten zjistil, že Rasputin byl postřelen třikrát, jeden výstřel skončil v levé straně hrudníku, další v zádech a smrtelná rána mířila do čela. Doktor překvapivě prokázal, že v Rasputinově těle nejsou žádné stopy jedu. Lékař Lazovert později přiznal výčitky svědomí, na koláče totiž nanesl neškodnou látku, nikoli domluvený práškový kyanid. Pitva také doložila, že Rasputin neměl v plicích vodu. Byl mrtvý dřív, než jej spiklenci vhodili do vody...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Grigorij Jefimovič Rasputin

Blog.nationalarchives.gov.uk: The murder of Rasputin

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články