Zapomenutá manželka Johnnyho Cashe: Vivian Liberto čelila nevěře, drogám i Ku-Klux-Klanu

Bouřlivák Johnny Cash: První manželku potkal na kluzišti, se slávou však přišla i nevěra
Zdroj: Wikimedia Commons/Dillan Stradlin, CC BY-SA 4.0

V roce 1954 se Johny Cash oženil s Texasankou Vivian Liberto. Vydržela s ním dlouhých třináct let, během kterých musela snášet jeho četné nevěry, rasistické narážky zpěvákových fanoušků a dokonce výhrůžky smrtí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 04. 2023 16:00

Po rozvodu s Vivian se Johnny Cash oženil se zpěvačkou June Carter, se kterou již delší dobu udržoval vztah. To byla pro Vivian další rána. A to ještě nevěděla, že bude v budoucnu, coby první manželka slavného zpěváka, spíše přehlížená.

Mládí Vivian Liberto

Narodila se 23. dubna 1934 v texaském San Antoniu. Její dospívání formoval přísný otec Thomas, podomní prodejce pojištění a amatérský kouzelník, a matka Irene, která zase byla notorická alkoholička. Vivian se s Johnnym Cashem poprvé setkala v roce 1951 na kluzišti. Jejich vztah trval pouhé tři týdny, pak musel Cash narukovat na vojnu. Tím to ale neskončilo. Během následujících tří let si vyměnili spoustu zamilovaných dopisů.

Psali si o všem, o nejoblíbenějších jídlech i nejtajnějších pocitech. Cash dokázal být vážný, zábavný i zranitelný. Často se podepisoval jako "tvůj budoucí manžel." Když se v červenci roku 1954 vrátil domů, přišla ho na letiště přivítat nejen jeho rodina, ale i Vivianina. Mladá žena nebyl schopna slova. Jen si padli do náruče a políbili se. Další měsíc se konala svatba. Poté se přestěhovali do Memphisu, kde začal Cash pracovat jako prodavač. Pak ale přišel konkurz v Sin Records, který vše změnil.

Nekonečné večírky Johnnyho Cashe

Jakmile se z Cashe stala celebrita, byl jeho život naráz plný koncertů a jiných žen. Po přestěhování do Kalifornie, což byl příkaz manažera, a narození třetího dítěte, nastal počátek konce. Johnny se doma již skoro neukazoval. Ke koncertům přibyly nikdy nekončící večírky.

Začal pít přes míru a užívat různé prášky. V roce 1961 se po narození dcery Tary přestěhovali do Casitas Springs. Vivien doufala, že nový začátek změní jejich životy, avšak nastal pravý opak. Cash často utíkal k jezeru Casitas, kde rybařil, pil a bral drogy. To z něho udělalo místní stálici na policejní stanici. Jednou dokonce způsobil lesní požár, což ho stálo 82 000 dolarů.

Konec manželství Johnnyho Cashe

Po zpěvákově zatčení v roce 1965 otiskly noviny fotku, kde je spolu se svou ženou. Mezi fanoušky to vyvolalo pozdvižení. Kvůli tomu, že noviny schválně upravily fotku, si lidé mysleli, že Vivian je Afroameričanka. Ve skutečnosti byla Američanka italského původu. Rozhořčení nad údajným mezirasovým párem vyvolalo vlnu protestů a zrušených koncertů.

Ještě děsivější však byly výhrůžky smrtí od Ku-Klux-Klanu. Navíc v té době Vivian pojala podezření, že to její muž táhne se zpěvačkou June Carter. Doma totiž našla účtenky od drahých dárků. Najednou jí také ohledně vztahu začali radit přátelé a různí rodinní příslušníci. Jako kdyby věděli něco, co ona ještě ne.

V roce 1966 požádala Vivian o rozvod. Byla to pro ni ponižující a hrozná zkušenost. A aby toho nebylo málo, exkomunikovala ji církev. Jenomže v tom byla zcela nevinně. Až poté, co Cash napsal arcidiecézi vysvětlující dopis, ji církev přivítala zpět. Novou náplní jejího života byla zejména dobrovolnická činnost. Později se znovu vdala, jejím vyvoleným se stal policista Dick Distin. Vivian Liberto zemřela 24. května 2005 na komplikace spojené s operací rakoviny plic. Bylo jí 71 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vivian Liberto

Allthatsinteresting.com: Inside The Troubled Marriage Of Johnny Cash and Vivian Liberto

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články